Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Wiolka5_7 15:10, 10 kwi 2018

Sliczna magnolia, u mnie Susan też już się rozwija
Narcyzy też piękne i Exotici też mają pączki
Kokesz 16:36, 10 kwi 2018

Narcyzom pewnie nic by się nie stało gdyby były w innych donicach np ceramicznych ale były w metalowych z dość cienkiej blachy.
Zawsze te donice dołowałam w ziemi ale już mi się jesienią nie chciało bo trochę nadwyrężyłam rękę przy sadzeniu tylu cebul no i masz, trudno...
mirkaka 07:39, 11 kwi 2018

Anitko, jaka cudna wiosna u Ciebie, a magnolia ma wspaniały pokrój, nie rozłazi się na boki tylko jest smukła. To jaka to odmiana wiesz? Jakaś gwiaździsta, różowa?

Nie mam żadnej magnolii, kiedyś miałam soulangeana alexandrina ale przesadziłam bo rosła jak szalona a kwiaty miałam brudny róż i mi się nie podobała. Chyba to wyczuła bo nie przeżyła po przesadzeniu. Teraz trochę żałuję ..
Anitka 21:25, 11 kwi 2018

Gosialuk napisał(a)
Cieszę się, że nie jestem osamotniona w wożeniu ziemi, choć nie w takich ilościach A rośliny jeżdżą w tą i z powrotem.
Rodzinka czasem tylko narzeka, ale bagażnik duży i wszystko się mieści.
Pozdrawiam. Też czekam na sobotę.
\

Wczoraj po pracy pojechaliśmy po druga partię ziemi. Ja roślinki z całej Polski zwożę
Właśnie sobie uświadomiłam, że w żadnej szkółce jeszcze w tym roku nie byłam
Anitka 21:35, 11 kwi 2018

Krakus napisał(a)
a pokarzesz tulipanowca w sezonie bo zastanawiam sie nad tym drzewem ? wiosna /lato/ jesien ?

Krakusie ja mam go dopiero trzeci sezon, zastąpił magnolie, która do kamiennego kręgu przeprowadzkę zaliczyła. I to jest odmiana 'Fastigiata' - forma kolumnowa, bo ma tego zwyczajnego miejsca nie ma u mnie, ale ty masz sporą działkę.
Stosunkowo szybko listki wypuszcza, bo już teraz.

Tak wyglądał pod koniec kwietnia zeszłego roku.

Początek maja.

Anitka 21:39, 11 kwi 2018

Krakus napisał(a)
a pokarzesz tulipanowca w sezonie bo zastanawiam sie nad tym drzewem ? wiosna /lato/ jesien ?

c.d. prezentacji tulipanowca.

Cały sezon letni ma takie jasnozielone liście.
Czerwiec.
Anitka 21:49, 11 kwi 2018

Krakus napisał(a)
a pokarzesz tulipanowca w sezonie bo zastanawiam się nad tym drzewem ? wiosna /lato/ jesien ?

Tulipanowiec jesienią. Zaczął się przebarwiać w pierwszym tygodniu października, ale tu znaczenie ma pogoda.

Z czasem przybiera takie miodowe wybarwienie.

I jeszcze jedna ważna informacja, której jeszcze się nie doczekałam to kwiaty żółtawo-zielone, u nasady intensywnie pomarańczowe, dość dużych rozmiarów, przypominające kształtem wielkie tulipany, dzięki którym zawdzięcza tulipanowiec swą nazwę. Pojawiają się one od maja do czerwca i utrzymują na pędach przez około trzy tygodnie.
Anitka 21:59, 11 kwi 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Sliczna magnolia, u mnie Susan też już się rozwija
Narcyzy też piękne i Exotici też mają pączki

Wiosna szybko nadrabia zaległości. Jeszce tylko deszczyk potrzebny. Exotiki na bank jako pierwsze zakwitną. Dobrze, że je posadziłam na przodzie okręgu.
tulucy 22:04, 11 kwi 2018

Wozić to my możemy dużo, każdy kolejny samochód ma coraz większą pakowność ale musi to wszystko być ładnie opatulone

Ja się teraz przymierzam do końskiego obornika. Mam źródło, tylko muszę opakowanie dobrać, zwłaszcza pod kątem zapachowym
Anitka 22:05, 11 kwi 2018

Kokesz napisał(a)
Narcyzom pewnie nic by się nie stało gdyby były w innych donicach np ceramicznych ale były w metalowych z dość cienkiej blachy.
Zawsze te donice dołowałam w ziemi ale już mi się jesienią nie chciało bo trochę nadwyrężyłam rękę przy sadzeniu tylu cebul no i masz, trudno...

Trudno jest z tym wszystkim wyrobić się w odpowiednim czasie. Ja też nie zdążyłam tych donic zadołować i drzewa zrobiły za mnie robotę i liści do doniczek troszkę nasypały i to to chyba pomogło.