chciałam dodać że moja szałwia caradonna ruszyła , w weekend poobrywałam wszystkie porażone liście z rh a było ich sporo zrobiłam oprysk topsinem i czekam, aż zadziała i uratuje moje 2 rodki
Viola - nie ty jedna Kuszę moich gości od kilku lat na forum Kupiłam i inne odmiany, ale tylko te niebieskie i szafirowe są piękne
Madzen - skubać ich na pewno nie będę.. chyba że nożem i nisko przy ziemi.. z tego powodu kiedyś wyciepałam Ice Dance wszystkie.. jedna zapomniana kępa w krzakach urosłą i miałam co rozdawać gościom na prawo i lewo Kolejna jej los podzieli.
Ula - u nas padał śnieg, ale się topił. Ale tyle co u Was to go nie napadało.. Dlatego ja nie wpadam w euforię z wiosną do połowy marca.. mniej rozczarowania potem.
Jolka - to jeździłaś na nartach czy na rękach????
A to foto dla Bogdzi.. przyszły w dobrym stanie.. i pełne
Idę sobie pochorować.. bo wolny czas też przed komputerem po 13 godzinach pracy na komputerze.... to jest też chore.... wiec sorki.. ale nie mam siły jużdo was iść.. zdycham.. i z komputera i z choroby.
Słuchajcie, niedługo czas przesadzania, mam do Was prośbę. Z powodu nadmiernego zagęszczenia na rabacie muszę coś przesadzić. Pomysł jest taki, żeby zostawić same hortensje i carexy Evergold. Do przesadzenia 3 kulki bukszpanowe i carexy Ice dance.
Są tam jeszcze tulipany Exotic Emperor które wiosną spokojnie mają wystarczająco dużo światła.
A może Ice dance przesunąć w miejsce bukszpanów pomiędzy hortensje?
Tutaj jest plan mojego ogrodu
zaznaczony już jest domek na koncu działki po lewej stronie.
na tyłach jest chuśtawka i piaskownica, z której bedzie zabrany piasek do budowy domku a w tym miejscu chce zeby powstała rabata, która zasłoni mi czesc warzywną ogrodu.
tego drewnianego domu nie bedzie, w tym miejscu mysle zrobic na planie zwirowego koła miejsce na chuśtawkę, ale musi tam stac tez jakiś drewniany domeczek zeby schowac hydrofor.. od koła z dołu po lewej ma iść sciezka do domku narzedziowego i czesci warzywnej..
Doradzcie prosze jak zaplanowac linie rabat..
nie jest dobrze Aniu
to zdjęcie oznacza bowiem
że za dwa lata wiosną będę miała jedną rabate zupełnei niebieską za dużo kupiłam szafirków zeszłej jesieni
Iryski można wciepać pod krzaki i miejsca nie zajmują.. na przedwiośniu trudno o to by z czymś kolor kolidował.. nawet kępka z 5 cebulek robi dobrą robotę Traktujemy je jako wypełniacz, a nie lista gatunków Pamiętaj tylko, że potem maja długie liście, które muszą zaschnąć.. wiec posadzenie w liściaste krzaki jak najbardziej wskazane
Foto pokazałam z 2013 roku.. w zeszłym roku było ich jeszcze więcej.. a w tym dopiero wyłażą z ziemi.. ale już muszę przesadzić, bo się nie mieszczą.. no i są tu cebule tulipanów które już słabo kwitną i mój LUcifer co rośnie pod sosną...
Mirella, Leon, Hogata, Agnieszka - iryski jak krokusy... wiosną muszą być i już. Mogę nie mieć tulipanów, bo jak są tulipany to i jest już inne kwiecie w ogrodzie. Ale krokusy i iryski żyłowane są pierwsze i bardzo widoczne w ogrodzie. Po zimowym poście to rarytas .. niebo w gębie W dodatku nie grymaszą (tylko żółte mi wypadły), rosną w wielu miejscach i dają radę na skalniaku, w cieniu i w glinie, w kwaśnej i zasadowej. No i jest ich coraz więcej
Jesienią 2012 posadziłam nowe poletko iryskowe.. te 3 pierwsze to właśnie z niego..
Zestawiłam jak przyrastają po jednym roku. Na tegoroczny przyrost trzeba poczekać jeszcze co najmniej tydzień.
Wow - liczyłaś nasionka? Czy może dzieci miały takie specjalne zadanie?
Póki co to ja się obrażam na siane jeżówki . Wyszło max 5! a wysiałam gęsto, nasiona były dorodne, wyschnięte. Ok - nie mroziłam ich więc może dlatego się mszczą. Mam jeszcze trochę ziaren, zaraz pakuję do zamrażarki na ok tydzień. A co tam!
A tak czy innaczej, dokupię parę sadzonek, ale w tych samych kolorach co już mam. Czyli biel ewentualnie róż.
Doczekać się nie mogę
Różowe miałam: te najzwyklejsze, magnus, pink double delight, butterfly kisses. Nazwy tej białej nie mogę znaleźć.
Pozostałe krdzone nasiona się stratifikują już. Oby tydzień im wystarczył
i w ogóle odkryłam, że w ub roku też siałam ehinaceę polskiego sprzedawcy. Nic mi nie wzeszło
Azalie mogą miec za towarzystwo paprocie lub inne niskie rośliny ale jak sie rozrosna to je zasłonią. Ja sadziłam przy nich azalie japońskie i zobacz jak je zasłoniły na pierwszym zdjeciu. Drugie zdjecie sprzed wielu lat , a teraz tez mało je widac.