Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogród z przeszłością 13:07, 03 maj 2011

Do góry
Kwitła kalina koreańska. Wiem, że pięknie pachnie, jednak nie udało się powąchać bo była zbyt daleko

Jeszcze taki widoczek:

Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 23:10, 02 maj 2011

Do góry
Emilianoparmezano napisał(a)
jako, że wszyscy forumowicze zdążyli już o mnie zapomnieć i mój wątek upadł na samo dno listy postanowiłem się przypomnieć ciekawe czy ktoś za mną tęsknił ?
w sumie już pod wieczór po 16 postanowiłem sobie wykonać dawny plan mojej głowy i tak sobie poczynałem w ogródeczku...
preludium

na drodze do realizacji planu stanęła kalina koralowa 'Roseum' czyli tzw. buldeneż trzeba było przesadzić

i pojechała na nowe miejsce

wyznaczyłem krawędź przyszłego "?" i odciąłem od wjazdu po lini sznurka

darń się przyda nic nie można w końcu zmarnować

i jedzie na razie na bok żeby nie przeszkadzała

a teraz jedziemy po żwirek

koło setki żwirku podwiozłem z mojej sterty, która być może pamiętacie, jakieś 50m dalej

ciepła herbatka i do domku bo sie zimno zrobiło, a że się zgrzałem to postanowiłem zadbać o wątłe w tym roku zdrowie

Emil jak ty dbasz o zdrowie ?Nie boisz się przeziębić swojej ,ich ...szlachetnych ?Tęskniłam )))
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 18:58, 02 maj 2011

Do góry
jako, że wszyscy forumowicze zdążyli już o mnie zapomnieć i mój wątek upadł na samo dno listy postanowiłem się przypomnieć ciekawe czy ktoś za mną tęsknił ?
w sumie już pod wieczór po 16 postanowiłem sobie wykonać dawny plan mojej głowy i tak sobie poczynałem w ogródeczku...
preludium

na drodze do realizacji planu stanęła kalina koralowa 'Roseum' czyli tzw. buldeneż trzeba było przesadzić

i pojechała na nowe miejsce

wyznaczyłem krawędź przyszłego "?" i odciąłem od wjazdu po lini sznurka

darń się przyda nic nie można w końcu zmarnować

i jedzie na razie na bok żeby nie przeszkadzała

a teraz jedziemy po żwirek

koło setki żwirku podwiozłem z mojej sterty, która być może pamiętacie, jakieś 50m dalej

ciepła herbatka i do domku bo sie zimno zrobiło, a że się zgrzałem to postanowiłem zadbać o wątłe w tym roku zdrowie

Świątyna dumania.... 17:08, 01 maj 2011

Do góry
Proponuję w tle przy ogrodzeniu jako tło żywopłot z cisa (ładna ciemna zieleń), można pomyśleć o brzozie - proponuję tę odmianę o śnieżnobiałej korze - Betula utilis var. jacquemontii ( http://www.cool-surf.com/gallery/v/Bernard/Wakehurst/Betula_utilis_var_jacquemontii_O_planiscapus_Nigrescens.jpg.html ) warto by oddzielić się od reszty ogrodu, jakimiś krzewami - białe kwiaty ma jaśmin i pięknie pachnie, kalina koralowa - bardzo długo utrzymują się kwiaty, i oczywiście róże i powojniki
Cały rok w ogrodzie 11:58, 29 kwi 2011

Do góry
Kalina - lada moment rozkwitnie

Skalnica

Hylomekon - mak japoński

Pierwiosnek łyszczak
Michael my Garden 21:44, 28 kwi 2011

Do góry
Dziś z Danusią spotkaliśmy się w naszej pobliskiej szkółce ogrodniczej.... którą mamy pod ręką. Celem naszego spotkania była dostawa roślin bylinowych - której w ostateczności żeśmy nie doczekali ....

Gdy przybyłem do szkółki "Panderosa wchodząc widziałem jak Danusia szaleje z aparatem, dowiedziałem się wtedy, że zbiera materiał do nowego artykułu który niebawem ukaże się na łamach ogrodowiska. Mam nadzieję, że niebawem się doczekamy

Również pochodziliśmy po szkółce pooglądaliśmy co już oferuje.... wspólnie wpadło nam w oko
Juniperus pingii Hulsdonk yellow

Rozmawialiśmy na różne tematy, min. o różanecznikach, magnoliach, berberysach....

Oglądaliśmy również już kwiaty sezonowe, pelargonie, surfinie - które lubi Danusia, do kompozycji balkonowo - tarasowych.

Przechodziliśmy również koło pięknie kwitnących hortensji

Danusia zakupiła 2sz białej... już teraz wiem dlaczego konkretnie białe

A tu jeszcze rośliny które widzieliśmy okiem aparatu....

Kwiatostan....

Kalina - pięknie pachnie

Mam nadzieję, że spotkanie było przyjemne... w tak miłym towarzystwie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:49, 28 kwi 2011

Do góry
Dziś z Danusią spotkaliśmy się w naszej pobliskiej szkółce ogrodniczej.... którą mamy pod ręką. Celem naszego spotkania była dostawa roślin bylinowych - której w ostateczności żeśmy nie doczekali ....

Gdy przybyłem do szkółki "Panderosa wchodząc widziałem jak Danusia szaleje z aparatem, dowiedziałem się wtedy, że zbiera materiał do nowego artykułu który niebawem ukaże się na łamach ogrodowiska. Mam nadzieję, że niebawem się doczekamy

Również pochodziliśmy po szkółce pooglądaliśmy co już oferuje.... wspólnie wpadło nam w oko
Juniperus pingii Hulsdonk yellow

Rozmawialiśmy na różne tematy, min. o różanecznikach, magnoliach, berberysach....

Oglądaliśmy również już kwiaty sezonowe, pelargonie, surfinie - które lubi Danusia, do kompozycji balkonowo - tarasowych.

Przechodziliśmy również koło pięknie kwitnących hortensji

Danusia zakupiła 2sz białej... już teraz wiem dlaczego konkretnie białe

A tu jeszcze rośliny które widzieliśmy okiem aparatu....

Kwiatostan....

Kalina - pięknie pachnie

Mam nadzieję, że spotkanie było przyjemne... w tak miłym towarzystwie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:17, 25 kwi 2011

Do góry
Bluszcz w skrzynce balkonowej

Kalina angielska

Szafirki

Ciemierniki w donicy na stole zzieleniały

Cały rok w ogrodzie 20:34, 22 kwi 2011

Do góry
Kwitnie klon

Porzeczka krwista

Migdałek

Niedługo rozkwitnie kalina

Michael my Garden 16:02, 19 kwi 2011

Do góry
ogród po zimie...

Słonko świeci to chociaż widać, kolorki w ogrodzie

Kalina ... zobaczymy co pokaże w tym roku....

Hortensja ogrodowa..... hym czy coś z niej będzie? mam taką małą nadzieję....

Wierzba mandzurska która wypuszcza swoje pierwsze listki....
Nasz mały świat 21:57, 17 kwi 2011

Do góry
coś za coś albo zwierzęta albo roślinki co prawda ciągle narzekam na moje pieski, ale nie wyobrażam sobie jakby ich nie było

Wczoraj i dzisiaj sadziliśmy nowe nabytki: 3 szt róż Monica, 1 szt róży Fresia, kalina koralowa odm.Roseum, złotokap, wierzba Hakuro, 2 ostrokrzewy kolczaste, ognik szkarłatny "Orange Charmer", hortensja Anabelle, gęsiówka i żagwin. Fajnie by było, jakby się wszystko przyjęło i zakwitło
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:54, 17 kwi 2011

Do góry
Nie Sebku, przy murze nie okrywam ich. Zimują dobrze.

Kompozycja przy furtce, w tle trawa świeżo położona

Kalina angielska ma pąki już

Rajski ogród Ani 23:31, 14 kwi 2011

Do góry
Niage napisał(a)
Aniu, jestem zauroczona Twoim ogrodem. Tak musi wyglądać raj CUDOWNIE Chodzę i oglądam i nie mogę z niego wyjść

Dziękuję i cieszę się, że podoba się wam
A to dla was mój złotokap

i kalina

i jaśmin
Ogród z przeszłością 22:34, 12 kwi 2011

Do góry
Kalina angielska nie wymarza, a pachnie cudownie...
Ogród z przeszłością 22:22, 12 kwi 2011

Do góry
Dziękuję wszystkim za pomysły i miłe słowa. Podoba mi się pomysł obsadzenia jakimś pnączem. Po głowie też mi chodzi ta kwitnąca kalina. Tylko czy ona u nas wytrzyma?
Drapak dzisiaj zmienił kształt na nieco przyjemniejszy, bo M. obciął wszystkie długie przyrosty.
Gruszki lubię tak średnio, mam dwa olbrzymie egzemplarze w przedogródku i mniej więcej co drugi rok dokucza mi "klęska urodzaju".
Ogród z przeszłością 07:14, 12 kwi 2011

Do góry
A może tak jak Ania pisze z gruszą zrobić tylko do powojnika dodać trzmielinę aby zimozielona była, a jeśli chciała byś kalinę to polecam Kalina różowa ''Dawn'' kwitnie wczesną wiosną ładny delikatny róż
Ogród z przeszłością 22:24, 11 kwi 2011

Do góry
Kalina a może jaśmin? mam go w rogu ogrodu i lubię jego białe pachnące kwiaty
Ja też pracowałam w deszczu ale musiałam zrezygnować, bo był zbyt intensywny, ale trochę podgoniłam prace... Moi mężczyźni przesadzali mi drzewko dębu, i mam więcej miejsca na kwiaty Chyba wsadzę tam róże

Mój jaśmin

Ogród z przeszłością 22:16, 11 kwi 2011

Do góry
Dzisiaj udało mi się popracować w ogrodzie. Chociaż od czasu do czasu trochę padało. Teraz ledwie łażę ze zmęczenia.
Posprzątałam kolejne rabaty, popracowałam nad brzegiem trawnika. Następny wolny dzień w czwartek. Oby była znowu pogoda...
Chciałabym czymś zastąpić tego drapaka przy altanie (grusza). Ale czym? Jakaś kalina? Coś innego? Miejsca niedużo, jakieś 2 x 3 metry.

Agnieszkowy ogródek 17:08, 08 kwi 2011

Do góry
Zaczęliśmy też rozsuwać rośliny w półkolistej rabaty na docelowe miejsca, wg projektu Gosi.
Pojawił się świerk serbski, miejsca zmieniły żółte tuje i kalina. Przy tujach Małżowinek się naszarpał, bo duże już były:

Teraz nowe rośliny wyglądają tak:

Zaraz za tujami jest żylistek. Jednak go nie oddałam, bo go lubię. Zawsze jest taki ciemnozielony i obficie obsypany drobnymi kwiatkami (no chyba, że przemarznie )
Amatorskie rozmnażanie roślin w ogrodzie 21:43, 20 mar 2011

Do góry
Alinko bardzo przydatne rady ,wykorzystam je u siebie, szczególnie jeśli chodzi o bukszpan,bo muszę go niezle przyciąć. Mnie też spotkała niespodzianka w tym roku ,niechcący ukorzeniły mi się forsycja, śnieguliczka, kalina i ognik.Ale radocha
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies