Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pszczelarnia 10:38, 28 lis 2017

Do góry
mnie jednak zachwyca Twoje przedwiośnie. Od razu weselej. I kojarzy mi się trochę z przedwiośniem Monty Dona z programów
A wiem, że zakupy były jesienne, więc czekam na jeszcze większe gromady wczesnowiosenne. Nie u wszystkich są tak zjawiskowe.

Posadziłam jesienią łączkę krokusowa na skarpie od torów naprzeciw naszej bramy. Co rano zgrzytam zębami, bo M. najeżdża głębiej na skarpę niż sądziłam.

Warzywnik piękny!
Pszczelarnia 22:37, 27 lis 2017

Do góry
sierika napisał(a)
Trudno napisać cos o Twoim ogrodzie bo wszystkie zachwyty już były.
Roztacza czar, urok, kraina dobrych fluidów, wywołuje chęć zobaczenia
z bliska, wędrówek ścieżkami, tęsknotę za kolejnymi widokami i ciekawość jakie przemyslenia przyniesie Ci zima.

A to można pisać bez zachwytów. Okiem krytycznym można pisać.

Wiesz, że u mnie chyba nie kluczy się po ogrodzie, nie błądzi, może nawet nie spaceruje? Mam wrażenie, że jest taki prosty w oglądaniu. Jedynie ławki rozstawione "ratują" sytuację, zachęcając, że warto do nich dojść.

Zimowe przemyślenia? Będę pracować na rabatą "różaną". Magnolia obiecała pomoc.

Dla Ciebie taki mój rarytasik, obłędnie pachnący prusznik, który zadziwiająco ma się dobrze co do niewymarzania. Kolejny prusznik zadołowany jednak w szklarni.

Ogród Mirelli 20:53, 27 lis 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

tu lepiej widać selerię H- jest bardziej zielona niż sina i większa oraz bardziej miękka w kształcie

http://sklep.trawyozdobne.com/index.php/trawy-ozdobne-kategoria/sesleria-heufleriana-detail

Moja nie tworzy takich kęp. Bardziej jest sterczącą.
Ogród Mirelli 20:51, 27 lis 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

jak ona jest duża? Co ile ja posadziłaś?
Mam wątpliwości czy to sesleria heufleriana.
Kwitnie wiosną czekoladowymi kłoskami?
To nie jest kwestia braku słońca, ona dobrze radzi sobie z półcieniem

Jak się nie pokłada to sięga do kolan, sadzona co ok.30 cm.
Ja nie mam wątpliwości, że to Haufleriana. Kupowałam w dobrej szkółce i tam nie ma pomyłek. Czekoladowymi kłoskami nie kwitnie, kwitnie bardzo ciemnymi można powiedzieć czarnymi.
Ogród Mirelli 16:32, 27 lis 2017

Do góry

tu lepiej widać selerię H- jest bardziej zielona niż sina i większa oraz bardziej miękka w kształcie

http://sklep.trawyozdobne.com/index.php/trawy-ozdobne-kategoria/sesleria-heufleriana-detail
Ogród Mirelli 16:21, 27 lis 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Pisałam kiedyś o moim niezadowoleniu z trawy Seslerii odmiany Haufleriana. Głównie chodzi o fakt jej pokładania. Ładna jest zaledwie dwa miesiące. Startuje wcześnie wiosną, pięknie kwitnienie i na tym koniec. Resztę sezonu prezentuje się okropnie. Dodam, że u mnie rośnie w półcieniu i nie jest często podlewana. Tnę ją dwa razy w roku - może powinnam częściej?
Zobaczcie zdjęcia.

jak ona jest duża? Co ile ja posadziłaś?
Mam wątpliwości czy to sesleria heufleriana.
Kwitnie wiosną czekoladowymi kłoskami?
To nie jest kwestia braku słońca, ona dobrze radzi sobie z półcieniem
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:17, 27 lis 2017

Do góry
Izabela36 napisał(a)
Dziewczyny a zerkniecie też do mnie co ulepszyć?

trudno pomóc, bo słabo widać kształty, wielkości, proporcje. Może tez narysuj rzut z góry, co?
I opisz kierunki świata, ziemię
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:30, 27 lis 2017

Do góry
Ewaa_91 napisał(a)
Hej. Chciałam prosić o poradę w sprawie "zaprojektowania" ogrodu. Na pierwszy rzut poszedł by taras a dokładniej jego obsadzenie. Taras jest na lekkiej skarpie która obecnie obsadzona jest zywoplotem z ligustru. Zywoplot jednak zostanie usunięty na wiosnę i chciałabym jakoś ładnie, niechaotycznie obsadzić to miejsce. Taras jest od strony wschodniej i zacieniony jest przez leśne drzewa rosnące przy granicy działki. 
(Obecnie na tarasie rosną przypadkowe rośinki)

W drugiej kolejności chciałabym zagospodarować przedogrodek. 
I ewentualnie teren pod drzewami lesnymi. 

Byłabym wdzięczna za wszelkie wskazówki. 

Ewo narysuj planik z wymiarami i opisz jaka masz ziemię.
Skarpa jest nieduża- tak w sumie spadek terenu ok. 50 cm? na długości 1.5 metra? Dobrze szacuję?
Zmienić pobojowisko w ogród... 23:28, 26 lis 2017

Do góry
Zmierzyłam się ze skrzyniami w tym drugim miejscu - koło tarasu.
Mogłoby to tak wyglądać:

Trawnik idący z prawej strony domu musiałabym przedzielić na dwie części, ale i tak się z tym zamiarem nosiłam. Powstałaby taka zwężająca się łezka na końcu której zrobiłabym przejście przez rabatę wgłąb ogrodu.
Teraz akurat wsadziłam 3 skrzynie 120x180. Mogłoby być ich 4 szt lub ew. inny wymiar (120x120), ale nie mam pomysłu, jaki kształt miałby wtedy mieć ten kawałeczek trawnika, który zostaje od frontu. To musi być przemyślane.

Naniosłam na plan rosnącą tam magnolię (M) oraz sosnę czarną (S). Magnolia będzie z wiekiem podkrzesywana tak, żeby można było koło niej przechodzić.

Przed domem blisko narożnika chciałabym posadzić coś iglastego - pojedynczy serb lub jodła - żeby poprawić proporcje domu. Drażni mnie ta pusta ściana. Iglak nie będzie zacieniał skrzyń, bo słońce wg rysunku znajduje się na godzinie 14-tej.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:45, 25 lis 2017

Do góry
Agania napisał(a)

Monia z późniejszych magnolii mogę Ci polecić Nigrę...ona kwitnie na przełomie maja i czerwca, z nowości mogę Ci polecić magnolię Sunsation, też kwitnie później

Magnolia Genie cała w pąkach...posadzona w wielu ogrodach

piękna jest, ale przymrozki deformują jej kwiaty i nie pokazała w pełni u mnie swojego piękna.
Cisowy spełnia swoją rolę...zielonej ściany i osłony dla magnolii

Czy okrywasz na zimę jakieś magnolie ?
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:51, 24 lis 2017

Do góry
Tamaryszek napisał(a)
Cześć Mira! Czytałam Twoje rozważania o magnolii, nic straconego. Są małe, krzaczaste odmiany, ostatnio posadziłam White Pouffe. A Susan, którą mam od lat, kwitnie późno i nigdy nie zdarzyło się, żeby zmarzły jej kwiaty.
U mnie jeszcze mrozu nie było, np. nadal kwitną zawilce.
Kompostu nie przerzuciłam, ciężka to praca. A argument Łucji, że nie warto stresować dżdżownic mi się podoba.

Łucja wylansowała super argument dla tych co by przecież chcieli kompost przewalić ale z wielu względów nie mogą

nie wolno stresować dżdżownic - dodam mało stresu mają ?

może i mi się kiedyś przyda

Iza z magnolią u mnie już jest tak poza względem miejsca i charakteru ogrodu który jakoś dziergam.
Kiedyś rozważałam temat
hortensje/róże
pozostał mi temat
kocimiętka czy lawenda
wrzosy czy astry
nie wiem co przeciwstawić irysom bródkowym

tak więc ja myślę że magnolia czy brzoza - hehe dwa światy ja brzoza
szukałam tej w necie ale chyba coś z nazwą nie tak co podałaś

pozdrawiam
Miejski azyl 08:59, 24 lis 2017

Do góry
Mam cyrk z wyborem drzewa
Generalnie często wiem co chcę i czego pragnę ale tym razem jest inaczej

Poratujecie?

Drzewo na przedogródek - czyli reprezentacyjne i podkreślające nowoczesny charakter domu.
Nie zawysokie do 6/7 m wysokości. Ładnie zgrywające się kolorem z ciemnym grafitem elewacji. Atrakcyjne nie tylko na jesień.
Cel - osłonić przed zagladaczami chodnikowymi drzwi wejściowe z przeszkleniami.
Koło ściany płotu (fundament na 80 cm) i pięć metrów od domu. Dookoła kostka. Wybitne południe, zero cienia cały dzień.
Ziemią się nie przejmuje bo koparka wkopie cały mój kompost w rabatę i będzie nawadnianie.
Marzył mi sie ambrowiec - ale korzenie!
Zaczynam sie zastanawiać nad iglakiem - ale jaki? Chce by szybko rósł ale zatrzymał sie na 6 metrach (taki raczej nie istnieje).

Najchętniej chciałabym coś w stylu a'la japońskim (z tylu w widoku będzie magnolia).

Poprostu mam sieczkę w głowie - liście ambrowca już w nocy mi się śnią (choć wole to, niż sny o racie kredytu ;p )

Aktualne rozpatrywane gatunki:
Ambrowiec, dereń pagodowy (nie wytrzyma słońca, choć jest architektonicznie najbardziej zgrany z domem), jarząb (mąż uważa że jest pospolity ale ja uważam że jest też ładny i dobry dla ptaków), brzoza Dorenboos wielopniowa (ale śmieciuch, z tylu mam brzozy i je uwielbiam, ale z przodu raczej nie chce biegać przez 2 miesiące z miotłą), klon tatarski (wymarzone wymagania - ale nie widziałam go na żywo i nie wiem jak z jego urodą w lecie, na jesień jest piękny).
Typografia ogrodu 17:14, 22 lis 2017

Do góry
magnolia napisał(a)

ja mam że w drodze do paczkomatu
tak tak już sprawdziłam i tez tak mam
Typografia ogrodu 15:58, 22 lis 2017

Do góry
teraz jest, że w trasie, ale że prawdopodobnie dziś trafi na miejsce
Typografia ogrodu 15:55, 22 lis 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
a wiesz ze dostałam info, że wysłane ale nic poza tym... musze pośledzić

ja mam że w drodze do paczkomatu
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:48, 22 lis 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
u mnie starsi już przeszli ciężki okres nastoletni, kiedy nie wiedzieli co chcą, najmłodszy w tym jeszcze tkwi.
Teraz dużym już nie kupujemy zabawek ani gier, tylko Kindle do czytania, plecaki na wyprawy, buty traperskie itp.
Dixit- jedna z niewielu gier, które lubię. Ale to raczej gra dla bardziej społecznych typów
Dla starszych chłopaków, ale chyba jednak 12+ gra Neuroshima
haha moj eM też uznał, ze córką (choć młodym) kupi latarki tez wolałabym tak jak on juz byc w tym etapie dziecięcej "dojrzałości" do prezentów.
Typografia ogrodu 15:45, 22 lis 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
pierniczki, mniam
a wiesz ze dostałam info, że wysłane ale nic poza tym... musze pośledzić
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:53, 22 lis 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
u mnie starsi już przeszli ciężki okres nastoletni, kiedy nie wiedzieli co chcą, najmłodszy w tym jeszcze tkwi.
Teraz dużym już nie kupujemy zabawek ani gier, tylko Kindle do czytania, plecaki na wyprawy, buty traperskie itp.
Dixit- jedna z niewielu gier, które lubię. Ale to raczej gra dla bardziej społecznych typów

MOje dzieci mimo, że nie-nastolatki od zawsze nie wiedzą czego chcą. W zeszłym roku starszy googlował-cytuję-Co by tu wymyślić na prezent. Marzenia zmieniają się im co minutę...
Typografia ogrodu 12:33, 22 lis 2017

Do góry
pierniczki, mniam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:31, 22 lis 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies