Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 16:13, 03 mar 2025

Do góry
Pierwsze poidełka już ładnie zbierają wodę
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 16:12, 03 mar 2025

Do góry
Wspomniane zakupki
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 16:11, 03 mar 2025

Do góry
Póki co pierwszy wiosenny spacer po ogrodzie przy okazji wolnego dnia , sadzone jesienią narcyzy powoli wyglądają z ziemi bardzo fajny widok już się nie mogę doczekać efektu .

Do tego było dziś sadzenia kupionych wcześniej irysów Lili i orlików
Jak zabezpieczyć drzewa po utracie kory? 15:19, 03 mar 2025

Do góry
Dzień dobry,
Szukam informacji, czy i jak mogę zabezpieczyć drzewa, które z pewnych przyczyn straciły korę na pniu. Nie wiem, czy to oznaka jakiejś choroby (np. martwicy) ani co mogło to spowodować.
Zastanawia mnie, czy:

1. Można jakoś zadbać o te drzewa lub je zabezpieczyć – np. sztuczną korą, maścią ogrodniczą (Koroderm, Funaben itp.)? Widzę, że opinie na ten temat są podzielone, a znalezienie konkretnych informacji dotyczących drzew nieowocowych, takich jak brzozy, sosny czy dęby, jest dość trudne. Wydaje mi się, że warto usunąć lub delikatnie wyciąć luźne kawałki kory, kiedy uszkodzenie jest już starsze. Ale czy można zrobić coś z tym dalej?
2. Czy warto bielić takie drzewa nieowocowe, które są mocno wystawione na światło słoneczne? Może to by jakoś pomogło w przyszłości?

Załączam zdjęcia przykładów drzew, którym chciałbym pomóc. Z góry zaznaczam, że jestem amatorem i moja wiedza jest mała. Będę wdzięczny za wszelkie porady i doświadczenia w tym temacie!

Pomidorowy Zawrót Głowy 13:37, 03 mar 2025

Do góry

Startujemy z pomidorami, zobaczymy co przyniesie nowy sezon.
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 07:51, 03 mar 2025

Do góry
Ulubione kolory cd…
Niebieski kot śpiący na niebieskiej kanapie

Marcia, moja córka, twierdzi, że ten kot nie wie o istnieniu słowa (i uczucia) strach.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:13, 02 mar 2025

Do góry
Prace ogrodowe pomału postępują.Nic spektakularnego. No może oprócz tego że dziś dziecko 5cio letnie zabawiło mi się w robienie szczepionek z ciemnego rozchodnika.....

czekam aż mąż ogarnie temat tarasów bo wtedy można prawie skonczyc tą stronę ogrodu.
Drzewa owocowe kupione jesienią posadziłam do większych donic....

Róże pokazują zaczątki nowych gałązek. Choć to raczej kwestia dużej ilości opadów [tak, tak ... nie podlewałam po posadzeniu] oraz żywotności sadzonek, niż tego żeby okrzyknąć iż się przyjeły. Niektóra mają jeszze większe pąki.

Za drzwiami do ogrodu... 21:51, 02 mar 2025

Do góry

Bardzo lubię takie proste kompozycje, samo piękno w całej swej prostocie Biały wazon, gałązki brzozy, delikatnie przełamane żółtym i zielonym kolorem Bardzo ładnie
Ogród pod pliszką 21:13, 02 mar 2025

Do góry
Pliszka5 napisał(a)
Pracujemy

Cześć
Zauważyłam, że oddzieliłeś rabatę rządkiem z cegły - czy ta cegła u CB się nie kruszy?
Zrobiłam tak samo i po roku-wszystko do wymiany - cegły się rozsypują....
a może kupiłeś jakiś specjalny rodzaj cegły?
Będę wdzięczna za info..

pzdr
z drugiej strony miasta
S.
Za drzwiami do ogrodu... 20:35, 02 mar 2025

Do góry
Na parapetach też wiosna
Pierwsze papryki kiełkowałam 9 stycznia, kolejne w lutym. Mam więc sadzonki na różnym etapie.

Tu moje zatrwiany w szklarenkach z pudełek na ciastka.

Mam jeszcze siewki lewkonii ale wyniosłam do szklarni i groszki pachnące( wzeszły tylko 3 sztuki, bo siałam ze starych nasion )
Za drzwiami do ogrodu... 20:31, 02 mar 2025

Do góry
W komisie trafiłam piękną rdzawą paterkę. Akuratna na wiosenną dekorację

Za drzwiami do ogrodu... 20:21, 02 mar 2025

Do góry
Przyśpieszona wiosna w domu:

Sezon 2017 u Hanusi 19:49, 02 mar 2025

Do góry
Dziewczyny, u mnie w dalszym ciągu mgły i wichury. Chętnie wybrałabym się doi ogrodu, ale się bojam. I muszę czekać na podwózkę, bo na piechotę, po zimowym zastoju, to mi za długo dojdzie dojście na metę. Chciałabym już oczy nacieszyć po zimowych pejzażach.

Wam życzę ciepłego słoneczka, ponoć jeszcze 2 tygodnie zawirowań pogodowych u mnie. Zobaczymy.

"Ogród" Telimeny 19:02, 02 mar 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Szybka jesteś.

Czy cały teren do ścieżki po lewej stronie ma być rabatą?

Ognisko i gril? Planujesz placyk z kamyków czy coś?

CZy coś będzie pod basenem? Trawa? Placyk czy coś? Jaki duży ten basen?

Czy jeszcze bedą jeszcze jakieś ciężkie roboty na tyłach działki?

Akacja to męża słabostka, ale zgodził się wywalić więc wyleci. Chyba mocno się nie kochali.

Chciałam żeby cały teren był rabatą, ale zupełnie sobie nie radzę z tą szerokością .
Myślałam, żeby wstawić tam hamak, ale tylko dlatego żeby jakoś zabrać trochę miejsca, bo totalnie nie wiem, jak to ugryźć, żeby miało ręce i nogi.

Basen będzie obudowany ale wąskim paskiem drewna / kompozytu, z tyłu ewentualnie mała wystawka na dwa leżaki. Z tarasu do miejsca na palenisko i do basenu będzie ścieżka prawdopodobnie z kostki, ale to też uda się w miarę ogarnąć bez naruszania ogrodu. Basen ma 4,6m średnicy, teraz widzę że jedną kratkę za dużo mu dałam. Zamiast 5m, przyjęłam 6.

Robót już żadnych nie planujemy. Jedynie wylewka pod szopę, ale to raczej ścieżką będzie mąż zasuwać.

Mniej więcej tak miałoby to wyglądać.

Wzgórze chaosu 18:36, 02 mar 2025

Do góry

Kurcze jak pięknie piwonie masz skomponowane. Ja mam sporo do wywiezienia bo w Kraku brakuje mi słońca. Myślałam by je z różami połączyć, ale trudno mi się zdecydować gdy patrzę na Twoje połączenie
Grzebiuszka ziemna 18:31, 02 mar 2025

Do góry

O kurka, ale obłędna lepianka, mogłabyś rzeźby do ogrodu robić!
Ożankowy ogród 18:28, 02 mar 2025

Do góry
Ulina napisał(a)

Przywrotnik i róże - świetne połączenie, aż muszę zagapić i powtórzyć u siebie
Boso przez ogródek 18:18, 02 mar 2025

Do góry
Na nornice wypróbuję śmierdzące gnojówki i czosnek (jak na wampiry ), poczytałam trochę o naturalnych metodach na wątku Sposób na nornice. Oby się udało beż chemii.
Justyna, widziałaś wcześniej że na rabacie mogą być nornice czy dopiero po przekopaniu?

W ogrodzie będziemy mieli nowe zwierzątka, pszczoły murarki.
"Ogród" Telimeny 17:54, 02 mar 2025

Do góry
Tak to mniej więcej wygląda. Hamak sama nie wiem gdzie. To miejsce ze zdjęcia, jest z lewej strony kartki, tam gdzie żywopłot z tujek. Okrąg i prostokącik na przeciwko tarasu to miejsce na palenisko i grilla.
Starałam się przyjąć że 1 kratka = 1m.
Warzywnika jako takiego nie chcę. W rogu za basenem będą tylko maliny i borówki.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 17:00, 02 mar 2025

Do góry
Wiosna, we Wrocławiu na trawnikach już widać piękne krokusy. U mnie jeszcze bez kolorów.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies