Póki co pierwszy wiosenny spacer po ogrodzie przy okazji wolnego dnia , sadzone jesienią narcyzy powoli wyglądają z ziemi bardzo fajny widok już się nie mogę doczekać efektu .
Do tego było dziś sadzenia kupionych wcześniej irysów Lili i orlików
Dzień dobry,
Szukam informacji, czy i jak mogę zabezpieczyć drzewa, które z pewnych przyczyn straciły korę na pniu. Nie wiem, czy to oznaka jakiejś choroby (np. martwicy) ani co mogło to spowodować.
Zastanawia mnie, czy:
1. Można jakoś zadbać o te drzewa lub je zabezpieczyć – np. sztuczną korą, maścią ogrodniczą (Koroderm, Funaben itp.)? Widzę, że opinie na ten temat są podzielone, a znalezienie konkretnych informacji dotyczących drzew nieowocowych, takich jak brzozy, sosny czy dęby, jest dość trudne. Wydaje mi się, że warto usunąć lub delikatnie wyciąć luźne kawałki kory, kiedy uszkodzenie jest już starsze. Ale czy można zrobić coś z tym dalej?
2. Czy warto bielić takie drzewa nieowocowe, które są mocno wystawione na światło słoneczne? Może to by jakoś pomogło w przyszłości?
Załączam zdjęcia przykładów drzew, którym chciałbym pomóc. Z góry zaznaczam, że jestem amatorem i moja wiedza jest mała. Będę wdzięczny za wszelkie porady i doświadczenia w tym temacie!
Prace ogrodowe pomału postępują.Nic spektakularnego. No może oprócz tego że dziś dziecko 5cio letnie zabawiło mi się w robienie szczepionek z ciemnego rozchodnika.....
czekam aż mąż ogarnie temat tarasów bo wtedy można prawie skonczyc tą stronę ogrodu.
Drzewa owocowe kupione jesienią posadziłam do większych donic....
Róże pokazują zaczątki nowych gałązek. Choć to raczej kwestia dużej ilości opadów [tak, tak ... nie podlewałam po posadzeniu] oraz żywotności sadzonek, niż tego żeby okrzyknąć iż się przyjeły. Niektóra mają jeszze większe pąki.
Bardzo lubię takie proste kompozycje, samo piękno w całej swej prostocie Biały wazon, gałązki brzozy, delikatnie przełamane żółtym i zielonym kolorem Bardzo ładnie
Cześć
Zauważyłam, że oddzieliłeś rabatę rządkiem z cegły - czy ta cegła u CB się nie kruszy?
Zrobiłam tak samo i po roku-wszystko do wymiany - cegły się rozsypują....
a może kupiłeś jakiś specjalny rodzaj cegły?
Będę wdzięczna za info..
Na parapetach też wiosna
Pierwsze papryki kiełkowałam 9 stycznia, kolejne w lutym. Mam więc sadzonki na różnym etapie.
Tu moje zatrwiany w szklarenkach z pudełek na ciastka.
Mam jeszcze siewki lewkonii ale wyniosłam do szklarni i groszki pachnące( wzeszły tylko 3 sztuki, bo siałam ze starych nasion )
Dziewczyny, u mnie w dalszym ciągu mgły i wichury. Chętnie wybrałabym się doi ogrodu, ale się bojam. I muszę czekać na podwózkę, bo na piechotę, po zimowym zastoju, to mi za długo dojdzie dojście na metę. Chciałabym już oczy nacieszyć po zimowych pejzażach.
Wam życzę ciepłego słoneczka, ponoć jeszcze 2 tygodnie zawirowań pogodowych u mnie. Zobaczymy.
Akacja to męża słabostka, ale zgodził się wywalić więc wyleci. Chyba mocno się nie kochali.
Chciałam żeby cały teren był rabatą, ale zupełnie sobie nie radzę z tą szerokością .
Myślałam, żeby wstawić tam hamak, ale tylko dlatego żeby jakoś zabrać trochę miejsca, bo totalnie nie wiem, jak to ugryźć, żeby miało ręce i nogi.
Basen będzie obudowany ale wąskim paskiem drewna / kompozytu, z tyłu ewentualnie mała wystawka na dwa leżaki. Z tarasu do miejsca na palenisko i do basenu będzie ścieżka prawdopodobnie z kostki, ale to też uda się w miarę ogarnąć bez naruszania ogrodu. Basen ma 4,6m średnicy, teraz widzę że jedną kratkę za dużo mu dałam. Zamiast 5m, przyjęłam 6.
Robót już żadnych nie planujemy. Jedynie wylewka pod szopę, ale to raczej ścieżką będzie mąż zasuwać.
Kurcze jak pięknie piwonie masz skomponowane. Ja mam sporo do wywiezienia bo w Kraku brakuje mi słońca. Myślałam by je z różami połączyć, ale trudno mi się zdecydować gdy patrzę na Twoje połączenie
Na nornice wypróbuję śmierdzące gnojówki i czosnek (jak na wampiry ), poczytałam trochę o naturalnych metodach na wątku Sposób na nornice. Oby się udało beż chemii. Justyna, widziałaś wcześniej że na rabacie mogą być nornice czy dopiero po przekopaniu?
W ogrodzie będziemy mieli nowe zwierzątka, pszczoły murarki.
Tak to mniej więcej wygląda. Hamak sama nie wiem gdzie. To miejsce ze zdjęcia, jest z lewej strony kartki, tam gdzie żywopłot z tujek. Okrąg i prostokącik na przeciwko tarasu to miejsce na palenisko i grilla.
Starałam się przyjąć że 1 kratka = 1m.
Warzywnika jako takiego nie chcę. W rogu za basenem będą tylko maliny i borówki.