Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:36, 07 mar 2014

Do góry
Anabell napisał(a)
Asiu - donice ładnie wyglądają, dotykałam musiałam pooglądać są leciutkie to jest tworzywo jak ze styropianu.
Rzeczywiście dno obciążyć trzeba kamieniami potem nasypać ziemi.

Zasiałam stipę i kostrzewą są już ładne, a miskant ciński i rozplenica nie wschodzą jeszcze. Moja zebrana rubra też nie wschodzi.

Bociek! centrum w Chotomowie już czynne. w połowie tygodnia tam zajrzę.

Haniu, siałam miskanta w ubiegłym roku, słabe i długie wschody.Z| rozplenicą nie mam doświadczenia.
Dzisiaj wzięłam się za sadzenie bylin z Benexu, czekam teraz na Andrzeja bo ma dokupic ziemie bo zabrakło.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:32, 07 mar 2014

Do góry
Asiu - donice ładnie wyglądają, dotykałam musiałam pooglądać są leciutkie to jest tworzywo jak ze styropianu.
Rzeczywiście dno obciążyć trzeba kamieniami potem nasypać ziemi.

Zasiałam stipę i kostrzewą są już ładne, a miskant ciński i rozplenica nie wschodzą jeszcze. Moja zebrana rubra też nie wschodzi.

Bociek! centrum w Chotomowie już czynne. w połowie tygodnia tam zajrzę.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:00, 07 mar 2014

Do góry
Przypomnij jak duży to fragment gdzie posadzisz buczka ?
Może coś kontrastującego ? U Sylwii pod buczkiem pięknie świecą Ice Cream a wyższe może miskant Variegatus, ML ? hmm
Na Łowieckiej 12:38, 07 mar 2014

Do góry
I są:

Mam jeszcze po jednej takiej mniejszej donicy i jednej całkiem malutkiej. Planuję w nich posadzić dwie trawy miskant morningligtht i dwie hortensje... Mam nadzieję, że razem to będzie wyglądało ładnie i elegancko...
Zaraz przystępuję do dalszych zmian;-D
Co się stało kwiatom ... 12:29, 06 mar 2014

Do góry
Maria667 napisał(a)
Pozdrawiam z okolic Puszczy Niepołomickiej. Ładny ogródek.Witam w gronie ogrodowo zakręconych

Witam Cię Marysiu, dziękuję za miłe słowa, ładny ogródek to ja widziałam u Ciebie i Ogrodowiczan, u mie jest jak jest można go obejrzeć w pięć minut, albo ktoś się zachwyci, albo powie co to jest? nie ma m tylu pięknych roślin, miałam dwie magnolie nie chciały u mnie rosnąć szkoda bo kocham te drzewa, stworzyłam go intuicyjnie, wiem tuje są pase dziesięć lat temu nie były, chciałam odgrodzić się od sąsiadów aby mieć troszkę intymności, zaprosiłam bukszpany, dwie sosny, są jałowce trzy gatunki , i dwie czereśnie z pysznymi owocami, kilkanaście krzaków różanych bo róże dla mnie są najważniejsze, bez nich niema nic, są piwonie, fiołki, lilie, wiosenne cebulowe, miskant olbrzymi, hortensje wiechowate, tawuły, trzy klematisy i lawendy, zioła w tym roku zrobiłam skrzynie na warzywa, czekam jak wszyscy na ciepełko aby porobić coś sensownego, ale się rozpisałam
Mieszkasz w cudownym miejscu Puszcza Niepołomicka nie jest mi obca zjeżdziłam ją wzdłuż i w szerz rowerem, w poszukiwaniu Żubrów pozdrawiam zaglądajfoty będą jak coś zakwitnie.
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:18, 06 mar 2014

Do góry
W tym roku koniecznie muszę kupić:
- Miskant "Variegatus",
- turzyce - kilka odmian po dużo sztuk,
- rozplenice.

Basia i co?
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:36, 05 mar 2014

Do góry
Ewa - miskant ten nie jest ekspansywny, rozrasta się w ładną kępę. Posadzony w 2009 roku.. na czerwono Melepartus, a na żółto oznaczyłam Graziellę... chwilę trwało odszukanie fotek...
2009

2010

2011

2012 - tu już przesadzony czerwony i jedna rozplenica, nie mieściły się na jednej rabacie i zasłaniały skalniak... połowę oddałam w prezencie znajomym/rodzinie.. dużo oddałam..

2013 znasz... też cały sezon coś wykopuję i daję. Ale trzymają się kępy.. i nigdzie na boki nie idą samopas..

Zakochana w ogrodach 18:35, 05 mar 2014

Do góry
Oto "efekty" mojej kilku dniowej pracy. Z tyłu miskant olbrzymi, dwie odmiany zlotlina japońskiego, dwa kolory turzyc, tam gdzie patyki trzy kupione na gardenii ornithogalium saundersiae, obrzeże to truskawki( musiałam je gdzieś przesadzić)
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:33, 05 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Aniu, czy ten miskant szybko rozrasta się na szerokość? Jest ekspansywny?

I jesienią

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:46, 04 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ufff.. to zadanie trudne.. bo ... ale co wiem i wyszperam to napiszę.. traw mam sporo, ale na pewno chodzi ci o te nad oczkiem... są dwie grupy.. lewa i prawa (do przeróbki)

Najpierw opiszę lewą, są tu 3 rodzaje traw.. miskant graziella (białe pióropusze) paskowany zebrinus i rozplenica.. ale jaka.. nie mam pojęcia.. jakaś zwykłą najnormalniejsze.. pierwszy zakup dawno temu.

Dla porównania wielkości potforów.. z naszą Agatą.. jutro u mnie będzie

Aniu cudności przerosły Ciebie.Bardzo dziękuję za pomoc.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:50, 04 mar 2014

Do góry
Teraz prawa strona, idzie do przeróbki, jedna wielka kępa zebrinusa poszła już w dobre ręce.. ...... ten czerwony to Miskant Gracillimus na 80% , pierwsza z traw jakie kupiłam.. w naszej szkółce, wiec nie będzie to wyszukana odmiana.. , za liśćmi irysa widać rozplenicę.. do przesadzenia, bo ma tu za ciasno.. po prawej są zebrinusy normalne i Kleine Zebrine... i jakby było tu mało to posadziłam Trzciniczek ostrokwiatowy Karl Foester, któego nie widać bo miskant go zdominował.. do przesadzenia

Wszytko do poprawy...

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:58, 04 mar 2014

Do góry
gaga napisał(a)
Aniu kochana zwolnij wiem że jesteś na odwyku, pozwoliłaś sobie tylko na godzinkę bycia na forum ale mam ogromną prośbę jak znajdziesz małą chwilkę ,napisz mi nazwy Twoich traw,porostu zakochałam się i muszę je mieć.

Ufff.. to zadanie trudne.. bo ... ale co wiem i wyszperam to napiszę.. traw mam sporo, ale na pewno chodzi ci o te nad oczkiem... są dwie grupy.. lewa i prawa (do przeróbki)

Najpierw opiszę lewą, są tu 3 rodzaje traw.. miskant graziella (białe pióropusze) paskowany zebrinus i rozplenica.. ale jaka.. nie mam pojęcia.. jakaś zwykłą najnormalniejsze.. pierwszy zakup dawno temu.

Dla porównania wielkości potforów.. z naszą Agatą.. jutro u mnie będzie

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 12:59, 02 mar 2014

Do góry
Dereń raczej nie, bardziej wysoki miskant Gracillimus. Albo niekoniecznie coś tam musi być.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:53, 01 mar 2014

Do góry

8 - bez meyera
17 - grab fastigiata
29 - bodziszek korzeniasty, niebieski
32 - sosna górska pumilio, znalazłam taką małą w formie kuli "varella" - może taka?
33 - rozplenica japońska little bany
34,35 jw.
42 - dereń elegantissima
67 - miskant zebrinus
75 - rudbekia
77 - orlik niebieski
78 - kosaciec niebieski i żółty
79 - kostrzewa sina
83 - czosnki

Dereń biały - Cornus alba 15:30, 01 mar 2014

Do góry
Miskant Morning Light.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:26, 01 mar 2014

Do góry

Trochę słabo widać te numerki na zdjęciu
Przy schodkach 2 cisy na pniach

14 żurawka - tutaj żółta
30 - hosty różne kolory, sadzone dużymi plamami
33 - rozplenica japońska
40 - hakonechloa All gold
54 - rozchodnik okazały a - ciemny różowy
b - biały
59 - hosta fire and ice
60 - żurawka bordowa
61 - modrzew
62 - bukszpan żywopłocik
63 - tawuła golden carpet
64 - miłorząb glinko biloba
65 - ostrokrzew golden gem
66 - juka
67 - miskant zerbinus
68 - konwalnik
69 - turzyca Ice dance
70 - turzyca brązowa buchananii/tenuiculmis
71 - turzyca everest

Miskant - Miscanthus 20:02, 28 lut 2014

Do góry
Mam pytanie odnośnie miskanta "Afrika" bo znalazłam sprzeczne informacje.Czy ten miskant jest przez cały okres wegetacji czerwony czy zielony i tylko na zimę przebarwia się na czerwono?
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:10, 27 lut 2014

Do góry
Sonka napisał(a)
Danusiu, podgladam często, chwila z ogrodami daje mi odprężenie i chęci do działania , choć tych nie brakuje.Teraz tak, floksów tych płożących nie mam ale nie mam gdzie ich posadzić, więć dziękuję.Teraz parę słów dorady, proszę nie obraź się ale wiem że jeszcze jesteś na etapie nauki sztuki ogrodowej, tak jak my wszyscy zresztą.
Dąbrówka rozłogowa, którą Ci przywiozłam ponoć rośnie też w słońcu. Moja rada, wykop ją całą porozdzielaj i posadz każdą roślinkę oddzielnie, one sie b dobrze przyjmują, można to zrobić już.Dallię, te kłącza, bulwy, które miałaś mieć w garażu, posadź do doniczki wysadzisz w maju do gruntu, można je porozdzialać jak jest duża karpa, chociaż nie wiem czy to twój kolor- są czerwone. Miskant to Kleine silberspinne, on ma ok 1m wysokości, żeby był niższy można ściąc kwiatostany, zakwita jak na miskanty szybko, w sierpniu chyba. Marcinki daj gdzieś do tyłu, żeby Ci nie psuły efektu rabaty różanej.Pytaj proszę, bo zapomniałam co tam jeszcze ci zawiozłam?
Na zdjęciu miskant jesienią

Zastanów się nad ligustrem, ja to juz przerabiałam i nie chcę go więcej, fajny jest, szybko rośnie, ale bardzo dużo przy nim pracy, byłam najszczęśliwsza jak go sie pozbyłam, a korzenie to filc sięgające daleko.

Krysiu twoje porady są bezcenne dla mnie ,oczywiscie ze jestem laikiem nie mam zwyczaju obrazać sie za prawdę a tak w ogóle to nie mam natury obrażalskiej Wszelkie uwagi są przeze mnie pożądane są również dla mnie lekcją,za co bardzo dziękuję .Wszystkie roslinki od ciebie wykopałam oprócz traw tak jak pisałas Nie znalazłam żadnych chwastów Podzieliłam Dąbrówkę i mam cztery sztuki .Dalie posadziłam w doniczce marcinki przeniosłam Miałam coś oprócz tego co w garazu ,czyli dalii też z kłączami ,podzieliłam ale nie pamiętam co to było.I jeszcze jakaś roslina której nie pamiętam zobaczymy jak się rozwinie Oprócz Miskanta były jeszcze inne takie grubsze łodygi traw Podzieliłam je ale jesienią przy wsadzaniu do ziemi ,pamiętam ze mówiłaś ze tak można .Te miskanty są piękne a ja własnie chcę taki wysoki Bardzo się z niego cieszę.Piszesz o ligustrze to ze moze jest pracochłonny to mnie jeszcze tak nie przeraża ,ale te korzenie już zmartwiły sięgające daleko ,czyli jak są długie w głąb rosną czy na boki?
Miskant - Miscanthus 19:08, 27 lut 2014

Do góry
Czy miskanty to trawy na słoneczne stanowiska czy raczej cieniste.Chciałabym posadzić tę trawę na rabacie gdzie częściowo jest słońce i cień.Czy bardziej lubi suche podłoże czy raczej trzeba stać z wężem.Co ile lat trzeba dzielić tę trawę? Czy jest jakiś pasiasty miskant,który nie będzie zbyt wielki? Chodzi o rozmiar dorosłej trawy góra do 1,5 metra wzwyż.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 05:58, 27 lut 2014

Do góry
Danusiu, podgladam często, chwila z ogrodami daje mi odprężenie i chęci do działania , choć tych nie brakuje.Teraz tak, floksów tych płożących nie mam ale nie mam gdzie ich posadzić, więć dziękuję.Teraz parę słów dorady, proszę nie obraź się ale wiem że jeszcze jesteś na etapie nauki sztuki ogrodowej, tak jak my wszyscy zresztą.
Dąbrówka rozłogowa, którą Ci przywiozłam ponoć rośnie też w słońcu. Moja rada, wykop ją całą porozdzielaj i posadz każdą roślinkę oddzielnie, one sie b dobrze przyjmują, można to zrobić już.Dallię, te kłącza, bulwy, które miałaś mieć w garażu, posadź do doniczki wysadzisz w maju do gruntu, można je porozdzialać jak jest duża karpa, chociaż nie wiem czy to twój kolor- są czerwone. Miskant to Kleine silberspinne, on ma ok 1m wysokości, żeby był niższy można ściąc kwiatostany, zakwita jak na miskanty szybko, w sierpniu chyba. Marcinki daj gdzieś do tyłu, żeby Ci nie psuły efektu rabaty różanej.Pytaj proszę, bo zapomniałam co tam jeszcze ci zawiozłam?
Na zdjęciu miskant jesienią

Zastanów się nad ligustrem, ja to juz przerabiałam i nie chcę go więcej, fajny jest, szybko rośnie, ale bardzo dużo przy nim pracy, byłam najszczęśliwsza jak go sie pozbyłam, a korzenie to filc sięgające daleko.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies