Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Moja rabata bez pomysłu:( 19:52, 09 mar 2014

Do góry
Witam,mam rabatkę którą chciałabym zmienić,bo wydaje mi się niezbyt ciekawa.Są na niej posadzone róże ,bo bardzo je lubię ale nie sądze terza że posadziłm je w dobrym miejscu.

.Rabata z każdej strony jest widoczna, a posadzone zbyt blisko ścieżki róże są chyba za wysokie.Nie wiem co poprzesadzać lub co dosadzić żeby było ok.Kilka lat tak ciągle tam zmieniam i teraz wygląda ona tak :

obecnie na rabatce są:róże - okryte jeszcze,bukszpan ,zywotnik Nana chyba jakoś tak ,świerk kulisty,modrzew na pniu ,berberys,pięciornik ,trzmielina ,forsycja,a oprócz tego wrzosy ,krokusy,prymule tulipany,irysy,hosty -teraz ich nie widać ale są przy tej obwódce z dachówek.Jeśli byłoby to możliwe to chciałabym żeby róze nadal tam były tylko może bardziej na środku jak myślicie?,bo pięknie kwitły,a także te iglaki chociaż ich to chyba się już nie da przesadzić bo za stare.Starałam się pokazać ją z każdej strony abyście mieli lepszy widok.

Proszę pomóżcieAha dodam,że mam właśnie kupione 4 hosty co prawda kazda inna,miskant maleparthus, miskant zebrinus i rozplenicę może cos z tego by się nadało?

A te dachówki to po to,bo jest róznica poziomów i ta tabata też jest z ukosa ale tam nie bardzo da się dosypać ziemi ,bo jest za niski murek.
Ogród wśród pól i wiatrów 21:05, 08 mar 2014

Do góry
Netka napisał(a)
Jolu widzę, że zaczełaś sezon Ja jakoś ciągle boję się jeszcze sadzić, choć chyba narazie w Małopolsce nie zapowiadają minusowych temperatur. Chciałam Cię spytać o tą rabatę z kulkami i Limkami. Czy ona jest w słońcu, czy w cieniu ? Pięknie Ci kwitły te Limki i zaczynam myśleć, że to bzdura, że horti lubią cień, bo u mnie w cieniu/półcieniu wcale nie zakwitły Napisz mi jeszcze proszę w jakiej ziemi je sadziłaś ? A ten miskant na tej rabacie to Morning Light ?

Netka, zaczęłam już jakiś czas temu
Cały ogród obleciałam z promanalem, poobcinałam trawy i limki, a dziś przyszła pora na sadzenie.
W następny weekend planuję trawnik dopieścić.

Jesli chodzi o rabatkę z limkami, jest ona od strony południowo-wschodniej.
Słońce ma od rana do godziny ok 13-14nastej. Potem dom robi jej cień.
Sadziłam do ziemi ogrodowej pomiesznej z przekompostowanym obornikiem i piaskiem,
bo u mnie glinasta ziemia jest. A miskant to ML, tak jak mówisz

Ogród wśród pól i wiatrów 18:28, 08 mar 2014

Do góry
Jolu widzę, że zaczełaś sezon Ja jakoś ciągle boję się jeszcze sadzić, choć chyba narazie w Małopolsce nie zapowiadają minusowych temperatur. Chciałam Cię spytać o tą rabatę z kulkami i Limkami. Czy ona jest w słońcu, czy w cieniu ? Pięknie Ci kwitły te Limki i zaczynam myśleć, że to bzdura, że horti lubią cień, bo u mnie w cieniu/półcieniu wcale nie zakwitły Napisz mi jeszcze proszę w jakiej ziemi je sadziłaś ? A ten miskant na tej rabacie to Morning Light ?
Co z tym ogródeczkiem począć 21:13, 07 mar 2014

Do góry
Wiunia, Morning Light to miskant a te trawy sie wycina Wiec tnij
Salvia - szałwia 20:42, 07 mar 2014

Do góry
Do tej szałwii lawenda Hidcote. Trawy miskant Morning Light.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:36, 07 mar 2014

Do góry
Anabell napisał(a)
Asiu - donice ładnie wyglądają, dotykałam musiałam pooglądać są leciutkie to jest tworzywo jak ze styropianu.
Rzeczywiście dno obciążyć trzeba kamieniami potem nasypać ziemi.

Zasiałam stipę i kostrzewą są już ładne, a miskant ciński i rozplenica nie wschodzą jeszcze. Moja zebrana rubra też nie wschodzi.

Bociek! centrum w Chotomowie już czynne. w połowie tygodnia tam zajrzę.

Haniu, siałam miskanta w ubiegłym roku, słabe i długie wschody.Z| rozplenicą nie mam doświadczenia.
Dzisiaj wzięłam się za sadzenie bylin z Benexu, czekam teraz na Andrzeja bo ma dokupic ziemie bo zabrakło.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:32, 07 mar 2014

Do góry
Asiu - donice ładnie wyglądają, dotykałam musiałam pooglądać są leciutkie to jest tworzywo jak ze styropianu.
Rzeczywiście dno obciążyć trzeba kamieniami potem nasypać ziemi.

Zasiałam stipę i kostrzewą są już ładne, a miskant ciński i rozplenica nie wschodzą jeszcze. Moja zebrana rubra też nie wschodzi.

Bociek! centrum w Chotomowie już czynne. w połowie tygodnia tam zajrzę.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:00, 07 mar 2014

Do góry
Przypomnij jak duży to fragment gdzie posadzisz buczka ?
Może coś kontrastującego ? U Sylwii pod buczkiem pięknie świecą Ice Cream a wyższe może miskant Variegatus, ML ? hmm
Na Łowieckiej 12:38, 07 mar 2014

Do góry
I są:

Mam jeszcze po jednej takiej mniejszej donicy i jednej całkiem malutkiej. Planuję w nich posadzić dwie trawy miskant morningligtht i dwie hortensje... Mam nadzieję, że razem to będzie wyglądało ładnie i elegancko...
Zaraz przystępuję do dalszych zmian;-D
Co się stało kwiatom ... 12:29, 06 mar 2014

Do góry
Maria667 napisał(a)
Pozdrawiam z okolic Puszczy Niepołomickiej. Ładny ogródek.Witam w gronie ogrodowo zakręconych

Witam Cię Marysiu, dziękuję za miłe słowa, ładny ogródek to ja widziałam u Ciebie i Ogrodowiczan, u mie jest jak jest można go obejrzeć w pięć minut, albo ktoś się zachwyci, albo powie co to jest? nie ma m tylu pięknych roślin, miałam dwie magnolie nie chciały u mnie rosnąć szkoda bo kocham te drzewa, stworzyłam go intuicyjnie, wiem tuje są pase dziesięć lat temu nie były, chciałam odgrodzić się od sąsiadów aby mieć troszkę intymności, zaprosiłam bukszpany, dwie sosny, są jałowce trzy gatunki , i dwie czereśnie z pysznymi owocami, kilkanaście krzaków różanych bo róże dla mnie są najważniejsze, bez nich niema nic, są piwonie, fiołki, lilie, wiosenne cebulowe, miskant olbrzymi, hortensje wiechowate, tawuły, trzy klematisy i lawendy, zioła w tym roku zrobiłam skrzynie na warzywa, czekam jak wszyscy na ciepełko aby porobić coś sensownego, ale się rozpisałam
Mieszkasz w cudownym miejscu Puszcza Niepołomicka nie jest mi obca zjeżdziłam ją wzdłuż i w szerz rowerem, w poszukiwaniu Żubrów pozdrawiam zaglądajfoty będą jak coś zakwitnie.
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 08:18, 06 mar 2014

Do góry
W tym roku koniecznie muszę kupić:
- Miskant "Variegatus",
- turzyce - kilka odmian po dużo sztuk,
- rozplenice.

Basia i co?
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:36, 05 mar 2014

Do góry
Ewa - miskant ten nie jest ekspansywny, rozrasta się w ładną kępę. Posadzony w 2009 roku.. na czerwono Melepartus, a na żółto oznaczyłam Graziellę... chwilę trwało odszukanie fotek...
2009

2010

2011

2012 - tu już przesadzony czerwony i jedna rozplenica, nie mieściły się na jednej rabacie i zasłaniały skalniak... połowę oddałam w prezencie znajomym/rodzinie.. dużo oddałam..

2013 znasz... też cały sezon coś wykopuję i daję. Ale trzymają się kępy.. i nigdzie na boki nie idą samopas..

Zakochana w ogrodach 18:35, 05 mar 2014

Do góry
Oto "efekty" mojej kilku dniowej pracy. Z tyłu miskant olbrzymi, dwie odmiany zlotlina japońskiego, dwa kolory turzyc, tam gdzie patyki trzy kupione na gardenii ornithogalium saundersiae, obrzeże to truskawki( musiałam je gdzieś przesadzić)
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:33, 05 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Aniu, czy ten miskant szybko rozrasta się na szerokość? Jest ekspansywny?

I jesienią

Ogrodnik Mimo Woli cd 15:46, 04 mar 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ufff.. to zadanie trudne.. bo ... ale co wiem i wyszperam to napiszę.. traw mam sporo, ale na pewno chodzi ci o te nad oczkiem... są dwie grupy.. lewa i prawa (do przeróbki)

Najpierw opiszę lewą, są tu 3 rodzaje traw.. miskant graziella (białe pióropusze) paskowany zebrinus i rozplenica.. ale jaka.. nie mam pojęcia.. jakaś zwykłą najnormalniejsze.. pierwszy zakup dawno temu.

Dla porównania wielkości potforów.. z naszą Agatą.. jutro u mnie będzie

Aniu cudności przerosły Ciebie.Bardzo dziękuję za pomoc.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:50, 04 mar 2014

Do góry
Teraz prawa strona, idzie do przeróbki, jedna wielka kępa zebrinusa poszła już w dobre ręce.. ...... ten czerwony to Miskant Gracillimus na 80% , pierwsza z traw jakie kupiłam.. w naszej szkółce, wiec nie będzie to wyszukana odmiana.. , za liśćmi irysa widać rozplenicę.. do przesadzenia, bo ma tu za ciasno.. po prawej są zebrinusy normalne i Kleine Zebrine... i jakby było tu mało to posadziłam Trzciniczek ostrokwiatowy Karl Foester, któego nie widać bo miskant go zdominował.. do przesadzenia

Wszytko do poprawy...

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:58, 04 mar 2014

Do góry
gaga napisał(a)
Aniu kochana zwolnij wiem że jesteś na odwyku, pozwoliłaś sobie tylko na godzinkę bycia na forum ale mam ogromną prośbę jak znajdziesz małą chwilkę ,napisz mi nazwy Twoich traw,porostu zakochałam się i muszę je mieć.

Ufff.. to zadanie trudne.. bo ... ale co wiem i wyszperam to napiszę.. traw mam sporo, ale na pewno chodzi ci o te nad oczkiem... są dwie grupy.. lewa i prawa (do przeróbki)

Najpierw opiszę lewą, są tu 3 rodzaje traw.. miskant graziella (białe pióropusze) paskowany zebrinus i rozplenica.. ale jaka.. nie mam pojęcia.. jakaś zwykłą najnormalniejsze.. pierwszy zakup dawno temu.

Dla porównania wielkości potforów.. z naszą Agatą.. jutro u mnie będzie

Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 12:59, 02 mar 2014

Do góry
Dereń raczej nie, bardziej wysoki miskant Gracillimus. Albo niekoniecznie coś tam musi być.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:53, 01 mar 2014

Do góry

8 - bez meyera
17 - grab fastigiata
29 - bodziszek korzeniasty, niebieski
32 - sosna górska pumilio, znalazłam taką małą w formie kuli "varella" - może taka?
33 - rozplenica japońska little bany
34,35 jw.
42 - dereń elegantissima
67 - miskant zebrinus
75 - rudbekia
77 - orlik niebieski
78 - kosaciec niebieski i żółty
79 - kostrzewa sina
83 - czosnki

Dereń biały - Cornus alba 15:30, 01 mar 2014

Do góry
Miskant Morning Light.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies