Aniu masz racje miała byc boska a jest taka sobie. Sangwinaria kwitnie w doniczce. Przyszła w pączkach a ze był śnieg i mróz to trzymam w chłodnym pokoju. Po świetach pewnie pójdzie do gruntu jeśli sie troszke ociepli.
Ja dostałam w ub roku piwonię ktora miala byc zółta, ciekawe jaka będzie
Moze w tym roku zakwitnie ? Czy jeszcze za wczesnie ? w ktorym roku kwitnie drzewiasta ?
A ja u Ciebie nie pisałam bo telefonicznie składałyśmy sobie zyczenia ale zyczń nigdy nie za dużo wiec też zyczę miłych Świat.Dzieki za ostatnie zakupy.
Moja jest kupiona w tym roku i jest jeszcze w doniczce . Nie ma reguły kiedy zakwitnie , niektóre wczesnie inne bardzo późno, mam nawet 10 letnie które nie kwitły ani nie rosna (krzewiaste), już na nie nie zwracam uwagi , a wogóle to one kwitną pod koniec maja.
U mnie śnieg stopniał ale jest zimnawo . W świeta głównie w domu się posiedzi zamiast choc troszke na ogrodzie. Dzieki za zyczenia , dla Was tez świateczne buziaki.
"To bardzo ważne, bo piwonie krzewiaste wyprodukowane z nasion wyrastają wprawdzie na dość okazałe krzaki, ale ich kwiaty rozwijają się dopiero po siedmiu latach, są małe, mają niezbyt dobrze wykształcone płatki, a kolory są bure – niby bordowe, niby różowe. Kupuj tylko piwonie szczepione, zakwitną po dwóch, trzech latach."
Róznie bywa z tymi z nasion, Mariusz ma takich dużo i niektóre sa ładne. Pewnie ze na ich kwitnienie trzeba dłuzej poczekac bo muszą urosnąc ale moje o których pisałam ze nie kwitna sa szczepione. Piwonie krzewiaste to dosc himeryczne rośliny , trzeba do nich sporo cierpliwości. U jednych rosna a u innych fochy stroja.