Bardzo ciekawa jestem co Anulko wybierzesz. Szczególnie te jarząby mnie zainteresowały. Mam fazę na owocujące- zawsze dłużej będą zdobić, a i pożytek dla ptaków.
dalej nie mam już pomysłu. Zaraz zerknę czy ziemia jest zmarźnięta jak nie to zacznę te małe jałowce przekopywać. Ich jest dużo więc na pewno jestem w stanie zrobić te dwie fale. Lawendy mam 30 sztuk więc może nie wystarczyć, ale mogę miejsce pod nie przygotować i dosadzić jak będzie już w sprzedaży. Dereni mam 8 więc też wydaje się że z 3 zabraknie. no i brzozy mogę przesadzić ale nie wiem czy to dobry czas?
Anulka strzępiastokory ten też jest piękny
Jarzębinę mam a może nawet dwie bo widziałam siewkę 10 cm Glediczie też mam zieloną, bardzo długo chorowałam na sunburst oj długo.
Dominika ja przez cztery miesiące nawet nie podczytywałam. Odwyk miałam totalny
Kamilko ten klon mam na swojej liście. Głowa puchnie, chciejstw więcej niż możliwości posadzenia. Przebarwia się ślicznie. W tym roku mam oglądam różne klony, w czołówce jest strzępiastokory, czerwony i właśnie ten. Poza tym brzozy, jarząby, po wizycie u Anity z Wichrowego wzgórza znowu przychylnym okiem patrzę na glediczję. Uuufff....
Łukasz jesienne przebarwienie winobluszczy to jeden z moich number one w kolorystyce o tej porze roku. No, ale jeżeli ma zdominować całą resztę, to... no trzeba to przemyśleć
Ania. Witamy po zimowej przerwie
Haniu przyrosty ma imponujące. Tym bardziej uwzględniam, szybko by mi zasłonił dom po drugiej stronie drogi. Rosło tam u sąsiadów po drugiej stronie drogi jedno jedyne drzewo, jakiś jarząb. I oni to drzewo wycięli korzystając oczywiście z lex Szyszko. No masakra.
Będę szczera bardzo duży chaos na tej skarpie. Musisz to uporządkować. Bosko nie bosko, ale nie podoba mi się to piękna skarp, piaszczysta czyli sucha tak jak napisałaś musisz sądzić rośliny które lubią słońce i lekka ziemię.
Brzozy deremboz piękne, ale czy wieś, że brzoza potrzebuje dosyć dużo wody? Ma bardzo płytki system Korzeniowy .
Moim zdaniem powinnaś brzozy posadzić pierwszy szereg bliżej granicy czyli u samej góry jak chcesz jeszcze posadzić drugi to na przemian.
Po grupuj te rośliny.
Posadz w grupie kocimietke która kwitnie przez całe lato, perowska, lawende, trawę stipę, macierzanke piaskowa, wrzosy, werbena patagonska. Wiele innych roślin w suche miejsca.
Wyrzuć folie spod tych krzaków. Możesz rozłożyć stare firany lub kartony na ziemi i nasypać korę.
Jeżeli chodzi o randap to nie pryskaj tylko weź wiaderko i pędzlem maluj rośliny. Jak pryskasz ziemia jest skażona.
To tyle chce tylko pomóc i nic więcej. Są to piękne skarpy ale trzeba je ładnie zagospodarować. Jak masz jeszcze, jakaś nie Zagospodarowaną skarpę to pomyśl o schodkowym formowania. Masz podkłady kolejowe to możesz zrobić więcej schodków.
dzisiaj tak sobie sprzątałam moją skarpę i się zastanwiam czy dać 2 rzędy brzóz doorenbos czy nie 3 i wtedy wszystkie iglaczki przesadzić a zostawić same brzozy i pomiędzy nimi derenie, kosodrzewinki mughus i berberysy green carpet i pęcherznice? kto chce doradzić?
Kochana pesymistka. Będzie dobrze!
Foty ostatnie nadrobiłam, pięknie. Brzozy cudnie Ci śmigają. Powiedz czy zauważasz różnicę w ich zachłanności na wodę? Musisz tam więcej dolewać innym roślinom?