Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Lawendowy zawrót głowy 19:14, 20 sty 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Koniec z tym widokiem chce patrzec na kulki wisni u

Julu nie dziwię Ci się, że nie możesz się doczekać. Ja mam za płotem dźwig i perspektywę budowy budynku wielorodzinnego... Ani się nie obejrzysz, jak będzie u Ciebie pięknie.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 19:13, 20 sty 2015

Do góry
Dajanko, ale mi się ciepło na sercu zrobiło. W młodości jeździłam konno. Przypomniały mi się stare dobre czasy spędzone w siodle. Tak zwiedzaliśmy Jurę. Jeździłam w stadninie w Zbrosławicach.

Achhhh

W cieniu - zacieniona 19:11, 20 sty 2015

Do góry
Joku napisał(a)
U mnie podobnie.
...chyba wszędzie poprószyło.
Znowu na wsi 19:08, 20 sty 2015

Do góry
Szukając zdjęć kaliny ze zdziwieniem natrafiłam na kilka zdjęć ubiegłorocznej zimy. Zdziwiłam się bo nie lubię robić zdjęć zimą.

Komendówka 19:03, 20 sty 2015

Do góry
Takie miałam, ale z bólem serca wywaliłam. Kwitły pięknie, ale już w lipcu chorowały. Ponieważ ja nie chemiczna, to moje wysiłki w ratowaniu spełzły na niczym. Bo zapomniałam dodać (gdyby ktoś chciał mnie zrugać tak od razu), ze walczyłam o nie dwa lata, ale my na przedziałce jak mówimy raptem raz na dwa tygodnie, to kiepsko z ogarnięciem. Małż pracuje na nasze marzenia 300 km od domu (buuu), a ja choćbym chciała to 40 km piechty nie dam rady.
Życie w wiejskim ogrodzie 18:55, 20 sty 2015

Do góry
Życie w wiejskim ogrodzie 18:55, 20 sty 2015

Do góry
Przyjazny ogród 18:53, 20 sty 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)

Można wcisnąć w kompozycje nad jeziorko, albo spróbować jak Anna w wodzie . Ja obecnie jestem na takim etapie, że miejsca mi nie brakuje, a potem będę zdania - zawsze jest gdzie sadzić dopóki jest co wycinać
Pozdrawiam

Żagwin

Piękny żagwin.Przy jeziorku nie da rady bo obudowane kamieniem a w jeziorku też nie bo półki pełne kaczeńców i pałki a potem jest już za głęboko.Mam trochę irysów na ogrodzie szczególnie tych bezbródkowych i to musi wystarczyc.Wycinanie też sie skończyło , własnie zaczęły się kłopoty z utrzymaniem sie w pionie i to całkiem bez pomocy trunków.
Znowu na wsi 18:52, 20 sty 2015

Do góry
Znalazłam zdjęcie kaliny z ubiegłego roku. To ten krzaczek przed dwoma szmaragdami. Pokrój się nie zmienił, tylko troszkę urosła (raczej niedużo). Obecnie ma około 1,5 m, kupiłam już podrośniętą.

I jeszcze liście, w sezonie dość gęsta.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 18:44, 20 sty 2015

Do góry
mira napisał(a)
Witaj Waldek!
Bardzo podoba mi na pierwszej fotce ten zakątek, super furtka, a hosty natychmiast zwróciły moją uwagę czym wyganiasz ślimaki? i w którym kierunku
No i pytanie - będziesz miedzianem pryskał ogród ? jak znajdziesz czas pokaż róże.
pozdrawiam serdecznie

Miro.
Miedzian mam w pogotowiu i zostawiam go sobie na inne okazje. Od trzech lat chronię rośliny przed patogenami wyciągiem z kompostu, oraz innymi preparatami roślinnymi w tym, z czosnku, skrzypu, wrotycza i piołunu.
Ślimaków nie wyganiam ponieważ są przysmakiem dla:

oraz innych małych żyjątek.
Miro. U mnie nutę różaną trzyma tylko stary Chopin przy którym siedzi sobie młoda Sympatia. Poza tym nie mam róż u siebie. Jeszcze ta mi się podoba ze względu na fontannowy pokrój i kolor liści.

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:40, 20 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Już od rana mam zakładkę otwartą ... nawet coś zaczęłam rysować......ale wrzuciłaś widok rabaty sąsiedniej.. i .... pomysł wymaga korekty.. przemyślenia. Cienka jestem w te klocki... ale pierwsza rzecz jaka się rzuca w oczy to mniej więcej to co napisała Ewa Pszczółka. Wiem, że to jedyna rabata ze słoneczkiem, a chcesz mieć kwiaty....
W pierwszej wersji co chciałam zaproponować (nawet narysowałam już) to zmienić nieco kształt rabaty, kota z bukszpanu posadzić w bluszcz, a od siatki dać hortensje w rzędzie (Pinky Winky w cieniu bardzo słabo rośnie, kwiaty ma liche), derenie jednak rzędem od siatki będą najlepiej wyglądać, hosty od brzegu fajnie, ale kępami i zatopione w bluszczu,albo jakieś hosty ciut większe i ze 3 kępy luzem rzucone... Przed hortki coś trwałego, może jak u Any art???

Fajnie brzmi aż sama rozrysuję, tylko kto to jest Any art?

Mala_Mi napisał(a)
Mi Danusia zaprojektowała falisty żywopłot z bukszpanu, super to wygląda...

Wrzucić fotkę proszę . Widziałam u Mai w którymś ogrodzie taki żywopłot z ligustru w "fale". Od góry różne wysokości i na grubość też różne a podobno w najgrubszym miejscu miał 20 cm. Taki mi się marzy. Tylko gdzie ja sobie taki mogę posadzić? Może od ulicy przed trzmieliną?

Mala_Mi napisał(a)
.
Do lawendy nie mam przekonania.. fajna ale zbyt krótko...
Niezapominajki jako coś na front nie nadaje się...

Lawendę kocham za zapach. Fakt krótko kwitnie i paskudna jest na wiosnę bardzo ale gdzie ją posadzę? Mogłabym wyciąć foryscje i tam ją posadzić ale zaraz w tę samą noc by pokradli .
Z lawendy robię takie wrzeciona i wkładam do szafy. pachnie całą zimę.

No cóż a niezapominajki to u mnie chwast, sam się sieje. Jak się znajdą chętni oddam każdą ilość
Komendówka 18:38, 20 sty 2015

Do góry
I czerwiec
2014
Testowe dodawanie zdjęć 18:36, 20 sty 2015

Do góry
ach to i ja ... próba generalna
Komendówka 18:29, 20 sty 2015

Do góry
Wiosna 2014

Komendówka 18:25, 20 sty 2015

Do góry
Początki początków. Pokazujemy Rodzicom nasze cudo. Oj i moją Stefcię tam widać.

Domek ogrodnika wymyślił i zrobił mąż. Pomagał mu nasz przyszły zięć.
Ogród tworzony z pasją 18:24, 20 sty 2015

Do góry
wspomnienia z lata

Do raju daleko - u Ewy 18:18, 20 sty 2015

Do góry
Danusiu, dziękuję

U mnie od rana dziś zaczął padać śnieg i utrzymał się do wieczora. Temperatura -2,C. Tak to wyglądało rano.

Blaski i cienie nowego życia 18:13, 20 sty 2015

Do góry

Piękne te azalie. Miałam kilka razy, ale po przekwitnięciu mi zamierają. Spróbuję podanym przez Ciebie sposobem A ile podlewac? I czy do doniczki, czy na spodek?
Połowa działki - czyli mam powoli dość 18:10, 20 sty 2015

Do góry
zawitka napisał(a)

Dostałam takiego ptoka od Bratanicy

bardzo oryginalny
musisz mu teraz jakies oczko wodne wykopac
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:02, 20 sty 2015

Do góry
Ach to cała ja. Zamiast poopisywać to i owo wstawiłam same zdjęcia i plany. Puk puk.
Zaczynam od początku.
Poniżej plan działki który sporo wyjaśni. Sorki że tak odręcznie ale zrobiony na szybko.

Pełne słońce mam tylko na dachu domu .
Pszczelarnia napisał(a)
Nie mogę zrozumieć układu (linii) strony lewej i prawej.

Kształt przedogródka narzuca otoczenie z podjazdu do garażu, domu i chodników. Wychodzi prostokąt. Jeśli dobrze zrozumiałam wywód to mamy 2 wyjścia: albo wprowadzić falę do przedogródka albo zrobić wszystkie rabaty w prostokącie.

Pszczelarnia napisał(a)
Te rabaty powinny mieć szkielet wspólny (bukszpan/cis). Bukszpan z prawej niech przechodzi na lewą. Prosi się o zasłonięcie siatki na rabacie po lewej przynajmniej w rogu.
Można rabatę po lewej przedzielić po łuku żywopłotkiem bukszpanowym albo powtórzyć kule z prawej.

Nie rozumiem . Za cienka jestem ( na razie hi, hi, a przynajmniej mam taką nadzieję - jeszcze).

Pszczelarnia napisał(a)
To jest przed domem - za dużo kwiatków na tej bylinowej po lewej. Ta rabata jest za duża. Brakuje tutaj szkieletu. Dlaczego byliny mają być tutaj - jak w ogrodzie przedogródku wiejskim?
Niech obwódka zimozielona też wyznacza tutaj drogę do domu.

Mam nadzieje że rzut całej działki odpowiedział na to pytanie. Tutaj jest najwięcej światła. Im idziemy w głąb działki tym więcej cienia, czyli wszystkie te byliny odpadają.

Pszczelarnia napisał(a)
Na obwódkę bukszpan, bodziszek, lawenda.
Część między furtką a bramą wjazdową - wyrzucić płyty i posadzić ładne zimozielone. Tam jest krótkie podejście nie trzeba tyle przejść pomiędzy.

Obwódka jest z lawendy. Płytki muszą zostać ze względów komunikacyjnych - jak dzieciaki się ganiają dookoła domu to właśnie tamtędy . Zadeptały by cokolwiek by tam posadzić. ( trochę to tak jak ze ścieżkami dla psa .

Gardenarium napisał(a)

Tutaj nie jest a z tak ważne co posadzisz, ważne czy w ogóle jest sens, a najważniejsze jest uproządkowanie tego albo wywalenie całkiem. Można to uporządkować i trzeba koniecznie posadzić ładne (podkreślam ładne i okazałe) rośliny w odmiennym kolotrze, które będą kontrastowały z zielenią bluszczu.

Porządki będą tylko czekam na wyższe temp.

Gardenarium napisał(a)
Najpierw trzeba się zasłonić i zrobić tło (stąd słuszna uwaga mojej przemówczyni).

Gardenarium napisał(a)

Ok zasłonę od sąsiada można zrobić z bluszczu lub cisa. Tylko jeśli ją pociągniemy na drugie i następne przęsła to ocieni mi rabaty . Te rośliny nie będą mieć za mało światła? Tam są róże, jeżówki, będzie werbena patagońska... i nawet na zdjęciu widać ketmię która miała 5 kwiatków na krzyż bo miała za ciemno. ( w zeszłym sezonie była w innym miejscu i kwitła znacznie lepiej, chociaż to młody krzew ). Będą mieć cień od mojego domu, od ogrodzenia i od domu sąsiada.
Natomiast chyba nie od ulicy? Bo jeśli tam maja być hortensje Bobo to one wymagają choć trochę słońca? Od południa czyli góry mają cień od jarząbu a od dołu czyli południowego zachodu by je ocieniał żywopłot np. z bluszczu wyciągnięty po ogrodzeniu. Chyba, że się mylę.

Gardenarium napisał(a)
Potem inaczej poprowadzić tę linię, łagpodniej, spowodować powiększenie tej rabaty żeby na brzeg można było wsadzić np. trzmielinę Emerald'n Gold, będzie żółta.

Rozumiem że wchodzi w grę omawiany wcześniej wariant 2.
Z trzmieliny mam posadzony żywopłot od strony ulicy i mam nadzieję, że za rok zasłoni mnie całkowicie.

Gardenarium napisał(a)
Bukszpanów nie widać, a jeśli je przesadzisz tu gdzie pokazałam, to nie te bukszpany a ładniejsze. Te są zbieraniną i żaden nie zrobi efektu

Kruca bomba fix, nie rozumiem. jakie ładniejsze? Większe? Tam jest posadzone 4 szt. takie co mają mieć przyrosty ok. 30 cm rocznie. Posadziłam je w 2013 i w 2014 nie miały przyrost prawie w cale. Nie wiem czy sprzedawca mnie oszukał? Czy one muszą się ukorzenić? Chciałam je wykorzystać na tego wymarzonego topiara z kota ( jak M się ugnie i da wyciąć lilaki ).
I w narożniku sąsiedniej rabaty jest stary bukszpan, który ma przyrosty ok. 3 cm i prowadzę go na stożek.

Gardenarium napisał(a)

A na tym zdjęciu te zielone kółeczka to bukszpan a żółte to trzmielina?
No i nie mogę dać 4-ej szt Bobo bo M nie pozwala wyciąć lilaki. Czyli nie zmieści się w tym miejscu.
Hortensje lubię i w Bobo się zaopatrzę . Tylko niech wiosna przyjdzie i wytnę chaszcze. Jak M popracuje przy wycinaniu odrostów to się szybciej zgodzi na wycinkę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies