Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 11:30, 18 kwi 2023

Do góry
DariaB napisał(a)
Witam się po pracowitym weekendzie
W sobotę była u nas super pogoda, udało mi się zabrać za nową rabatę na tyłach domu. Przesadziłam świdośliwę, jest taka piękna, a rosła pod płotem zupełnie bez sensu. Teraz będzie zdobić okolice tarasu. Obok jest druga śś, początkowo to ona miała rosnąć przy tarasie ale jest jakaś taka licha, a jednak zależy mi na przesłonie tarasu bo moi sąsiedzi mają taras na podwyższeniu i z góry widzą co się u nas dzieje. Później planuję ją przesadzić koło wjazdu do garażu, tam będzie sobie mogła już spokojnie rosnąć. Do śś dosadziłam berberysy kulkowe, trawę red baron (paskudnie się rozłazi rozłogami), jarzmianki, kosaćce (dzieliłam kępy piłą!), bodziszka Rozanne z podziału i póki co tyle. Wszytko to moje roślinki z innych części ogrodu.

Udało mi się też posadzić rośliny zamówione na nową rabatę. Okazało się, że mam ich za mało, że chwasty już chcą przejąć kontrolę nad gołą ziemią, że kartonów mam za mało, nie mam kompostu i ogólnie bieda z nędzą ale mam nadzieję, że będzie lepiej. Roślin pewnie muszę domówić, szczególnie traw których nie mam. Z bylinami jakoś sobie będę radzić, jeżówki pewnie się wysiały, rozchodniki podzielę. Małymi krokami do przodu.

W najbliższych planach mam zrobienie obrzeży do ścieżki i ścieżkę przy ścianie garażu. Granit już zamówiony, chłopak do pracy też, czekamy na lepszą pogodę.

Jeszcze chwila, wszystko buchnie zielonością i rabata Ci się zapełni Sporo podziałałaś
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:16, 18 kwi 2023

Do góry
Zauważcie, że przy wielkości sadzonki ma też znaczenie odmiana. Ta po lewej to Michael's Portuguese Monster+Delicious, a ta druga to Alice’s Dream. Obie siane 3 marca z wcześniejszym podkiełkowaniem na waciku. Pikowane 22 marca. Wszystkie sadzonki papryk i pomidorów mam na wschodnich oknach/regałach. Codziennie/co drugi dzień przekręcam o 180% i „głaszcze” dla wzmocnienia. Z uwagi na to, że były pikowane do dobrej ziemi to nie nawożę ich na razie, bo nie mają oznak niedoborów.

Tutaj zdjęcie z dnia pikowania.

Mam 4 sztuki jednej i 4 sztuki drugiej odmiany jako test dla wczesnego wysiewu.
Główny wysiew był 22 marca - bezpośrednio, bez podkielkowania na waciku. Ten termin był zasugerowany w podcaście Naturalnie o ogrodach.

Obecnie na dzień dzisiejszy sadzonki wyglądają tak. Pikowane w piątek lub czwartek przed świetami.

Te z późniejszego wysiewu mam już prawie wszystkie popikowane. Zostało kilka, z którymi się nie wyrobiłam, albo były za malutkie w dniu pikowania. Każdej odmiany posiałam po 5-7 nasionek, zakładając zapotrzebowanie na 4 sadzonki, nasiona z 2020 roku. Nie wszystkie wschody były zadowalające. Całe szczęście inne odmiany miały wschody 100%. Bardzo mi szkoda, że odmiana Dwarf Beauty King tak słabo wzeszła, będę soę troszczyć o tą sadzonkę najbardziej chyba.

Obecne zasoby popikowane:
Papryka Palermo 38 szt.
Papryka Cherry Bomb 12 szt.
Alice’s Dream 4 szt.
Michael's Portuguese Monster+Delicious 4 szt.
Rozovye Schechky 2 szt.
Super nova 6 szt.
Dwarf Beauty King 1 szt.
Perun 4 szt.
Kardynal 5 szt.
Costoluto Fiorentino 7 szt.
San Marzanno 3 - 6 szt.
Malinowy Kapturek 5 szt.
Aussie 3 szt.

Edit: Zwracam honor odmianie King. Widzę po fotce, że zasiałam tylko 2 nasiona, bo miałam ostatnie. Teraz pamietam, że druga siewka nie pozbyła się do końca skorupki, więc takiej deformowanej nie pikowałam. Moja wina - zbyt mała wilgotność była lub głębokość siewu, gdy skorupka nie schodzi.
Edit 2: Papryka Palermo.
Ogród prawie wymarzony … 10:30, 18 kwi 2023

Do góry
Monika83 napisał(a)
Teraz to już jest trochę za poźno na takie cięcie, mam na myśli że może być opuźniona w kwitnieniu. Albo przytnij jedną tak dla eksperymentu , to są twoje horty?

No gdzie Monia moje-takie drapaki.. Ja i tak je obcięłam tak z 40 cm. Wysokie były na ponad dwa metry- zaniedbane-prze dwa lata niepodcinane wcale.
Postanowione-podcinamy je-najwyżej stracę dobra sasiadkę
Pamiętam jak się bałam te moje ciąć ale posłuchałam Ciebie opitoliłam i jakie cuda miałam

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:20, 18 kwi 2023

Do góry
Dzień dobry

Dopiero zaczynam przygodę z ogrodem i szczerze mówiąc jestem kompletnie zielona i będę wdzięczna za poradę

Posiadam taka rabatę, która jest zaraz przy wjeździe do domu oraz widzę ją z okna w kuchni- zależy mi żeby była atrakcyjna cały rok ale szczególnie latem.

Wzdłuż ogrodzenia planuje szpaler z klonu glibosum naprzemian z miskantem morning light (tlem będą tuje sasiada) plus pomiędzy jakiś zimozielony krzaczek (swierk daisy/tuja danica/bukszpan?)

Natomiast nie mam kompletnie pomysłu na samą rabatę. Myślałam o stipie połączonej z szałwią omszona plus coś zimozielonego, raczej to samo co miałoby być pomiędzy klonami ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Ziemia w miarę przepuszczalna, miejscamk gliniasta, po deszczach stoi tam woda, ale w ciągu jednego dnia wysycha. Będzie tam dodatkowo nawizione ok 10 cm ziemi z kompostem.

Bardzo proszę o poradę jak mogę wykorzystać te przestrzeń aby było nowocześnie i pięknie
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:11, 18 kwi 2023

Do góry
Wczoraj był deszczowy, mokry dzień, ale to dobrze, że pada. Nawodni mi wszystkie świeżo posadzone/przesadzone roślinki.
Tulipany z każdym dniem bardziej rozwinięte. Trawnik czeka na koszenie i nawożenie i regulację kancików. Wąsy niezłe wyhodował

Lubię ten wąski pasek między tarasem, a ogrodzeniem. Jak zakwitną hortensje to będzie jeszcze piękniej.

Tu postawiłam na mieszankę kolorystyczną, ciekawe co z tego wyjdzie

Kuklik pierwszy raz w moim ogrodzie, jestem go bardzo ciekawa.

Ola się szykuje aby przybrać najpiękniejszą sukienkę w roku
Bylinowa łąka 09:43, 18 kwi 2023

Do góry

Ale tu jest ładnie bajorko pięknie wygląda, ten krajobraz i to co wokół bardzo urokliwe miejsce aż by się chciało przysiąść na tej łączce nad bajorkiem
W ogródku Martki 09:38, 18 kwi 2023

Do góry
Martka napisał(a)
I jeszcze widok wczoraj o poranku. Jak nie uwielbiać narcyzów Mount Hood? Pielenie rzeżuszki było bardziej znośne

Dobrego dnia!

Zacytowane po raz kolejny, ale nie mogłam sobie odmówić - kosmicznie piękny widok
I chyba nie ma duszyczki, co by Ci nie zazdrościła tej pięknej sieczki
Ja jeszcze czekam na moje MHoody. Narcyzy to u mnie wciąż jeszcze eksperyment, dopiero od zeszłego roku udany. Wreszcie mają dobre miejsce.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:11, 18 kwi 2023

Do góry
Za co lubię Azję... 4gwiazdkowy hotel w Kuala Lumpur, apartament z widokiem na Petronas Towers za 142 złote za noc, za dwie osoby, z basenem na dachu, spędzimy tam 2 noce

Będzie miło mieć własne łóżko i odpocząć po długaśnej podróży i lądowaniu o 3.30 rano w Singapurze i spaniu na dywanie buahahahaha

Ale póki co praca, a tym się zajmę w wolnym czasie pewnie bliżej zimy

Plan to Dzień 0 - Ateny, hotel z widokiem na Akropol, Gabi nigdy nie była/nie widziała. Następnego dnia: Singapur 1 dzień - zwiedzanko i popołudniowy bus do Kuala Lumpur, 2 noclegi tamże (jak wyżej), bus do Penang/Georgetown, 2 noclegi w starej kolonialnej zabudowie, bus do Krabi i prom na Koh Lanta, tam 3 noclegi (2 na starym mieście i 3ci w bungalowie nad morzem blisko promu). I nocny autobus do Bangkoku, tam 1 dzień na zwiedzanie, nocleg tamże (przy rzece żeby korzystać z taksówek wodnych) - dzień szwędania się i wieczorny lot powrotny z międzylądowaniem w Atenach.
W ogródku Martki 09:09, 18 kwi 2023

Do góry
Martka napisał(a)
I jeszcze widok wczoraj o poranku. Jak nie uwielbiać narcyzów Mount Hood? Pielenie rzeżuszki było bardziej znośne

Dobrego dnia!

Ależ fajny widok
Ogród długi 09:07, 18 kwi 2023

Do góry
Joann napisał(a)
Wczoraj deszczowo, mimo to składaliśmy domek na warzywa. Jestem zielona w tym temacie, nie wiem, jak się zabrać, co posadzic, jak z podlewaniem. Jeszcze ścianki boczne sa do przykrecenia. Wokół balagan, ale w środku już trochę ogarnięte.

W tym tygodniu planuje posadzic pomidory, które wyhodowalam.

Mam kompost, czarna ziemię, wymieszam z tą, co jest. I cylindry planuję kupić na pomidory.

Jakich wymiarów masz szklarnie?planujesz 2 czy 3 grządki?
Ja będę rozsypywać kompakt,tylko nie wiem kiedy bo plecy mi wysiadły całkiem.
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:59, 18 kwi 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Dzisiaj była próba generalna ciurkadełka w Kropelce
Jestem zachwycona !
Szkoda , że filmu nie można dodać.

Super!

Czekam na więcej fotek
ul. Zielona :-) i zaczynam życie od nowa 08:54, 18 kwi 2023

Do góry
białe linie - brzozy
zielone - świdośliwy

na tył narazie tyle, mają docelowo zakryć te "słabsze" miejsca po stronie sąsiadów

będzie jeszcze jedna świdośliwa z boku - tam gdzie mam widok z jadalni.
To tyle z większych roślin - reszta do zaplanowania
W ogródku Martki 08:53, 18 kwi 2023

Do góry
Martka napisał(a)

Dobrego dnia!

Świecą na rabacie. Moje narcyzy maja liście po 5 cm dopiero. Może dlatego że sadziłam je w styczniu?
Przerwa na kawę... 08:51, 18 kwi 2023

Do góry
inka74 napisał(a)

Ojej jakie cuda…
W ogródku Martki 08:23, 18 kwi 2023

Do góry

Dobrego dnia!
W ogródku Martki 08:21, 18 kwi 2023

Do góry
Mary prosiła o relację z mielenia miskantów (i innych traw), takowe odbyło się

2,5 bagów 250l (te z L. sprawdzają się nadzwyczajnie) ściółki.
Ten punkt odhaczam z ogromną ulgą. Ściółka z miskanta bardzo szczelnie osłania glebę powstrzymując chwasty, sprawdzone na jednej rabacie rok temu. Lubię ją też dodawać do ziemi, gdy przygotowuję glebę na nowe rabaty.

Szkoda, że cena młynka poszybowała po wybuchu wojny na bezsensowne wyżyny, może ktoś jednak wpadnie na pomysł, aby to robić w rozsądnych cenach...
Przerwa na kawę... 07:58, 18 kwi 2023

Do góry

A na koniec zagadka dla wytrwałych - coś nieciemiernikowego. Kto zgadnie co to?
Przerwa na kawę... 07:54, 18 kwi 2023

Do góry
Przerwa na kawę... 07:51, 18 kwi 2023

Do góry
Przerwa na kawę... 07:49, 18 kwi 2023

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies