Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród do kwadratu 21:26, 25 lut 2014

Do góry
Agata - masz rację... gracilimus rośnie jak potwór. Dobry tylko dla wielkich krzewów różanych. Myślę o bardzo podobnych trawach przy różach jak ty: miskant ML, turzyca, ostnica pośrodku plus chyba jednak trochę bylin. Poczytam o miskantach, które podpowiadasz... nie znam ich zupełnie. Uwielbiam gdy trawy zahaczają się o róże

Sławko... musisz wytrzymać ...
Zakochana w ogrodach 13:39, 24 lut 2014

Do góry
Dobrze, aby rośliny były opisane
Jeśli roslina/trawa z tyłu za berberysem to miskant cukrowy, to raczej pomyśl nad zamiennikiem, ponieważ ten konkretnie miskant rozrasta się jak perz (potrzebna są bariery korzeniowe, aby go utrzymać w ryzach).
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:10, 24 lut 2014

Do góry

tu trawa idealna; pod mur posadziłam bluszcze, bo winobluszcz widoczny tylko w sezonie, a tak powoli urośnie; tam mam hakone, miskant Ml i buki trikolor oraz czosnki

róże pod murem całe w pąkach, część puszcza listki

dzisiejszy mrozik
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:26, 23 lut 2014

Do góry
Mam wsadzone różowe zawilce w miskanty garcillimus, sadziłam jesienią Patrz jaka zgodność
Miskant, zawilec, miskant, itd
Początki w Kruklandii 13:23, 23 lut 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Magda, o ile mnie wzrok nie myli to trawka, o ktora pytasz to nasze ogrodowiskowe "must have" - miskant Gracillimus

prawie...ale to Rotsilber.
Zdjęcie z początku lata, więc się jeszcze na czerwono nie przebarwił. No i mały trochu
Początki w Kruklandii 09:05, 23 lut 2014

Do góry
Magda, o ile mnie wzrok nie myli to trawka, o ktora pytasz to nasze ogrodowiskowe "must have" - miskant Gracillimus
Pszczelarnia 01:56, 22 lut 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Ewcia, przespalam sie z tematem traw i mam dla Ciebie kilka inspiracji

Miskanty, jest ich mnostwo roznych odmian nizszych, wyzszych, w paski poprzeczne i podluzne
Ja moge Ci polecic Malepartus. Nie mialam, ale na zdjeciach pieknie prezentuje sie Yakushima Dwarf, z tym, ze on jest z tych nizszych 1,5 metrowych

http://images.mooseyscountrygarden.com/uk-gardens/kew-gardens/grasses-garden3.jpg

Inna opcja to miskant cukrowy, ale to jest bardzo inwazyjna trawa, mialam go w ogrodzie i ciezko bylo zlikwidowac, ale mialabys szybki efekt...

http://bi.gazeta.pl/im/9c/6b/b9/z12151708Q,Miskant-cukrowy--Miscanthus-sacchariflorus-.jpg

To niestety trawa pampasowa, ale podobny efekt, choc nie tak efektowny uzyskasz sadzac miskanty

http://www.swiatkwiatow.pl/userfiles//image/trawy_ozdobne_zdjecia4.jpg

Poza tym, pieknie wygladaja piorkowki, tworza ladne kepy i maja niesamowite kwiatostany

Z nizszych warte rozwazenia sa smialki

Dodam Miskant Graziella- zaczyna kwitnąć już w sierpniu. Srebrne kwiatostany.
Dostałam go jako pomyłkę z gracillimusem,ale teraz jestem wręcz zadowolona z tej pomyłki
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:03, 21 lut 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Syla , ktore miskanty polecasz z czystym sumieniem. Proszę o rekoemndację najpiekniejszych

Nie mam Marzenko doświadczenia z miskantami ..... wiesz , że u mnie rosną Gracillimusy, Variegatusy i Malepartusy ..... Wszystkie trzy gatunki cieszą moje oko ..... i rosną bez zarzutu.....
To Malepartus:

wersja kwitnąca

tak wygląda na progu zimy

Variegatusa obfocę jutro .... sama ocenisz czy Ci się podoba jego stan zimowy (jeszcze nie przycięty). Wydaje mi się , że powinien mieć coś posadzonego w nogach , będzie się znacznie lepiej prezentował . Ja dodam im niskie trawki ......

Gracillimusa nie muszę Ci zachwalać .... to mój najbardziej ulubiony miskant
W ogródku Iwony 15:20, 21 lut 2014

Do góry
Anitko, to miskant Gracillimus, po 2 latach 2 m wysokości i kępa też niczego sobie.
Pszczelarnia 19:38, 19 lut 2014

Do góry
Ewcia, przespalam sie z tematem traw i mam dla Ciebie kilka inspiracji

Miskanty, jest ich mnostwo roznych odmian nizszych, wyzszych, w paski poprzeczne i podluzne
Ja moge Ci polecic Malepartus. Nie mialam, ale na zdjeciach pieknie prezentuje sie Yakushima Dwarf, z tym, ze on jest z tych nizszych 1,5 metrowych

http://images.mooseyscountrygarden.com/uk-gardens/kew-gardens/grasses-garden3.jpg

Inna opcja to miskant cukrowy, ale to jest bardzo inwazyjna trawa, mialam go w ogrodzie i ciezko bylo zlikwidowac, ale mialabys szybki efekt...

http://bi.gazeta.pl/im/9c/6b/b9/z12151708Q,Miskant-cukrowy--Miscanthus-sacchariflorus-.jpg

To niestety trawa pampasowa, ale podobny efekt, choc nie tak efektowny uzyskasz sadzac miskanty

http://www.swiatkwiatow.pl/userfiles//image/trawy_ozdobne_zdjecia4.jpg

Poza tym, pieknie wygladaja piorkowki, tworza ladne kepy i maja niesamowite kwiatostany

Z nizszych warte rozwazenia sa smialki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:08, 18 lut 2014

Do góry
Pani Danusiu,
do zdjęć zamieszczonych wcześniej przygotowałam rzut podwórka z góry z obecnymi nasadzeniami. Czy mogę liczyć na pomoc i doradzenie w zaprojektowaniu ogrodu. Sama widzę, że najpierw muszę chyba uporządkować rabaty, które już zrobiłam bez planu niestety  tyle gatunków i kolorów mi się tu wkradło, niezły bałagan. Przed samym domem widzi mi się Pani aranżacja z kuli na pniu, dwóch kul różnej wielkości, ostrokrzewu i traw. Nie wiem czy wypełnić całe rabaty roślinami okrywowymi czy przy brzegach założyć ładny trawnik. W tym wąskim pasku z boku domu może pasowałyby tez kule Thuja Danica, do tego trawa Miskant morning light i hortensje. Wytrzymają ? Latem do popołudnia nie ma na tej ścianie domu cienia? Tą dłuższą rabatę chciałabym uporządkować, może wyciąć octowca posadzić choinę kanadyjską z boku rabaty i wrzosowiska do tego – bardzo mi się podobają. Ten element tzn. wrzośce mogłyby się powtórzyć na końcu przy kosodrzewinie i np. przy tarasie. Sosny, wrzosowiska i trawy występują w naturalnym krajobrazie w moich okolicach. Co Pani o tym sądzi? Od czego tu zacząć?

Mój skrawek zieleni 11:02, 18 lut 2014

Do góry
Witaj Tarnina mój Pierwszy Gościu!
Masz rację co do zdjęć i spisu roślin.
Spis przygotowałam wczoraj ale zapomniałam wkleić z podekscytowania chyba (że w końcu odważyłam się podzielić moimi wypocinami). Zdjęcia pomalutku wklejam.

To teraz spis roślin
1. Ophiopogon planiscapus „Nigressens” lub „Black Beard”
2. Żurawka “Elektra Lime” lub „Lime Marmalade”
3. Bukszpan kula
4. Bukszpan stożek
5. Miskant chiński „Zebrinus”
6. Żurawka „Lime Rickey” lub Lawenda „Hidcole Blue”
7. Wiąz Camperdowni szczepiony 2-3m
8. Świerk serbski Picea Omorika “Nana”
9. Rododendron kremowy Flora
10. Rododendron biały Cunningham`s White
11. Thuja accidentalis Smaragd
12. Hortensja drzewiasta Annabelle
13. Hortensja niebieska „????”
14. Magnolia gwieździsta
15. Świerk serbski
16. Cis pospolity Fastigiata
17. Róża okrywowa „Swany”
18. Bukszpan obwódka
19. Hortensja bukietowa Limelihgt
20. Perukowiec podolski
21. Żurawka „Cytronella” lub Runianka japońska
22. Klon palmowy – zielony
23. Klon palmowy czerwony „Garnet”
24. Hortensja bukietowa biała
25. Wiśnia Prunus cera sus Umbraculifera
26. Buk ‘Rohan Obelisk”
27. Dereń biały Ivory Halo
28. Cis stożek
29. Cyprysik
30. Kostrzewa miotlasta Teddybar
31. Rododendron „ Fantastica”
32. Miłorząb „Mariken” na pniu 1,2 m
33. Lawenda „Hidcole Blue”
34. Cis na pniu
35. Żurawka Black Beauty lub Obsidian
36. Trawa Holcus mollis “Jackdaws Cream”
37. Wrzosiec – żółtawy
38. Bukszpan kula na pniu
39. Żurawka Caramel
40. Brzoza pożyteczna Doorenbos
41. Ambrowiec amerykański “ Gumball”
42. Klon pospolity Royal Red
43. Ambrowiec amerykański Liquidambar
44. Rododendron Nova Zembla
45. Hosty biało-zielone takie małe
46. Grab pospolity- żywopłot strzyżony
47. Thuja orientalia Franky Boy szczepiona na pniu 0,8 m
48. Thuja orientalia Aurea Nana

A. Barwinek
B. Goździk pierzasty
C. Macierzanka piaskowa
D. Irga dammera Major
E. Azalia Geisza Orangr
F. Azalia Melina
G. Wrzosy
H. Runianka japońska
I. Karmnik ościsty
J. Hosty różne
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:33, 17 lut 2014

Do góry
Pokusiłem się na mały schemacik.

Zielony - trawy zdobne np. miskant (najlepiej w grupach po 3-5 sztuk)
Fioletowy - dzwonek karpacki
Żółty - rozchodnik ostry
Różowy - płomyk szydlasty
Biały - ubiorek weczniezielony

Można też posadzić kilka grup tulipanów w ulubionym kolorze.

Przy takim doborze gatunków kolorystyka wiosną biało-różowa, latem fioletowo-żółta. To tylko przykład. Gatunków do wyboru jest mnóstwo.
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:30, 17 lut 2014

Do góry
jesienią kupiony miskant chiński Indian Summer powinien przeżyć ???

Postawić trawkę nad i... 06:36, 17 lut 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...krótki raport z soboty:
- wycięty miskant - czeka na przesadzenie w next sobotę
- obcięty perukowiec - też czeka w kolejce na przesadzenia...
- spryskana brzoskwinia i czereśnia ( nie dadzą mi jej wyciąć) na kędzierzawość...
- posprzątana rabata przy wejściu, trochę podcięte ale bez szału carexy Amazon mist - szał zostawiam na potem...
- no i hit dnia - przesadzona magnolia nr 1...z tym to będzie ciekawie, jak się przyjmie to będzie cud...
...mam nadzieję na ładna pogodę w następną sobotę bo pracy mamy na prawdę sporo i nie wiem jak się wyrobimy....czas pokaże...

Widzę, że poczułaś wiosnę
Przypomniałaś mi o przycięciu perukowca, koniecznie muszę to zrobić aby się ladnie rozkrzewil, jak ostro swojego tniesz? Czytałam , ze należy go ciąć mocno.
Magnoli życzę aby nadal było takie ciepełko jak teraz.
Mnie czeka przesadzanie róż w następną sobotę i jakichs 10 miskantów, aż się pocę na samą myśl.....
Postawić trawkę nad i... 18:42, 16 lut 2014

Do góry
...krótki raport z soboty:
- wycięty miskant - czeka na przesadzenie w next sobotę
- obcięty perukowiec - też czeka w kolejce na przesadzenia...
- spryskana brzoskwinia i czereśnia ( nie dadzą mi jej wyciąć) na kędzierzawość...
- posprzątana rabata przy wejściu, trochę podcięte ale bez szału carexy Amazon mist - szał zostawiam na potem...
- no i hit dnia - przesadzona magnolia nr 1...z tym to będzie ciekawie, jak się przyjmie to będzie cud...
...mam nadzieję na ładna pogodę w następną sobotę bo pracy mamy na prawdę sporo i nie wiem jak się wyrobimy....czas pokaże...
Zakochana w ogrodach 09:25, 16 lut 2014

Do góry
Witaj Iwonko! Wpadłem do Ciebie z rewizytą Ogrod ma olbrzymi potencjał i wciąż się tworzy ale najbardziej zazdroszczę tego widoku Pozdrawiam i życzę miłego dnia

iwonaal napisał(a)

ps Ten miskant chiński o którego pytałaś to Miscanthus sinensis 'Ferner Osten'
Życie w wiejskim ogrodzie 09:15, 16 lut 2014

Do góry
Witaj Iwonko ! Dziękuję Ci że do mnie wpadłaś z wizytą bo ostatnio u mnie mało gości

Na tym zdjęciu to Miscanthus sinensis 'Ferner Osten' (miskant chiński) Mam go u siebie od trzech lat i jestem z niego bardzo zadowolony W tym roku mam zamiar powiększyć moją kolekcje o inne egzemplarze bo zakochałem się w trawach ozdobnych Pozdrawiam!
Ogród do kwadratu 12:08, 12 lut 2014

Do góry
Aga mnie też ten nr 3 zauroczył... bosski jest. Dzisiaj paskudnie... szaro, buro, brrrr...
Marzenia się spełniają... i nie trzeba koniecznie w totka grać Ja chyba muszę przystopować z trawami... już Alinka pisała... ogród trawiasty...
Wciąż nie mogę się zdecydować na jakieś konkretne trawy... miskant ML, śmiałek darniowy, trzcinnik, strzęplica, turzyca np. niska lub FC lub AM... za dużo do wyboru....
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:22, 10 lut 2014

Do góry
Wiadomość na priw.
I trawki z tej szkółki.

tu produkcja własna miskant chiński
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies