Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:55, 14 sty 2015

Do góry
Wstawiam jeszcze raz planowane miejsce , dopisałam podziałkę, dwie kratki to ok. 1 metr, (tak pi razy drzwi), cisy sadzone rzadko co 60 cm, muszą być szczelnie przykryte w tym roku bo odchorowują ( może przeżyją,ale pewnie będą jeszcze brzydkie w tym sezonie) dlatego tyle hortensji i traw. Jak myślicie czy jarząb (ten zwykły) pasuje w to miejsce, w narożnik? Tutaj muszę coś z tyłu posadzić, żeby kompostownika nie było widać; Świerk tak rzuciłam bardziej do środka działki, żeby jakiś ładny mocny punkt złapać. Z tyłu by klon się rozrósł na jasnozielono/żółto (bo to Aureum).

To jest to miejsce z tym zielonym płotem, po lewej odsłonięty kompostownik.

W cieniu - zacieniona 21:53, 14 sty 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
Też masz pełno nawianych liści, a fotka wcale nie zimowa ja nazbierałam deszczówki we wszystko co miałam i za bardzo jej nie wykorzystałam bo co rusz pada i moje rodki maja dość wody przyda się wiosną
Liście ciągle nawiewa wiatr...zostawiam je jako okrycie ale wiosną mam z nimi dużo pracy.
Ogrodowe przygody 21:53, 14 sty 2015

Do góry
Magda, ja też pierwszy raz w tym roku sadziłam lilie mam je w ziemi nie w koszyczkach też jestem ciekawa czy wyjdą w tym rok.
Jeśli chodzi o floksy to rosną mi ładnie te, których sadzonki kupiłam były ładne i wyrośnięte. Mają już 3 sezon. W tym roku dokupiłam jeden przez internet i mam taką małą sadzonkę i na razie stoi w miejscu.
Na wiosnę podsypię troszkę azofoską
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:52, 14 sty 2015

Do góry
Dzisiaj chciałam zaprezentować ogród mojej swatowej.
Ma na imię Dorota, czyta Ogrodowisko, ma swoje ulubione wątki, ale swojego nie ma choć nazwę na swój wątek ma. Ogród ma od dawna i stale w nim coś zmienia i doskonali.

Ja byłam w maju kiedy zieleń jest tak cudna więc teraz ogląda się miło.

dom porośnięty jest bluszczem - super to wygląda

do wejścia prowadzi rząd róż bonica -

cienisty zakątek

"Niezdecydowana ogrodniczka" 21:52, 14 sty 2015

Do góry
Wreszcie się ogarnęłam,
Zdjęć ogrodowych jakoś nie za specjalnie mam aktualnych.
Więc tylko kilka, w sobotę coś popstrykam jak będę w dzień w domu
jedno takie marne, tego miejsca do zmiany

i kilka ogólnych z zimowego ogrodu
Ogródek Iwony 21:50, 14 sty 2015

Do góry
Owłosione rudbekie mogą iść w głąb rabaty, a Hirta bardziej do przodu... i zobacz jaka fajna jest zimą, to te same kępy tylko z drugiej strony (czarne główki)

Ogródek Iwony 21:47, 14 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

To lapsus językowy z pośpiechu...... brakło jednego słowa, że trytomy są takie same jak juki.. Trytomy nie każdy zna, a juki chyba każdy.. chciałam porównać te rośliny do siebie. Mam jedne i drugie... zobacz, że podobne.. Juka ma tylko kwiatostan wyższy.

Aniu, dopiero dzięki tobie odkryłam, ze to podobna rodzina roślin
Nie zdawałam sobie sprawy. Juki mam, Trytomę chcę mieć koniecznie na ognistej rabacie
Ogród w budowie - nieustającej 21:44, 14 sty 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)
Przyjechały do mnie wczoraj, zapakowane w wielkie pudła, przemyślnie z dużą ilością styropianu i tektury w środku. Całe, a przemierzyły samochodem niemal 2000 km, nawet przepłynęły morze.
Wyczekane dwa wielkie glinianie rhubarb forcer, czyli "dzwony" do bielenia rabarbaru i nie tylko. Bo i do endywii i do modraka, na którego nabrałam ochoty po przeczytaniu artykułu Pippy Greenwood w polskim Gardeners' World.
No to teraz jeszcze bardziej czekam na marzec, żeby zacząć pędzić...

Szczęściara
Ogródek Iwony 21:38, 14 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Napierw pytanie do Małej Mi.
Napisałaś, Aniu, że trytomy nie zanikają na zimę, tak jak juki. To juki zanikają na zimę??? Nigdy mi żadna nie zanikła, ani w cieplym mieście, ani w zimnej podlaskiej wsi.Nie związuję, nie przykrywam...

To lapsus językowy z pośpiechu...... brakło jednego słowa, że trytomy są takie same jak juki.. Trytomy nie każdy zna, a juki chyba każdy.. chciałam porównać te rośliny do siebie. Mam jedne i drugie... zobacz, że podobne.. Juka ma tylko kwiatostan wyższy.

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:36, 14 sty 2015

Do góry
mira napisał(a)
przebiśniegi w sporym cieniu więc się wolno rozwijają a były przykryte paprociami - odsłoniłam nie wiem czy dobrze

Masz jednak cieplej w ogrodzie.
Dzisiaj wypatrywałam u siebie cebulaczków i u mnie jeszcze ich nie widać.

Kiedyś słyszałam, że bażanty wybierają z ziemi krokusy.
I ilekroć zobaczę je w ogrodzie, a bywają dość często, to nie wiem czy mam się cieszyć z ich widoku, czy raczej nie.
Ogród Stefanie - Eastleach House w Cotswold 21:34, 14 sty 2015

Do góry
Dziedziniec gospodarczy z Garden Sheds - szopą ogrodniczą. Zobaczcie na idealną nawierzchnię na dziedzińcu i drzewo figowe po prawej (tak?).

Wszystko idealnie przystrzyżone. Jak zapytałam Panią, co z jej punktu widzenia wydaje się najtrudniejszą czynnością w ogrodzie, powiedziała: "strzyżenie cisów. Bo są to duże okazy a niektóre już za bardzo górują nad rabatami i to wymaga nie lada umiejętności i zatrudniania specjalistycznej firmy nawet."

Ulubione ogrodnicze akcesoria.
Sita do kompostu:

Kury w angielskim ogrodzie i prawdziwe doniczki do rozsad:
Wilcza Góra 21:32, 14 sty 2015

Do góry
Dziękuję, że jesteście, nawet kiedy mnie nie ma ...mam dość ciężkie dni i czekam na lepszy czas....a tymczasem wstawię RAPORT LOTNISKOWY

PRZYLOTY / ODLOTY / NARADA

Bogatka + Modraszka (Parus major + Parus caeruleus)

To właśnie tu 21:28, 14 sty 2015

Do góry
Nie sposób się oprzeć i nie wyjść do ogrodu.
Wprawdzie cebulowe jeszcze śpią, ale ogród już nie.
Wypatrzyłam takie 'kwiatki'.

Na niebie

Na zmurszałym pieńku

ale to co pod nim zobaczyłam, wcale mnie nie ucieszyło

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:20, 14 sty 2015
Do góry
Przed kilkoma dniami widziałam kwitnące nagietki.
Z pozdrowieniami

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:19, 14 sty 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Przekopiowałem

Jak wiadomo ta rabata w sierpniu przeszła demolkę, ale szałwia z przywrotnikiem nadal są w duecie, tylko inaczej ułożone

A teraz spadam na trening się sponiewierać

oooo matko mam takie zestawienie na przedpłociu i już się boję jak to takie wielkie będzie
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:12, 14 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Głównie podziwiałam odwagę do rewolucyjnych zmian.. nie analizowałam za bardzo doboru roślin.. oglądałam czy faktycznie murek krzywy... pierwsze wrażenie że będzie bardziej przestronnie i estetycznie, chociaż kwitnących krzewów było mi żal.. to chyba była kolkwicja.. Byliny to coś takiego, że nawet jak się źle skomponuje, to zawsze można łopatą poprawić Wiec doktoratu z tego nie robiłam. Już rośnie wiec co się mam wtrącać Ale do nowego już się wtrąciłam..zresztą będąc zaproszona do tego
Dziś zrobiłam dla ciebie foto kuklika.. jak wygląda o tej porze.

I bylinówkę, że nie musi nawet zimą wyglądać beznadziejnie.. szału nie ma, ale pusta a nie jest.

Aniu, przyszłam ci podziękować. Masz rację, to była kolkwicja, młody krzew odsadziłam, niedaleko bylinówki sobie rośnie. Tam będę mocniej przycinać. W tym roku młody też pięknie kwitł. Sąsiadkom też porozdawałam
Tak patrzę na twojego kuklika u ciebie i u mnie kwitnącego i z uśmiechem stwierdzam, ze mam dwie sadzonki. Nie wiedziałam, co z nim począć, bo do różowej rabaty mi nie grał i posadziłąm go na rozsadniku, aby przetrwał. Mogę go wykorzystać więc
U ciebie rabata nie jest pusta, to fakt. Ale też ogród masz kilka razy większy. Ja muszę się bardziej ograniczać z zachciankami.
Masz tam kulkę bukszpanową i obwódkę może ?
W cieniu - zacieniona 21:08, 14 sty 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Pięknie wszystko zimuje, oby tak dalej. Jednak trochę śniegu by się przydało. Byłam dzisiaj nad zalewem niedaleko Cz-wy i zobaczyłam jak niski jest stan wody. Pokazały się łachy, a brzeg przesunął się o ponad metr. M powiedział, że stan wody mógł się o metr obniżyć!

Nabrałam apetytu na murzynka. Piekłam niedawno, ale spodziewam się wizyty córki z rodzinką i upiekę znów. Mam trochę inny przepis, bez jabłek za to z bakaliami.

Na razie to u nas zimy w takim dosłownym znaczeniu nie było.Trochę śniegu i dalej nadal wiosennie.
Basiu...pomysł z piernikiem był trafiony...niesamowity smak...na stałe przepis wejdzie do świątecznych wypieków.
Lawendowy zawrót głowy 20:47, 14 sty 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Wiosna

Cudna wiosna u Ciebie Jolcia co biel to biel
Już mam przed oczami to szaleństwo kwiatów tylko dobrze Hanusia mówi że baźki jeszcze śpią zaglądałam mam taką pokręconą i na ciemierniki czekam jak mróz nie zetnie to dadzą czadu chyba
W cieniu - zacieniona 20:46, 14 sty 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)
Różaneczniki jak lakierowane, wyglądają fantastycznie i widać jak dobrze są napojone. Pewnie to i zasługa "zacienionej".
Jesienią mocno je podlewałam,miałam zapasy deszczówki i musiałam je wykorzystać.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:37, 14 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Najpierw trzeba ustalić co chcesz mieć na działce.
Kompostownik jest i widać gdzie.
Plac zabaw dla dzieci?
Altana?
huśtawka?
warzywnik?
oczko wodne?

W jakie kształty idziemy????

Te 3 brzozy Dorenbos już rosną???
Czytałam że ogród w stylu Angielskim Ci się marzy... a to oznacza róże, byliny.. wiec pasuje mieć jak najwięcej słonecznych rabat...

Pęcherznica nawet przycinana to średnica minimum 1,5m... chyba rośnie ciut ciasno..

Wszystko o co pytasz (altanka....) nie będzie tutaj, tylko w innych miejscach (tzn w tym CZERWONYM prostokącie na pierwszym rysunku bo tylko o tym miejscu mówimy). Słoneczne rabaty też będę planowała, ale nie tutaj , to jedyne miejsce z półcieniem na mojej działce, reszta to patelnia. Będą róże w większej ilości, również w innych miejscach. Sam kształt rabat będę korygować i na razie też nie dopytuję o byliny czy jednoroczne, bo najpierw chcę ogólny zarys tych większych nasadzeń. Po co zaplanowałam podoba mi się, ale chciałabym Waszych opinii, np. może prawa strona płotu ze śliwą będzie za pusta zimą, bo róże stracą listki, śliwa i pęcherznica też? Ale dalej będą cyprysiki więc trochę zimozielonych jest.

Trzy doorenbosy już rosną, za nimi tuje spiralis i szmaragdy ( wiosną szmaragdy wypadną w inne miejsce, dosadzę w ich miejsce więcej spiralisów bo mi się podobają, tworzą ładne tło dla brzóz. (Dzisiaj brzozy są w innym układzie dwie z tyłu, jedna z przodu).

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies