Iza. mam pranie mózgu w robocie i trudno mi się skupić nad czymś innym.. myślę cały czas o twojej rabacie..
Padło dobre pytanie.. jakie masz brzozy??
Brzozy urosną wielkie... drobnych liści do sprzątania moc. Pod brzozami nic nie chce rosnąć, bo brzoza wypije wodę. Posadziłam trawki pod brzozą i niestety nie dają rady.
Masz już tło z tujek które urosną i odsłonią od drogi... ja bym poszła już w coś niższego. Mogą być drzewka ale takie mniej obsługowe i mniej dorodne..
Do brzóz pasuje naturalne coś... bo np. regularna kulka będzie się gryzła. Jak południowa strona to może posądź świerk Białobok lub Maingold, piękne przyrosty, rośnie wolno i daj do tego hortensje, magnolie. Takie mieszane, kolorowe, naturalne akcenty na tle zielonej ściany z tujek.
Pomysł Ewy z dereniami też fajny.
W samym narożniku po prawej możesz dać jakieś drzewo .. ja kocham klony.. Red Sunset wielki nie rośnie, a jesienią ma swoje pięć minut.
Fajne jarzębinki widziałam u Magdy.. lecę szukać jak się nazywały... i dam ci znać.
Znalazłam... na samym dole strony https://www.ogrodowisko.pl/watek/2564-ogrod-niby-nowoczesny-ale?page=846
Jarząbów jako tako nie lubię za bardzo, ale ten mi wybitnie się podoba. I jarzębinki pasują do brzózek. Sorbus AUTUMN SPIRE Flanrock, po lewej brzozy a po prawej w kącie jarzębinki. Tylko czy kolor Ci spasuje???
Crimsona fajnie się przycina .. ja swojego pilnuję w rozmiarach.. i rośnie jako takie jajo... nazywam go drzewo potfffór Bo ma tak gęsto liście, że jak się do środka zagląda, to ma się wrażenie, że zaraz z niego jakieś zło wyskoczy i Cię zje
Brzoza (szczególnie ta zwyczajna, brodawkowata) uwierz mi urośnie szybciej i wyżej niż klon. Wada brzóz zwyczajnych to nie tylko śmiecą ale i niemiłosiernie się rozsiewają. Ty potrzebujesz ogrodu samoobsługowego.
Ciąg brzózek też fajnie wygląda, ale pasowałoby jakieś szlachetniejsze brzozy.. fajnie wyglądają z poduchami bukszpanowymi..ale kto to będzie przycinał???
Aniu dziękuję Ci za rady i sugestie,
o wadach brzóz zwyczajnych już wiem ,ale te pięć,które są zostaną .....
W narożniku skłaniam się ku klonowi ,ale jeden czy więcej..????
Jejku te moje pytania są pewnie mega głupie ale trudno...no po prostu tego nie wiem.......
Hortensje by mi się tam marzyły tylko skoro to południowa wystawa to chyba się spalą.....? zanim drzewo urośnie i da im cień???