Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madzenka 20:57, 04 kwi 2018

Widzę, ze wiosna nas obudziła i ruch się na forum robi
Wszystkim stęsknionym wiosny oznajmiam, że już jest , najprawdziwsza we WRO. Zatem czas się obudzić i ciacha, wszystko, nawozić, wertykulować
Ja na szczęście najtrudniejsze prace mam za sobą. Teraz wykonam oprysk na grzyba na bukszpanach, bo mi pożarł w ubiegłym roku jedna kulę a kilka nadgryzł. Muszę tez być czujna jak ważka karkonowska i obserować czy ćma bukszpanowa się nie pojawia. Walka w ubiegłym roku ropoczeta , mam nadzieje ze skutecznie.

Bukszpanów brązowych nie spisywać na starty, nawozić siarczanem potasu lub florovitem płynnym (dolistnie) pięknie odbija, niech się tylko ciepełko zagości na trwałe
Praire fire mam, zwykle ja przycinam na ok 10-15 cm i raczej tego zabiegu nie przezywa... Nigdy nie wiem czy mróz jej nie zaszkodził czy moje cięcie....
Domu nowego nie buduje i nie planuję (kasy brak) ale pomarzyć zawsze można. Marzenia się spełniają a marzy mi się płaski, cały przeszkolny, na wzgórzu z przedszkolnym patio wewnątrz, z basenem na tarasie

Krokusy w kamyki wpakowałem bez problemu - odsuwamy kamyki, wdychasz krokusy, przysypujesz kamyki

Róże niektóre zmarzły, sprawdziłam ucinając patyki i były suche na wiór. Na razie czekam i daję szanse, może odbija w miejscu szczepienia. Jeśli nie to jest miejsce na nowe zakupy

Macham wiosennie i radośnie życząc wszystkim takiego ciepełka jakie było dzisiaj we WRO +21 gdy wyszłam przed 18 z pracy
Madzenka 21:02, 04 kwi 2018

marekm napisał(a)
a powiedz jak to jest z cięciem bukszpanów? myślałem że robi się to dopiero jak młode liście ściemnieją czyli około czerwca? a co robisz z brązowymi częściami bukszpanów? wycinanie+jakiś nawóz czy coś innego?

Gdy miałam młode Bukszpany cięłam 3 krotnie zawsze w marcu/kwietniu, potem lipiec i początek września. Teraz gdy mam już dojrzalsze tnę dwa razy w sezonie. Ze względu na ich ilość, muszę prace dzielić na dwa. Niektóre tnę wiosna i latem , inne latem i we wrześniu. W innych regionach Polski przy krótszym okresie wegetacji poelcałabym raczej dwukrotne ciecie : czerwiec i koniec sierpnia
Brązowe listki przycinam, bo one już nie zmienią koloru. Tylko są przesłonięte zostaną nowymi przyrostami
Brązowieniu przeciwdziała siarczan potasu (oprysk dolistny) lub po prosty polewanie konewka po liściach i Florovit plynny
anbu 21:11, 04 kwi 2018

Dzięki :-*
Dziś moje Praire fire przyciełam tak jak piszesz W środku wydają się żywe ale nie przywiązuję się do nich
_Martini_ 21:41, 04 kwi 2018

Dziękuję za to sprawozdanie. Muszę nawozić bukszpany siarczanem.
marekm 22:49, 04 kwi 2018

dziękuje za info chyba można powoli już ruszyć z nawożeniem ogrodu.
Obserwuje swój żywopłot z graba i już pąki nabrzmiały, to chyba dobry moment na oprysk promanal? można by też buksy psikać czy to już za późno?
Monka 09:56, 05 kwi 2018

Marzenko a na grzyba czym pryskać teraz bukszpany ? czy to pytanie już było i przeoczyłam
adkawi 17:02, 05 kwi 2018

Witam Cię Marzenko z uśmiechem na ustach,u nas w końcu ciepełko.Drzewa ozdobne opryskałam promanalem,w tamtym roku miałam problem z robalami.Szczególnie na buku ,nigrze i modrzewiach.Zakupiłam róże na floribundzie ,czekam na przesyłkę.Trawnik w zeszłym roku zasiany na jesień.Wygląda nie za pięknie, ale jestem dobrej myśli.Zaczyna się pomalutku zielenić.Potrzebne mu chyba nawożenie żeby ruszył z kopyta.POzdrowionka
MirellaB 22:47, 05 kwi 2018

Trawy Prairie Fire traktuje jako jednoroczną.
Madzenka 21:56, 09 kwi 2018

Kilka mgnień wiosny.
Zaczyna magnolia gwieździsta

Madzenka 21:58, 09 kwi 2018

Ruszają szafirki

pierwsze tulipanki