Dzieki Ewo, Poprawy nie obiecuje.
Szukam teraz rozwiązania na istniejącej juz rabacie, chce dosadzic drzewa wzdłuz domu gdyz sasiad wybudował dom najblizej jak mogl i z okie na gorze widze sciane, super.
Chce dosadzic brzozy pożyteczne 2 moze 3. Pokaze fotke rabaty. Zbieram opinie.
Tutaj za tym ekranem z cisa, tylko ze tam za Miskantami rośnie Buk Dawyck Gold, to musiałabym go chyba przesadzic jakby te brzozy tu przyszły? Amoze inne drzewa?
Zapraszam do ogrodu Stefanie.
Stefanie ma 84 lata, mieszka w pięknym domu wybudowanym w stylu Arts&Crafts, chętnie gości swoje wnuczęta, zatrudnia małżeństwo ogrodników do pracy w ogrodzie, ma owczarka berneńskiego, należy do miejscowego Towarzystwa Ogrodniczego, w holu na półkach ma wzorowo poukładane segregatory z opisanymi kolekcjami: np. piwonie, irysy i jest otwartą (bardzo) i radosną osobą.
Olu, jestem osobą, która do maja 2012 roku (wowczas odkryłam Ogrodowisko) nie cięła niczego. Z eMem toczyłam walkę o każdą gałązkę.
Tym sposobem wychodowałam sobie gąszcz wielgachnych tuj, a w środku tych tuj wielgachną pokraczną magnolię (zdjecie usunę, jak obejrzysz).
Piękna, prawda?
Skończyło się wycięciem magnolii, bo nic się z niej już nie dało zrobić.
Po co ten przydługi wstęp?
A no po to, byś nie popełniła mojego błędu. Uformuj ją póki młoda. Magnolia co do zasady nie wymaga cięcia. Ale jeśli jest taka potrzeba, wytnij, co uważasz za zbędne. Magnolia ma być ładna przez cały rok, a jej ładność poza kwitnieniem to pokrój. Jako niezadbany krzak nie doda uroku.
Najlepiej na przełomie zimy i wiosny. Polecają też smarowanie po cięciu ran, ale któraś Ewa (G albo M, muszę sprawdzić) odradzała, twierdząc, że wg nowej szkoły pod warstwą takiej maści tworzą się zgorzele czy tak jakoś.