Idąc za ciosem - nie będzie nudno gdy zrobiłabym tak, że z tyłu trawa któras w powyższych, przed nią hortensje ogrodowe a pod nimi ice dance?? Przed ice dance zawilce, pomiędzy nią białe krokusy a z przodu hosty..
I jeszcze jedno miejsce do zagospodarowania tu mają być drewniane drzwi tu gdzie koryto rośnie wiciokrzew więc go zostawię żeby się wił z drugiej strony może bluszcz ? i coś do tego ale co ?? Obwódka w kształcie trójkąta z jednej i z drugiej strony oczywiście z surowca darmowego którego pod dostatkiem (kamolki moje ulubione) Zaznaczam że jest to strona północna
Agnieszko Lobelia to moje ulubione kwiatki nie tylko na rabaty Powiedz proszę wysiewasz je wprost do gruntu ? to byłoby za proste chyba Jakie śliczne łany: Kupuje każdego roku sadzonki ale ilośc jaką bym chciała to troszkę droga impreza. Wysiew byłby dużo tańszy .Nadrabiam u ciebie zaległości ty jestes tak miła że odwiedzasz mnie nawet wtedy kiedy mnie brak .To takie przyjemne uczucie ,bardzo ci dziękuje za pamięć .Dzięki temu ze od początku czytam twój watek wiem czym podsadzić hortki aby się nie pokładały .Mam jedna rozplenicę czas zwiekszyć ich ilośc .Pozdrawiam cie bardzo serdecznie i zyczę dobrego dnia czytam dalej
Też go lubięwzjemnie Kasiu
Fajne spotkanie miałyście z Kasią, jak siostry
U mnie sezon odpalony, jak juz sił nabrałam, poszłam grabic resztę liści, wycinac trawy, ścinac werbeny, bo nowe juz rosną, jak szalone..w styczniu, no to se habramkowi ne sniło
piwonie drzewiaste w pakach
pnąca też, niechcący kawałek z korzeniem urwałam, będzie dla kogos sadzonka
takie słońce jak wiosną, az zachęca do ogrodu
Witam. I pragnę zasięgnąć waszej rady odnośnie mego przedogródka. Nie wiem co mam z nim zrobić. Jest w tej chwili obsadzony roślinami bez składu.
Pomyślałam sobie, że może jednak posiać z przodu trawę aby wyglądało na uporządkowane. Rosną tam jałowce płożące, trochę traw, azalii, brzoza szczepiona, świerk forma zwisajaca i modrzew forma płacząca, conica, jukka. Chciałby te rosliny zatrzymać z przodu. Rozrysowałam sobie na kartce taki mni projekt z trawą i na około tej trawy bym umieściła te roślinki, dodałabym żurawek? To zielone to trawnik.
U mnie rh podżarte, ale co je żre nie wiem, nie wszytskie, ale jeden szczególnie sobie upatrzyły
na odczeppnego włożyłam złamana gałązkę hortensji, przez psy i ku mojemu zdziwieniu ona pąki wypuszcza
Dziękuję i wzajemnie zaczęłam chorowaniem, ale idzie ku dobremuw końcu mam diagnozę, cholerstwo okropne, mało mnie nie wykończyło.
A w styczniu wiosna na całego, ciepło, słońce i deszcz i wszytsko rusza z kopyta, zaraz anemon mi zakwitnie
tulipany, hiacynty i wszystkie inne cebulowe ida na całego, piwonie, klony, powojniki itd
nawet goździk zakwitł
Kasiu wzajemnie ciekawa jestem ile jeżówek wzejdzie z tych sianych od ciebie
moja ulubiona żurawka Lime marmelade, od ilus lat ciągle i niezmiennie świetna mimo róznej aury, polecamta seledynowa, bo obok jakas inna, chyba Electra
a to chyba gożdzik brodaty, nie wiedziałam, że on zimozielony...wszędzie pełno go, nasiona były od Miry, w tym roku chyba zaszczyci mnie kwiatami i zapachem...coś go podjada
Dzień doberek
Przecudnej urody pokazałeś zdjęcia z ogrodu,
a to zdjęcie zaintrygowało mnie najbardziej,
gdyż nie wiem co leży na ziemi?
Skoszona trawa, resztki po oborniku ?
Bożenko, Agato, ma kolce. Bardziej kolczasty jest u nasady krzewu.
Kwiatów i owoców nie widziałam, ale ma je mieć.
Bardzo mi się teraz podoba ten biało-niebieski nalot na pędzie.
Jeżyna, to ten na pierwszym planie, samotny, jak na razie pęd.
Można wcisnąć w kompozycje nad jeziorko, albo spróbować jak Anna w wodzie . Ja obecnie jestem na takim etapie, że miejsca mi nie brakuje, a potem będę zdania - zawsze jest gdzie sadzić dopóki jest co wycinać
Pozdrawiam
Macie jaki pomysł na wjazd ? Może zrobić to w kształcie trójkąta w kierunku do drogi ? z brzozą będziemy musieli się pożegnać trochę nam przeszkadza jak jakiś ciągnik albo większe auto ma wjechać
Zawilce już są w doniczkach ...
troszkę cieplej i nie usiedzę ... zbiłem kompostownik, koniec zasypywania miedzy w polu skoszoną trawa, liśćmi i chwastami, choć przyznam, że fajna ziemia się tam zrobiła.
Są takie urocze ... pierwsze kwitną w kwietniu, drugie w maju. Dopiero jak są zdjęcia obok, to widać różnicę. Ogrodowisko to też fajny sposób dokumentacji ogródkowej