Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Kordina 21:01, 20 kwi 2026

Ulina napisał(a)

Tych pierwiosnków nie ruszaj przez 2 sezony, będą fajne kopułki patrz u mnie...

O!! I darczyńca się odezwał Bardzo lubię te białe
Ichigo 09:36, 21 kwi 2026

Kordina napisał(a)

Magda to moja ulubiona róża, ma tak różne odcienie fioletów w zależności od pierwszego czy drugiego kwitnienia, miałam dwie, pisze w czasie przeszłym, bo nie ma żadnych oznak, że przeżyły...
Zamówiłam na okna po bratkach 6 dichondr srebrzysto zielonych wraz z supertuniami. Na razie przyszły dichondry, ale jak genialnie zapakowane, w dużym pudle. Najpierw się rozczarowałam, jak ujrzałam 6 pustych doniczek ale w miarę otwierania pudła, zobaczyłam, ze to tylko wypełnienie pustej przestrzeni pudła

Do zamówienia była dołączona karteczka

i miły wpis

Pakowanie dobre, grunt, że rośliny nie ucierpiały w podróży. Moje zamówienia internetowe zwykle wyglądają w ten sposób, że rośliny mają wbite w doniczki bambusowe patyki, żeby nie fruwały po pudełku. Przez to często część roślin jest odwrócona do góry nogami.
Fajne takie karteczki, zawsze to miły gest ze strony sprzedawcy.

A tę Minervę muszę sobie sprawić, tyle że już nie tej wiosny. Sadzenie róż w 25 litrowych donicach jest dla mnie jednak zbyt wyczerpujące. Może jesienią.
Ewa777 10:24, 21 kwi 2026

Roślinki zapakowane bardzo profesjonalnie. I ta kartka bardzo urocza. Miło, że tak dbają o klientów i rośliny.
Ulina 09:44, 22 kwi 2026

Kordina napisał(a)

O!! I darczyńca się odezwał Bardzo lubię te białe

Cieszę się, że Ci się spodobały. Zauważyłam, że nie wszystkie pierwiosnki chcą przetrwać. Zginęło mi część japońskich od Sylwi, odmianowe pełne też chyba są wrażliwe. A te bezproblemowe.

Ładnie opakowane roślinki z ostatniego zamòwienia, karteczka przemiła umieją kupić klienta
Kordina 23:40, 23 kwi 2026

Czy wiecie szanowne Koleżanki i Koledzy, że my wszyscy mamy w gruncie rzeczy ogrody ziołowe? Na stronach dr Henryka Różańskiego znalazłam i bardzo się zdziwiłam:
żurawka:
https://rozanski.li/2052/zurawka-heuchera-jako-idealne-zrdlo-bioflawonoidw-w-fitofarmakologii/

przylaszczka:
https://rozanski.li/2342/przylaszczka-pospolita-hepatica-nobilis-schreb-w-dawnej-medycynie-oficjalnej-i-w-ziololecznictwie-ludowym/

szafirek:
https://rozanski.li/4796/szafirek-muscari-w-ziololecznictwie-ludowym-i-dawnej-medycynie/

Więcej nie szukałam. Dr Różański jest wybitny ze swoją wiedzą, aż żal, ze studenci medycyny zostali pozbawieni tak ogromnej i ciekawej wiedzy na temat leczniczych roślin... tabletkoza korporacyjna wygrywa...
April 08:05, 24 kwi 2026

Fajne ciekawostki
Bee 08:49, 24 kwi 2026

Kordina napisał(a)

szafirek:
https://rozanski.li/4796/szafirek-muscari-w-ziololecznictwie-ludowym-i-dawnej-medycynie/

Fajne wiadomości znalazłaś. Zajrzałam do szafirka i oto co znalazłam:

"Surowiec przedawkowany działa podrażniająco na przewód pokarmowy, powoduje bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty, częstomocz, poty oraz biegunkę i drgawki. Przedawkowanie powoduje uszkodzenie nerek, krwiomocz, białkomocz oraz hemolizę. Szafirek nie powinien być stosowany przez początkujących fitoterapeutów. Jest bezpieczny i skuteczny w rękach specjalisty i praktyka"

Ha czyli dlatego nornice go omijają Nie chcą go przedawkować Uwielbiam takie rośliny
Margo2 12:34, 24 kwi 2026

Nie tylko tabletkoza wygrywa przez korporacje.
To też lenistwo.
W sumie sama mu ulegam i sięgam często po tabletki.
Bo łatwiej.