Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 06:25, 21 mar 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
I w ramach rekreacji wykopałam trzy świerki białe, masakra, wiecznie chore, jeden został bo zdrowy Pojedzie do innego ogrodu I wyjęłam ogranicznik taki plastikowy i zobaczymy potem co dalej tam będzie rosło....

Było

Ewa Twoje hiacynty tak u mnie pachniały, że aż przyleciałam je zobaczyć.

Co masz przy cisach? Pięciornik czy tawuła? Czy jedno czy drugie, ciachnij to mocno w półkule , bedzie miało ładny kształt w sezonie, nie oszczędzaj, tnij za młodu
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 01:57, 21 mar 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

Powierzchnia trawnika to ok. 3 ary.
Obornika nie mam. Ale poszukam. A ile tego trzeba mi?

Myślę, że na 300m2 rozrzucenie tony obornika byłoby wystarczające.
Niepokoi mnie towarzystwo przyległego terenu. W takich warunkach trudno będzie utrzymać trawnik w czystości (bez chwastów)

Ładne?

Takie jak Ty.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 01:21, 21 mar 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Pośpiech przy zakładaniu trawnika jest bardzo złym doradcom. Nie zapominajmy, że trawa jest najtrudniejszą i najbardziej pracochłonną rośliną ze wszystkich roślin jakie posiadamy w ogrodzie.
Jazzy. Jak możesz to wstaw fotki miejsca pod przyszły trawnik i podaj w przybliżeniu jego powierzchnię. Czy byłabyś w stanie pozyskać większą ilość przekompostowanego obornika?
Pozdrowienia z okazji ,,Święta Wiosny".

Powierzchnia trawnika to ok. 3 ary.
Obornika nie mam. Ale poszukam. A ile tego trzeba mi?
Zdjęcia

Ładne?
Ogród w Puszczykowie 00:30, 21 mar 2015

Do góry
Wykopki
Ogród w Puszczykowie 00:26, 21 mar 2015

Do góry
Rabata różana uprzątnięta:

Trawy doprowadziły mnie do stanu wyczerpania, ale dałam radę...

Wrzosy też opitolone
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 00:25, 21 mar 2015

Do góry
babka napisał(a)

Patrząc na te zdjęcia nie da się uniknąć wrażenia, że mieszkasz gdzieś na południu Włoch
Fajnie Ci
Ogród w Puszczykowie 00:20, 21 mar 2015

Do góry
Pąki na porzeczce krwistej:

Irysy od Alisonka To ich drugi sezon u mnie i czuję, że pokażą na co je stać
Ogród w Puszczykowie 00:17, 21 mar 2015

Do góry
Emuś domki mi pozawieszał

Te z żółtymi daszkami są dla pszczół murarek, które mam nadzieję niedługo zaczną się wykluwac Muszę im jeszcze trzcinki poucinac
O....! 00:15, 21 mar 2015

Do góry
marzena napisał(a)

[img

Cudowne ujęcie, lubię oglądać Twoje zdjęcia, są takie perfect Tylko dlaczego tak mało ??
Życie w symbiozie z naturą ma swoją ceną jak widać, szkoda roślin ale widocznie zawsze musi być coś za coś
Ogród w Puszczykowie 23:41, 20 mar 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)
Witam,

wpadłam na Twój wątek przeszukując informacji o grabowych żywopłotach, ja swój mam sadzić jutro i ciągle się waham czy odsuwać się od ogrodzenia aż metr jak mi radzi Marzenka , jaką masz odległość u siebie ?

Cześc Kasiu
Sadziłam graby nie wzdłuż linii prostej tylko lekkim zygzakiem. Założyłam, że szerokośc żywopłotu będzie ok. 80cm. Dodałam 50cm na przejście pomiędzy ogrodzeniem, a żywopłotem. Czyli od osi sadzenia mam 90cm do ogrodzenia. Można powiedzieć, że tak jak Marzena Pomiędzy sadzonkami dałam 25cm.
Powodzenia

Lifting starego ogródka 23:39, 20 mar 2015

Do góry
Dziękuję, dziękuję

Jak już pisałam pień i korzenie jednego iglaka dostały wylotkę, jedna z wielkich thuji tak samo. Drugą podkrzesałam na wysokość ok. 1,60 m i uznaliśmy z meżem, że jest spoko. Nic teraz nie zasłania i przestał nam przeszkadzać. Zerknijcie, proszę, co o tym myślicie. Dzięki wycięciu drugiego drzewka wkońcu pojawiła się krzywa krzewuszka (podparłam ją kijkiem, ale nie wiem czy to coś da. Ona długo już w takim przechyleniu trwała) I nowe perspektywy na przyszłość

Przedwczoraj było tak:

Dzisiaj jest tak:

Co do rabat i ich wymiarów:
Rabata prawa - 2,60 x 12 m czyli trochę większa niż pierwotnie szacowałam
Jestem otwarta na propozycje nasadzeń, bo sama nie dam sobie rady tym bardziej, że część bliżej domu jest niemal cały dzień w cieniu podczas gdy fragment przy furtce ma bardzo dużo słońca. Chciałabym aby były w miarę spójne, ale kompletnie nie wiem, które rośliny poradziły by sobie i w warunkach słonecznych i w cieniu...?

Rabata lewa - szersza, ale krótsza o ok. 2 m. Wynika to z zółtego kwadratu. W tym miejscu jest spory dół z wodą. Narazie przykryty starymi kawałkami betonu i płytami. Mamy małego synka więc chcemy jak najszybciej w tym miejscu postawić coś w rodzaju podestu, aby młody tam nie wpadł. Nasadzenia muszą się więc skończyć o ok. 2 m. bliżej. Na tej rabacie im bliżej furtki tym więcej jest słońca a przy podeście jest już w zasadzie ciągle cień. Tam pewnie powędrują hosty
Pod płotem planujemy rządek thuji przed nimi chciałabym posadzić jeszcze ze dwa RH a dalej przed nimi trawy i hosty/żurawki. Marzyłyby mi się też może przez normalnymi RH azalie japońskie, a potem trawy i hosty/żurawki. Myślicie, że mogłoby tak być?
Tu ma być ogród :) 23:22, 20 mar 2015

Do góry
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:18, 20 mar 2015

Do góry
babka napisał(a)
A u mnie stokrotkowo

Jakie to ładne
Prace porządkowe robi się, i robi, i końca nie widać też tak masz??? Ale przecież to począteczek sezonu dopiero jest
O....! 23:17, 20 mar 2015

Do góry
miło Was witam
Rene, trafiłaś w sedno! nie mam niestety żadnego sposobu ochrony przed zwierzyną...mam już wyjedzony bluszcz na drzewach porośniętych nim na wysokość saren, sukcesywnie jakiś zwierz zjada mi kwiaty krokusów najbardziej fioletowych...dzisiaj właśnie zniknęło mi kilka ładnych kępek tych roślin... a rabatę 'a la angielską' zaczynam wykonywać - ale to nie bedzie expresowa robota...

trochę pozostawionych ( przez nieznane mi łakomczuchy) krokusów i pierwiosnków...
To tu... 23:16, 20 mar 2015

Do góry
Zmęczenie zapija procentami szykując się na jutro.

A macie ten rów. W fazie tworzenia...

I skala akcji. Od lewego rogu do taczki...

Dobranoc.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:06, 20 mar 2015

Do góry
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:04, 20 mar 2015

Do góry
Moje bratki zaczynają kwitnąć i będę je niedługo przesadzać

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:01, 20 mar 2015

Do góry
Muszę się pochwalić moimi dzisiejszymi zakupami. Fotki już niezbyt wyraźne bo było już dosyć ciemno. Kupiłam 30 kul bukszpanowych, 9 tuji Smaragd i 2 cyprysiki na pniu

Mój 4 arowy azyl... 22:57, 20 mar 2015

Do góry
Dla odwiedzających na miły weekend

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:53, 20 mar 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Wierzę Alinie, że modrzew wkurza ją. Mój choruje ze 3 lata, a wielki i wydawałoby się silny na 6-7 metrów w górę. Straszy tylko.

Mam modrzew japoński i daje radę A jak jesienią zacznie swój spekakl to nie ma sobie równych Igły też nie są jakąś wielką udręką, po zimie jest ich niewiele

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies