Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zamieszkać w ogrodzie 23:36, 23 sty 2015

Do góry
dzięki Luki ja już chyba wszystko przeczytałam i oczywiście mam teraz kompletny chaos w głowie, pomysł mam , dom jest raczej prosty i oszczędny ale ogród ma być angielski kipiący kolorami, kilka pomysłów już mam ... tu np. narożnik od - wschodni w sumie na wprost tarasu ale to kawałek za piaskownicą ( sa tam już borówki, truskawki poziomki i agrest) idea była taka że warzywa i owoce w ogrodzie są piękne a moje dzieciaki nie chcą w ogóle jeść owoców - od kiedy tego lata posadziłam tam poziomki nawet teraz sprawdzają czy obok piaskownicy są czerwone kuleczki...

ps czy ta folię też mam zdjąć???
Zamieszkać w ogrodzie 23:06, 23 sty 2015

Do góry
Witajcie moi mili. W maju ub. roku więc już ponad pół roku temu w wielkim pośpiechu przeprowadziliśmy się z ciasnoty bloku do własnego (już za 35 lat) domu. Założenie było takie żeby był trawnik i miejsce do wyszalenia się dla dwóch moich ukochanych synków ( 2 i 6 lat) i aby i nam z mężem udało się na chwilę odsapnąć a nie wlec tylko całe to towarzystwo w poszukiwaniu kawałka placu zabaw z cieniem w centrum wielkiego miasta.

Ale po tym intensywnym czasie jakim była budowa ( wprowadziliśmy się w rok od jej rozpoczęcia) okazało się że ten" wybieg dla dzikusów" chcielibyśmy aby przekształcił się w piękny kawałek świata - naszego świata i abyśmy na te kilka letnich miesięcy mogli być w ogrodzie dosłownie a w ciągu pozostałych być bardzo blisko ( stad taka bryła budynku i duże przeszklenie które zaprasza ogród do wnętrza).
W domu opanowaliśmy już większość rzeczy podstawowych dosłownie podstawowych i chciałam zabrać się za stworzenie ogrodu.
Mam nadzieję że wszyscy mili forumowicze pomożecie, bardzo proszę o komentarze gdyż do tej pory pelargonie na balkonie to szczyt moich możliwości.

Ogród nie powstanie szybko wszystko robimy sami i w miarę możliwości po kawałeczku.
Pokażę kilka zdjęć co udało się do tej pory i poproszę o kilka rad.
Witajcie raz jeszcze

Magda

tak wyglądał front budynku latem ub. roku teraz już trochę lepiej - jest pierwsza rabata pod oknem:

jak mówi mój mąż nasz prywatny Ku Klux Klan ( w przyszłym roku musze to jakoś zabezpieczyć bardziej estetycznie). W centrum klon japoński pazurkowy, z tyłu 3 rododendrony, po bokach klona 2 azalie z tyłu skrajnie po bokach hortensje ogrodowe z lewej w rzędzie tawuła (kolory, szczegóły nieznane wszystko w pięknym prezencie od przyjaciół na "nowy dom") sama jestem ciekawa co z tego będzie.
Z przodu Żurawki : prośba o komentarz wyglądają prze mizernie co mam z nimi zrobić ???
puste placki obsadzone cebulami ... i tak tak już doczytałam czarna szmatę zdejmę wiosną teraz jeszcze nie ma krawężnika i boję się że ziemia popłynie...
I czy zmieści się tam jeszcze jeden rododendron? znów znajomi kupili nam jeden póki co rośnie w innym miejscu ale mi tam nie odpowiada
tył domu latem wyglądał tak: trawa posiana ale nie wzeszła jeszcze - teraz już jest widać przy miejscu na taras desperackie próby posiadania czegokolwiek...

no i na koniec mój pupilek prezent od mężusia
:
tyle na dziś komentujcie proszę
Ogródek w którym klon osłupiał:) 23:01, 23 sty 2015

Do góry
Ale gdy tylko rozpoczęły się ciepłe dni, a było to bardzo wcześnie, bo jak pamiętamy w zeszłym roku praktycznie zimy nie było to zaczęłam kopać w ziemi, gdyż zawsze bardzo chciałam mieć oczko wodne i choć wiem, że teraz są bardzo modne oczka wodne w prostych kształtach minimalistyczne to ja jednak zdecydowałam się na okrągłe oczko wysypane kamyczkami w stylistyce rodem z lat 90-tych

Ogródek w którym klon osłupiał:) 22:57, 23 sty 2015

Do góry
Znalazłam jeszcze zdjęcie obrazujące kształt i wielkość ogródka
Ogródek w którym klon osłupiał:) 22:38, 23 sty 2015

Do góry
Jesienią 2013 r skończyliśmy płot nawieźliśmy parę ciężarówek dobrej ziemi, bo u nas to sama ciężka glina. Następnie usiedliśmy i postanowiliśmy tak przesiedzieć do wiosny 2014 r.

Ogródek w którym klon osłupiał:) 22:27, 23 sty 2015

Do góry
W maju 2013 rozpoczęliśmy budowę płotu między nogami głównego bohatera

Ogródek w którym klon osłupiał:) 22:23, 23 sty 2015

Do góry
pierwsza zima w naszym ogródku

Co się stało kwiatom ... 22:17, 23 sty 2015

Do góry
Mirella gratki na roczek
storczyków nie mam , róże masz ładniejsze to może taki widoczek bo podpatrzyłem że też to lubisz

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:14, 23 sty 2015

Do góry
Najpierw wrzucę zdjęcie tej trzeciej części i najbardziej nurtującej jeśli chodzi o zasłonięcie domu sąsiadów.

1.Pusta, no prawie.
Są 3 drzewa, których nie chcielibyśmy przesadzać.
Jest to dąb kolumnowy i 2 brzozy. Reszty nie rysowałam, bo będą w innym miejscu. Tak myślę

2. Z moimi bazgrołami. Nie mam zdolności plastycznych, ale się staram

I może będzie bardziej czytelne.
Przyjazny ogród 22:11, 23 sty 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)

Z swojego doświadczenia wiem, że nie za bardzo się aklimatyzują, dlatego postawiłem na nasiona. Razem z czosnkami, trawami skiełkowała średnio, tyle że w małej ilości, sporadycznie rosnąca, na kolana nie powala.
Nigdy nie wiem co odpisać na takie pytanie, bo nie popieram pobierania/kopania roślin z natury, najlepiej z łąki użytkowej, kośnej ... jak sąsiad nie protestuje .
W sprzedaży odmiana 'Nana' o której Piotrek pisał, można też trafić na białą 'Alba', ale mam trudności z ich uprawą.

Mira dzięki za namiary

Zobacz proszę czy to firletka, w Anglii widziałam na wystawie taką roślinkę - chyba firletka i bardzo była propagowana jako korzystna dla pszczół
bardzo mi się spodobała i dziwiłam się że to znana mi z lak nasza roślinka

a jeśli chodzi o nasiona piwonii to może jedno nazwij Mira i niech sobie czeka

uwielbiam rośliny z historią czyli takie jakie masz od Ani

pozdrawiam

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:31, 23 sty 2015

Do góry
Iwona Miriam jest warta grzechu ,

drzewka w trasie kierunek Zakopane lub Kudowa a bliżej Grudziądz(Teper) lub Bydgoszcz(Uzdowski)- bardzo bardzo ciekawe

W Bydgoszczy kupiłem np. drugiego jałowca chińskiego Plumosa Aurea, ten starszy na Zakopiance pod Krakowem

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:15, 23 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Od trzech lata jestem z Tobą codziennie widze jak wypiekniał Twój ogród, bo duszą zawsze była piekna

Z tym wypadkiem na torach to swieta prawda.... Najpierw mnie przejechało dokładnie i powolutku TLK ...po probie uwiecznienia mojego "pieknego" ogrodu zimą 2012 r... A potem Intercity poprawiło mi po kręgoslupie latem 2012 gdy po moich rewolucjach wiosennych mialo być pieknie... A zdjecia nie klamaly
Wspolczuje "świezynkom" tego Pendolino , ale na szczescie z Ogrodowiskiem wskauje sie po pewnym czasie do pociagu, i to wcale nie byle jakiego

I spozniony buziak na trzylecie forumowania dla Ciebie

Szaleństwo u Pszczółki ?

To masowanie kompleksów Chociaż raz jestem wyższa
Ogród Stefanie - Eastleach House w Cotswold 21:11, 23 sty 2015

Do góry
Dobranoc, Agnieszko!

Ogród Stefanie - Eastleach House w Cotswold 21:10, 23 sty 2015

Do góry

Moja "przyziemna" :) pasja 21:04, 23 sty 2015

Do góry
Ja też am dużo bluszczu ,jak byś chciała
Taki mam

Ogród Stefanie - Eastleach House w Cotswold 21:02, 23 sty 2015

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:58, 23 sty 2015

Do góry
Od trzech lata jestem z Tobą codziennie widze jak wypiekniał Twój ogród, bo duszą zawsze była piekna

Z tym wypadkiem na torach to swieta prawda.... Najpierw mnie przejechało dokładnie i powolutku TLK ...po probie uwiecznienia mojego "pieknego" ogrodu zimą 2012 r... A potem Intercity poprawiło mi po kręgoslupie latem 2012 gdy po moich rewolucjach wiosennych mialo być pieknie... A zdjecia nie klamaly
Wspolczuje "świezynkom" tego Pendolino , ale na szczescie z Ogrodowiskiem wskauje sie po pewnym czasie do pociagu, i to wcale nie byle jakiego

I spozniony buziak na trzylecie forumowania dla Ciebie

Szaleństwo u Pszczółki ?
Życie w wiejskim ogrodzie 20:55, 23 sty 2015

Do góry
Mój warzywnik w szczerych polach i jeszcze nikt się do niego nie włamał Ha ha ha chyba będziesz pierwsza

Buraczki i szparagówkę polecam bo to żelazne warzywa Nic im nie straszne Z bobem zawsze jest kłopot bo kocha go mszyca a groszek robactwo Ziemniaki można uprawiać w workach lub doniczkach ale niestety trzeba podlewać Jeśli jesteście dojeżdżający to odpada Dynie polecam wszelkiej maści Ja co roku sadzę nowe odmiany a pod koniec sezonu mówię że już nie spojrzę na nic z dyni A i tak na wiosnę sieję dynie

Ogród Stefanie - Eastleach House w Cotswold 20:52, 23 sty 2015

Do góry

Co się stało kwiatom ... 20:44, 23 sty 2015

Do góry
Mirello, gratulacje z okazji rocznicy na Ogrodowisku. Czaruj nas nadal swoimi zdjęciami, roślinami, różami i storczykami, a czasami też widokami górskimi

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies