Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:48, 20 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Dyskusja o Hakuro? Ciekawa jestem finalnej decyzji

Decyzja jest taka, że póki nie padną same z siebie to zostają

I nawet jeśli nie dałbym za nie pociąć to akceptuję je i będę je nadal namiętnie formować w kule

W 2010 wyglądały tak

A w zeszłym roku miały już wielkie, geste korony dominujące nad resztą nasadzeń

Jak patrzę na ten busz to rewolucja aż się tu prosi Może zacznę jutro, ale chyba podzielę te prace etapami, no nie chcę zniszczyć cebulowych...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:35, 20 mar 2015

Do góry

orka

uwaga grozi upadkiem

za jasne...
Żywopłotki cisowe. 22:27, 20 mar 2015

Do góry
Anabell napisał(a)

Już odpowiedziałam, i jeszcze Mirka musi potwierdzić, jej powschodził kłosowiec to może porównać, ja w tym roku nie siałam, tylko wysyłałam.

Mam nadzieję że kłosowiec odbije z korzenia. a gorzej bo nie siałam werbeny, czyściłam w czwartek rabatę z nią i nie widzę nowych siewek pewnie jeszcze za wcześnie.
w ubiegłym roku posadziłam dużo za dużo werbeny chciałam zapełnić nowe miejsca.

Jutro chcę w miejsca po starych karpach posiać kilka nasionek, bo jak nie wysiała się to mogę nie mieć zupełnie.

Werbena powschodzi w takiej ilości że trudno będzie się jej pozbyć. Miałam tak w ubiegłym roku, a musiałam wszystko wyrwać bo to ta brzydka była.
Za wcześnie jeszcze żeby wypatrzec siewki.
Koniec maja, plaga siewek w ogrodzie.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:15, 20 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, w ostatnim Gardeners World jest artykuł o roślinkach do cienia. Wkleję ci kilka fotek z gazety, jeśli pozwolisz, może coś wykorzystasz z tych podpowiedzi:

Iwonko, dzięki wielkie , znam większość tych roślin.
U mnie w ogrodzie w cieniu (czyli pod koroną drzew) z wymienionych roślin daje sobie radę: fuksje, funkie, żurawki, bukszpan paproć. Pozostałych nie mam ( oprócz naparstnicy) więc się nie wypowiadam. Ale ciemiernika kupiłam i będę testować, w planach też bergenia i śnieżyczka. Wymieniona kalina u nas ma problemy z zimowaniem w gruncie. Mam jeszcze róże, dzwonek, trzmielinę, barwinek, tulipany, narcyzy i te sobie też dają radę.

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:14, 20 mar 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
A to dobrze, ze mi mówisz, ważna informacja.

Zgapiłam się: GRATKI!

Znalazłem. Boże, jakie to paskudne było. Chyba szybko je ściąłem bo drażnią niemiłosiernie...

Ze stówką w nowy sezon wkraczam. Może na kolejnej zakończę
Brązowienie iglaków 22:13, 20 mar 2015

Do góry
Danusiu proszę zerknij i oceń ( ja mam oczy pełne strachu!) czy nie zaszkodziłam tujom wyrywając..."po chamsku" resztę szmaty, którą przeoczyliśmy w zeszłym roku i została pod tujami, a teraz tak mocno przerosła korzonkami???

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:04, 20 mar 2015

Do góry
Kilka dzisiejszych obrazków

A tu moje pierwsze i ostatnie krokusy z benexu! Ledwie je widać! Masakra!
Ale już po cebulkach było widać, że mikrusy dostałam.

Róże Stadt Rom obcięłam w ub. tygodniu, bo miały najmocniej nabrzmiałe pąki. Teraz wyglądają tak:

W przyszłym tygodniu, po ostatnich ostrych przymrozkach tnę wszystkie, bo mocno napęczniałe są.

Ciemierniki Nigra są tak napakowane pąkami, że mam wrażenie, że się nie zmieszczą jak wszystkie rozkwitną.

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:00, 20 mar 2015

Do góry
babka napisał(a)
Ewa ale u Ciebie wiosna buchnęła Wystartowało wszystko że hej! A cisy jak pięknie się prezentują, dobry miałaś pomysł z tym ekranem razem z hortkami o ile pamiętam. Wejście będzie wyjściowe
Stipa wypasiona !!

Ola cisy te przy wejściu /co będą kiedyś ekranem/ będą miały perovską z tyłu patrząc od strony wejścia, a za nią seslerię heufleriana. Czyli patrząc od strony ogrodu będzie rząd selerii, rząd perovskiej i cisy. Taki jest pomysł na dwustronną rabatę

Natomiast rabata hortensjowa z pennisetum alopecuroides Hameln jako niższe piętro będzie tu przed tujami na całej długości którą widać

Ogród Sylwii od początku cz.II 22:00, 20 mar 2015

Do góry
Syla napisał(a)

Dałabym się pokroić za kawkę w takim ogrodzie i z takim widokiem
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:58, 20 mar 2015

Do góry
Syla napisał(a)
Widoki z kanapy z ogrodu zimowego ... tak sobie uprzyjemniałam zimowe chwile

Gdy słońce schody rano nagrzewa ... poranna kawa siedząc na nich , obowiązkowa .... pamiętacie !!! Tak kiedyś napisałam , że nie mogę się tej chwili doczekać ... Doczekałam się ... Również i Wam tego życzę aby można było doczekać się spełnienia marzeń ....

ale brzydkie widoki

trawki pociachane elegancko jakiś Edward nożycoręki je dopadł, tak pięknie i równiutko
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:57, 20 mar 2015

Do góry
Trochę długie zaraz mi wyszło
Wstawiam dzisiejsze zakupy. Zwróćcie uwagę na liście, są potężne! Pani zarysowała mi rękami mniej więcej przestrzeń jaką zajmuje docelowo jedna roślina. Ten liść to promień.

Ten jeszcze nie rozwinął kwiatka, ale będzie najciemniejszy. Nawet liście ma z odcieniem bordo.

Tu rozjaśniony

najjaśniejszy

Świdośliwa - Amelanchier 21:54, 20 mar 2015

Do góry

Moja ma z 10 lat. Ponieważ co 2-3 lata mocno ją przycinam ( za mało mam miejsca na duże drzewo) to mi się rozkrzewia i wypuszcza młode odrosty. W każdym razie można ją bez problemu ciąć.

Owoce są słodko kwaśne, można zjeść ale zachwycające nie są. Na pewno za to zdrowe. Ale i tak rzadko mi się zdarza je zjeść bo zawsze szybsze są ptaki. Trzeba byłoby ją nakrywać, żeby z nimi wygrać.

Jak się nie spieszysz to w Szkółce w Ciechanowie u Państwa Szmitów mają mieć jesienią nowe odmiany, najbardziej nadające się do bezpośredniego spożycia. Jesienią ubiegłego roku o nich właśnie dyskutowaliśmy.

A generalnie jest to krzew lub drzewo ( w Niemczech widziałam z 6-7 metrowe dorosłe) na każdą porę roku. Przepięknie kwitnie na biało wiosną, młode listki koloru bordowego, latem czerwono-czarne owoce a jesienią kolorowy spektakl. I przebarwione liście dosyć długo utrzymuja sie na krzewie.

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:46, 20 mar 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

granitowy jak najbardziej

No to chociaż jedna rzecz ustalona

A tutaj myślałem nad jakimiś hortensjami. Świerkowi podetnę trochę dolnych partii, sporo miejsca będzie:

Moje trudne początki, domek przy lesie. 21:43, 20 mar 2015

Do góry
W pierwszej kolejności chcemy pociągnąc ogrodzenie, zeby wiedziec co i jak i zupełnie niewiem czy zrobić je zaraz przy domu, i tylko rabata tak jak tu, wyglada lepiej, ale ogrodzenie będzie zaraz przy podjezdzie przy domu i bje się ze zmniejsze sobie przestrzeń

czy wsunać ogrodzenie głebiej i zrobić jeszcze trawnik blizej podjazdu

Jukki ogrodowe - nie tylko te popularne 21:42, 20 mar 2015

Do góry
I dziś zdobyta juka czerwona (Hesperaloe Parviflora) to jest siewka

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:42, 20 mar 2015

Do góry
Czy to możliwe by korony z jednej cebuli zakwitły podwójnie ? Aż poszukam fotek z ubiegłego roku

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:40, 20 mar 2015

Do góry
Może w weekend sie rozwiną wszystkie jak pogoda pozwoli

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:35, 20 mar 2015

Do góry
Iryski dla przynudzenia Fajne są, sporo się rozrosły. Posadzę jeszcze trochę ciemniejszych.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:32, 20 mar 2015

Do góry
No to pokazuję co udało mi się zrobić w środę i czwartek po pracy. Czasu mało, ale się wyrobiłem. Buksy troszkę nie mają koloru, rosły w szczerej glinie.
Przyznacie, że jak na 1 zł całkiem całkiem. Teraz tylko przyciąć i niech rosną

Kwadrat wyszedł spory, 3 x 3 m. Ciągle dumam jak rozmieścić w nim rośliny. Myślę o buku Dawyck Purple z kulkami bukszpanowymi. Do tego jakieś wypełnienie i żwirek. Tylko co ma być tym wypełnieniem...

Moje trudne początki, domek przy lesie. 21:25, 20 mar 2015

Do góry
Tak jest teraz, rzut z góry.

cała lewa strona to jest tragedia, sa sprzety, gruzy itp, ale to da się sprzątnac, ale droga wjazdowa jest taka troche byle jaka, i za szeroka, bo między domem a tą halą mam 9 metrów, zupełnie niewiem gdzie mam po lewej stronie zrobić ogrodzenie, gdzie rabaty, co zrobić z drogą, wszyscy łącznie z nami rozkłądają rece. Znalazłam się w punkcie wyjscia, gdzie straciłam nadzieje na łądne otczenie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies