Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

kosolka 15:00, 19 lut 2015

Viola napisał(a)

może z tyłu upchnąć, to drzewo bym wyeksponowała i mogła trawy dodać?

Według mnie to chyba fajnie tak, jako tło...
Zielona 15:02, 19 lut 2015

Nie sadź pęcherznic za blisko tuj, bo będą łysiały i wtedy zimą się zapłaczesz Derenie obok nich myślę, że będą OK, a jeśli tym samym borówki więcej słońca dostaną, to już w ogóle pięknie. Przed pęcherznice i derenie posadziłabym rozplenice.
kosolka 15:03, 19 lut 2015

Ale opcja Marty z miskantami i jeżówkami/zawilcami pod ambrowcem też czad!

Pod pęcherznice i derenie rozplenice, a można je wtedy powtórzyć pod brzozami..
Zielona 15:04, 19 lut 2015

Tutaj masz derenie i trawy: /zimozielony Danusi/
Viola 15:40, 19 lut 2015

Zielona napisał(a)
Nie sadź pęcherznic za blisko tuj, bo będą łysiały i wtedy zimą się zapłaczesz Derenie obok nich myślę, że będą OK, a jeśli tym samym borówki więcej słońca dostaną, to już w ogóle pięknie. Przed pęcherznice i derenie posadziłabym rozplenice.

Rozplenice One sa dobre na wszystko, jak nie wiesz co posadzić, posadź rozplenice Dzięki Marta !
Viola 15:43, 19 lut 2015

kosolka napisał(a)

Według mnie to chyba fajnie tak, jako tło...

No właśnie bo tak drzewo upychać w kąt, nie ma sensu. Nie wiem jak ten ambrowiec będzie się zachowywał. Wydaje się mocno żywotny, może z niego być niezły gigant. Nie szczepiony jest. To dobre miejsce dla niego, jedyne miejsce, gdzie nikomu, ani nam ani sąsiadom nie będzie przeszkadzał
Viola 15:48, 19 lut 2015

kosolka napisał(a)
Ale opcja Marty z miskantami i jeżówkami/zawilcami pod ambrowcem też czad!

Pod pęcherznice i derenie rozplenice, a można je wtedy powtórzyć pod brzozami..

Można

Zastanawiam się nad tymi pęcherznicami, ale im dłużej myślę tym bardziej się upewniam, że to ich miejsce. W innym miejscu nie chcę pęcherznic, a tutaj one aż się proszą. A na miskanta z jeżówkami znajdę inne miejsce - może od strony kompostownika. Będzie tam literka L z cisów i w narożniku tej literki posadzę drzewo, jeżówki i miskanty, może tu dam jarząba, jak liście wcześnie straci to na tle brzóz nie będzie to się rzucało w oczy.
Viola 16:00, 19 lut 2015

Zielona napisał(a)
Tutaj masz derenie i trawy: /zimozielony Danusi/

Dzięki za inspirację Pięknie

Mam w sumie dwa rodzaje dereni: 3 sztuki elegantisima chcę je dać z drugiej strony ogrodu, w rzędzie między żółtymi tujami yellow ribbon i cisami, a przed nimi śliwę wiśniową Nigra, po bokach moga być trawy
oraz 3 sztuki Sibirica (ten też ma czerwone gałazki, ale listki jednobarwne, jasnozielone). Sibirica mógłby pójść za pęcherznicami, też byłby cięty.
Viola 17:20, 19 lut 2015

Po dzisiejszej błyskawicznej rozmowie z Olą i Martą (dziękuję Wam dziewczyny ) wyklarował się narożnik Wyszło mi coś takiego Pod limki pójdą albo żurawki albo turzyce. Nad dereniami jako przedłużenie pęcherznic muszę się zastanowić, właściwie pomysł mi się podoba tylko nie wiem co z tymi borówkami bo dalej jest pas 5 serbów ; jak daleko te borówki powinny rosnąć od serbów (bo inna ziemia)? Chciałabym chyba tylko pięć sztuk tych borówek posadzone naprzemiennie w 2 rzędach więc miejsca nie trzeba dużo, ale nie wiem ? W realu wydaje się więcej miejsca niż na rysunku (chyba trochę za duże te kółka rysowałam) więc może wejdą i derenie i borówki

Zielona 18:45, 19 lut 2015

Viola. Podsumowanie idealnie I napiszę Ci szczerze... bo sama robię plany swoich rabat. I zawsze zupełnie inaczej myślę o nich patrząc na rysunki (przestałam je robić), a inaczej wychodzi, kiedy stawiam na rabacie puste doniczki (dla zobrazowania sobie sytuacji). Jak będziesz mogła, wyjdź do ogrodu z planem w głowie, stań w miejscu, gdzie to wszystko ma rosnąć i oceń, czy tak będzie dobrze. Myślę, że Ty widzisz i wiesz znacznie więcej, niż my patrząc na zdjęcie. Ciekawe, jak ten plan odbierzesz oglądając analizowane miejsce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies