Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:48, 06 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Kochani złożyłam jedne życzenia u siebie na wątku i wybaczcie ale nie odpowiem każdemu z osobna by nie produkować zbędnych postów.
Dziękuję wszystkim za życzenia dla mnie

wczorajszy obraz po Sylwestrowy

Odsypia balangę
Grembosiowo 13:46, 06 sty 2015

Do góry
Pozdrawiam odwiedzających.

Taki świąteczny poranek przywitał mnie dzisiaj w ogrodzie:

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:45, 06 sty 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)
Giganteusa usuwam jesienią bo śmieciuch i z grubsza przykrywam resztkami bylin, liśćmi. O nie, plewienie to do żony należy, tym samym jest najważniejsza w ogródku .
Piękna zimowa sceneria, podziwiam

Wiosną zawsze jest dużo pracy, z czyszczeniem starych bylin i traw właśnie, w wiązanie bawiłam się rok temu, ale wiatr większość wiązań załatwił, to co zostało to piłą spalinową eM usunął...szybko było....wielkich miskantów nie powiążesz kokardkami

Teraz jeszcze mogę się cieszyć ogrodem, takim jaki postanowiłam zostawić po jesieni

kosówka Winter gold zimą najpiękniejsza

Em postarał się o zrębki, więc już z tym plewieniem mam mniej i nie mogę się doczekać kiedy wreszcie ogród pozwoli mi odetchnąć od tych prac porządkowych
Kwitnące skarpy 13:40, 06 sty 2015

Do góry
Zimowe foteczki już w 2015 roku

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:24, 06 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Te foty są rewelacyjnegórskie strumienie, potoki i stawy zawsze uwielbiałam

i ten iglak na pniu to ten co ostatnio kupowałaś, czy jeszcze inny. Bo masz ich chyba trochę
Kwiatowy ogródek Monteverde 13:23, 06 sty 2015

Do góry
Dzisiaj wpadłam do ogródka rano, śnieg, mróz -6 st.C i słoneczko, zmroziło mi ciemierniki, poschylały główki i cichutko czekają na odwilż

zawiesiłam drugi karmnik w ogrodzie bo zauważyłam w nim kosy

no i jeszcze kilka fotek z dzisiaj
Moje ukochane miejsce na ziemi 13:07, 06 sty 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)

Te żółte to trznadle (ten w środku), a ten z tyłu to zięba jer
Cztery pory roku w ogrodzie Pasty 13:02, 06 sty 2015

Do góry
Mój ogród znajduje się w Warszawie na Pradze Południe ma powierzchnie 513m2. Został założony 1932 r przez moich dziadków.Wtedy charakter tego ogrodu był zupełnie inny.Przed domem były ułożone trójkątne kwietniki z czerwonej powbijanej na sztorc cegły były one obsadzone fioletowymi floksami,bordowymi piwoniami ,zółto-pomarańczowymi nagietkami nad którymi górowały kolorowe malwy.Wiosną kwitły białe narcyzy,żonkile i czerwone i ceglaste nieduże tulipany.

Po lewej stronie ogrodu przy domu rósł jasno fioletowy bez ,a pod nim łączka konwalii.Druga część ogrodu to rzędem posadzone drzewa owocowe,wśród nich znajdowały się czereśnia majówka,jabłonka tzw.papierówka,śliwki Ulena i węgierka.Na końcu ogrodu widoczny był olbrzymi orzech włoski,natomiast po prawej stronie pod ogrodzeniem rosły maliny i rzędem porzeczki:czerwone i czarne.Między porzeczkami ,a rzędem drzew były usytuowane grządki z warzywami nie zabrakło na nich pomidorów malinowych ,ogórków,marchewki,koperku, buraczków,gdzie nie gdzie wyrastał koper.

Na słonecznych grządkach na końcu warzywniaka rosły poziomki i truskawki.W roku 2004 ogród został przystosowany do nowych zadań.W domu po dziadkach została otworzona restauracja i pod jej kątem nastąpiło przystosowanie ogrodu.Na środku ogrodu powstał 100 metrowy podest drewniany dla gości,, Pasty''.Po starym ogrodzie pozostał tylko bez,konwalie i stary włoski orzech reszta to nowe nasadzenia.Na prostokątnej grządce pod domem zostały posadzone 3 duże bukszpany o kształcie kul,a przed nimi została usytuowana mała fontanna z granitu.Na grządce tej wiosną królują różnokolorowe tulipany,orliki,szafirki,cesarska korona,szachwnica i wiele innych .

W roku 2014 grządkę tę zmieniłam i rosną tam teraz trawy ozdobne,zawilce białe i wrzosy.Wiosną w moim ogrodzie panuje różorodność kolorystyczna w przeciwieństwie do lata w ,którym to obowiązują 3 kolory; biały-różowy i fiolet .W tej porze roku ogrodem rządzą porośnięte ogrodzenia climatisami do wysokości ponad 2 metrów .Ogród latem to rój motyli ,który okupuje krzaki buganwili,jerzówki,hortensji,dzwonków i naparstnic Jesień wprowadza w nim kolor czerwony i różne odcienie żółci za sprawą przebarwiającego się dzikiego bzu,który wspina się po wysokim ogrodzeniu.

Późną jesienią w ogrodzie prym wiodą trawy i ich pióropusze,które wyłaniają się spoza hortensji o różnych gatunkach.Rok 2014 w moim ogrodzie to przebudowa oczka wodnego,które wygląda teraz lepiej ,jest niższe i bardzo skromne.Wcześniej górna część to siatka o wtysokości 2m a szerokości 1,5m wypełniona granitem.Rok 2015 to kolejne zmiany nastąpią nasadzenia traw jak i uzupełnie dodatki tzw biżuterii ogrodowej o ciekawe elementy.

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:50, 06 sty 2015

Do góry
rozark napisał(a)

Twoje uwagi sa dla mnie bezcenne. Wreszcie spotkałam bratnie dusze. Mam z kim skonfrontować swoje pomysły, co 2 pary oczu to nie jedna, a do tego sama widzę że to nie jest to co mnie satysfakcjonuje. Porobiłam sporo błędów a w takim towarzystwie to będzie ich znacznie mniej.
Zasnąć rzeczywiście nie mogłam – miałam twoje urokliwe zdjęcia kwiatów przed oczami ... ach.
Dom stawialiście w trudnym okresie: drogie materiały i ciężko było daostać wolną ekpię. A jaka motywacja do jego wybudowania!
Pierwsze pytanie - jak się robi takie "posklejane" zdjęcie?
Te kremowo-żółte tulipany (trzecie zdjęcie od góry) to jaka odmiana - piękna. Ja tez takie chcę").
I piwonie - tego cuda mam u siebie dużo, kwitnie nawet u mnie ( znaczy się mają ok. 2-3godz. słońca).
Nie wszystkie kwiatki znam . Co to za niebieskie „mak” pod szafirkami?
Jaka kolekcja liliowców. A to cudo biało-bordowo-żółte to co? Tego to nawet u nas w łódzkim ogrodzie botanicznym nie widziałam.
Czy tam na zdjęciu jest jastrząb?
Jak w 3 lata ogarnęłaś taką liczbę roślin: kwiatów, bylin, warzywnik, krzewów i drzew? I sporo u ciebie m2. Chyba nie jedną parą rąk to obrabia?

Masz rację, budowa to był fatalny okres.. pustaki i cegły były nie do zdobycia.. a ich cena była 10 razy wyższa niż normalnie. Z dziurą w dachu wykańczaliśmy wnętrza, bo nie szło dokupić blachy na dach, a jednego arkusza brakło. To były wariackie papiery. Dużo sami robiliśmy... ekipa do wykonania dachu była na kiedyś tam i żadna nie chciała zrobić naszego dachu... jedna się znalazła ale cena powaliła z nóg. M z ekipą z łapanki sam w końcu zrobił ten dach, uczył się na naszym dachu.... wiec i arkusz blachy jeden poszedł się paść... Nie mam w środku ścian nośnych, rozpiętość duża, i nie mam też płyty wylanej na stropie. To było za trudne dla zwykłych cieśli.... ale jak się chce to się ma.

Posklejane zdjęcia robię w programie PhotoScape. To prosty program do obróbki zdjęć i darmowy, możesz ściągnąć go z internetu. W nim też zmniejszam format zdjęć do wstawiania na forum.

Tulipan nazywa się Freeman, chyba o te Ci chodziło

"Co to za niebieskie „mak” pod szafirkami?"
Kurcze... nie wiem o co ci chodzi.. czy na składance z szafirkami taki niebieściutkie kwiatki w dolnym lewym rogu?? Jak tak to to jest przetacznik pagórkowy Knallblau albo Royal Blue albo jakiś podobny. Na słoneczko, suche i krótko kwitnie, ale kolor ma zajefajny.

"A to cudo biało-bordowo-żółte to co? " ależ zadajesz zadania.. gapi się w wizytówkę i dumam o co ci może chodzić.. zakładam, że to pod liliowcami, bo pytania idą w kolejności oglądania wizytówki..
Jak o to Ci chodziło, to to jest lilia Orientpet MISS LILLY. Faktycznie jest to cudna lilia, wysoka, kwiaty ogromne. Przesadzałam lilie, bo robiłam rewolucję.. i teraz ciekawe czy ją przeniosłam, zniszczyłam, czy została się gdzie jest??

Na zdjęciu jest jastrząb... widziałam jak dopadł wronę.... i jak z nią odleciał.. foto strzelane na oślep bez patrzenia w obiektyw.. nie było czasu.. natomiast krogulce mamy swoje, są codziennie.. i codziennie je obserwujemy.

Wszystkiego nie da się włożyć od wizytówki wiec tylko wybrane okazy.... nazw nie pamiętam wszystkich, dlatego mam zrobiony katalog z nazwami.. i jak trzeba to do niego zaglądam. Niestety nazwy nadaj ktoś złośliwy, zawsze są takie by ich nie zapamiętać

Rąk do pracy w ogrodzie mamy 4 i 4 łapki psie. Dlatego nie zawsze jest tip-top.

Moje są rabaty, a trawnik męża. On mi się nie miesza do rabat (czasem liście odkurzaczem pozbiera z grubsza), a ja mu się mieszam do trawnika, bo czasami pomagam kosić.. Koszenie zajmuje kilka godzin, więc na dwie kosiarki idzie szybciej. Albo jak M nie ma czasu to ja koszę...

Pies obrabia swoje rabaty, a te co chce obrabiać, a ja nie pozwalam to postawiłam płotki.

Lawendowy zawrót głowy 12:44, 06 sty 2015

Do góry
Wisnie dziewczyny tutaj to jest bok domu , granicze s sasiadami miłymi , nie planuje gestego ogrodzenia.

Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 12:29, 06 sty 2015

Do góry
A to upolowałam przed chwilą
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:26, 06 sty 2015

Do góry
Ewa, Iwona chciałem złapać słoneczko nad wodą ale chmury zasłoniły to wziąłem co się dało

miał być taki słodki widoczek (prawie kicz) ale wyszło bardziej na surowo,

ale takich pięknych okoliczności przyrody nawet ja i mój prosty kompakt zbytnio nie popsują

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:23, 06 sty 2015

Do góry
Dzisiejszy ogród i zimowe trawy

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:18, 06 sty 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)
Ponadto świerki Conica nie wyglądają tak efektownie jak stożki z bukszpanów, no i to kochane cięcie, formowanie, uwielbiam to zajęcie.
Urocza zima i zdjęcia pierwsza klasa

Mariusz, tak tak cięcia są fajne, w przeciwieństwie do plewienia, he,he

Sprzątania po trawach też nie znoszę, ale bez traw nie wyobrażam sobie ogrodu

Zimą fanie kontrastują...dziękuję, focie czasami mi się udają

resztka z Giganteusa

W tym miejscu rośnie cała łacha miskantów, tworzą latem zielonego smoka
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:53, 06 sty 2015

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Agata u mnie gęsi nad jeziorem zimę odgęgały

Tutaj zima powróciła, u nas mówi się, że to w zimie kraina wiecznych śniegów
Dobrze, że nie muszę otrzepywać śniegu z iglaków....taka ilość śniegu mi wystarczy w ogrodzie
Bukszpanowe stożki

i kulaski......w odnowionym przedogródku

wcześniej sadziłam stożki ze świerka białego Conica, ale z nimi jest więcej kłopotu

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:45, 06 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
O widzę że znów wyprawa na szu szu

My jeździmy nawet na nocnych stokach, ale tylko na Śnieżnicy, oni ratrakują stok drugi raz o 16.00 i od 17.00 jest jazda po białym sztruksiku przy jupiterach

W ogrodzie znowu biało, nie widać cebulowych spod śniegu...ale można się wykąpać nawet

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:38, 06 sty 2015

Do góry
WilczaGora napisał(a)
ale u Ciebie bieluteńko..aż przyjemnie popatrzeć

Dzisiaj nawet w słońcu biel błyszczy w promykach

wrzośce w kwiatach

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:27, 06 sty 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
Aga, dziś wreszcie śnieg i sypie o rana non stop. ja też kulką nie dostałam i wcale się do tego nie spieszę. Ciekawe kiedy dotrę na Twoją górę żeby te widoki pooglądać muszę kupić sobie nawigację

Zabawa na śnieżki pewnie u Ciebie....my się odkopujemy ze śniegu...a ty kupuj nawigację

sikorki wybierają, to co im jeszcze zostało

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:22, 06 sty 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
O jeju, ile śniegu
A u mnie słońce i cieplutko, jak w marcu

U Agani jak już przyjdzie zima, to śnieg leży długo i jeszcze dosypało
Wczoraj auto się ślizgało, pod górkę cężko było wyjechać

Różomaniaczka wita wszystkich ogrodowo zakręconych 11:19, 06 sty 2015

Do góry
Marzenko-wedle życzenia. Na pierwszym i trzecim zdjęciu, ta ciemniejsza to Laguna, z drugiej strony pergoli John Davis.

Druga fotka to moja wspaniała, ogromna Lykefund, która zdominowała tą część ogrodu. Musiałam przesadzić dwie róże z jej sąsiedztwa.

Czwarta jest podpisana tylko napis firmowy ją przysłonił- Pireutte.

Na ostatnim zdjęciu jaśniejsza, to Coral Dawn i ciemniejsza Etiude, którą musiałam przesadzić. Rosła za blisko wyjścia z domu i zaczepiała przechodzących.

Oto jej nowa miejscówka, na której pięknie się prezentuje.

Wszystkie róże, które przedstawiłam są różami pnącymi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies