Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 17:32, 16 kwi 2023

Do góry
Dzisiaj była próba generalna ciurkadełka w Kropelce
Jestem zachwycona !
Szkoda , że filmu nie można dodać.

Ogród Basi i Romka 17:32, 16 kwi 2023

Do góry
Dziś pogoda podobna do wczorajszej, ale trochę się pokręciłam po ogrodzie trochę popieliłam, coś poprzesadzałam, podosadzałam, tak na spokojnie
Kwitną sasanki, nie są za duże ale cieszę, że kwitną najbardziej lubię te ciemne, fioletowe

Zaczyna też brunera
Ogród Muszelki 17:26, 16 kwi 2023

Do góry
Czy hiacynty rozmnażają się też z siewu? Tych na bank nigdy w tym miejscu nie sadziłam... Niebiesko-fioletowe kwiaty mam tylko w części gospodarczej. Mogła jakaś mrówka na grzbiecie nasionka przytaszczyć?

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 17:22, 16 kwi 2023

Do góry
Zachwycam się rysunkiem korony...

U Ciebie, jak w ogrodzie botanicznym...

Podziwiam Twoją pasję.
Zieleń, drewno i antracyt 17:21, 16 kwi 2023

Do góry
antracyt napisał(a)

Zuziu, pięknie, wiosennie w ogrodzie, taka świeża zieleń. Uwielbiam taką wiosnę, kiedy każdego dnia
coś nowego wychodzi z ziemi, zaczyna rosnąć, kwitnąć, jest pięknie.
Piękny kolor epimedium.
Ogród prawie wymarzony … 16:17, 16 kwi 2023

Do góry
Tak to mniej więcej wyglada. Myślę , że będzie oki

Na ostatnim zdjęciu Inspektor

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 16:03, 16 kwi 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
Nie wiedziałam, że masz platany, szczepione więc pewnie nie urosną wielkie, są piękne.
Chciałabym żebyś porobiła teraz ,jak jest jeszcze w miarę pusto więcej zdjęć z perspektywy, żebym i ja mogła wyobrazić sobie Twój ogród
Szafirki miękkolistne to te zwykłe? Pewnie nie
Mandragora , czyli lilia? Takie dziwne liście ma?
Te trzy magnolie pewnie też rarytasy
Czekam na zdjęcia z Twojego warzywniaka, z dokładnymi opisami co gdzie rośnie, obowiązkowo

Mam nadzieję, że platany nie sprawią kłopotu. Napisałam wcześniej, że nie mają jeszcze kory moro, miały ją po paru latach, jesienią się złuszczyły. Pnie są jeszcze cienkie. Zobaczę, co będzie dalej.
Szafirki miękkolistne to nie te zwykłe, przypominają mi kwiaty szachownicy peruwiańskiej, dlatego je zdobyłam. Mandragora to bylina, legendarna roślina i niestety niebezpieczna. Tworzy płaską rozetę liści, kwitnie i wytwarza owoce w kształcie jajek. Takie jajko kiedyś dostałam
Magnolie zupełnie pospolite, szczęśliwie, jak dotąd obeszło się bez silnych przymrozków.
Zdjęć z perspektywy nie robię, zawsze mi coś nie pasuje.
Mój warzywnik jeszcze ubogi, jest zimno, wysiałam tylko marchew, pietruszkę i wysadziłam cebule i czosnek. Reszta albo siedzi w wielodoniczkach, (kapusta, brokuły, sałaty, groszek zieleony) albo jeszcze nie wysiana.
Tu jest fragment mojego warzywnika. Tu gdzie rosną jarmuże, na dole. Obok miejsce, nie oplewione, czekające na groszek.

Tu jest szersze ujęcie, oczywiście fragmentaryczne

Blaski i cienie nowego życia 15:43, 16 kwi 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula wielosił u Ciebie cudnie rośnie u mnie po tych suchy latach ledwie żyje, do tego na zupełnie innej rabacie niż pierwotnie, nie wiem jakim cudem

Sam się wysiewa sadzonkę Ci zrobiłam

Pierwiosnki od Ciebie- z gruntu dałam do donicy, cieszą wiosennie potem pójdą spowrotem do podziału i na piwoniową rabatę jako wiosenna obwódka. Ile razy można przesadzać rośliny ....nie wiem....ale u mnie wiele razy, dwa razy to zwykła norma
Zacisze Alicji 15:15, 16 kwi 2023

Do góry
Alija napisał(a)
Tym razem kwiaty za płotem, czyli u mojego Taty.

Wspaniałe, pojawiły się pierwiosnki veris w odmianie, te pomarańczowe to może 'Orange with Yellw'?
Czy może być wiosną coś piękniejszego niż takie łany jak u Twojego Taty?
Nie wycinasz starych liści epimediom?

Zacisze Alicji 15:08, 16 kwi 2023

Do góry
U mnie mniej kolorowo, ale też już kwitnąco. Tu epimedium zaczyna, a ziarnopłon w pełni kwitnienia.

Zacisze Alicji 14:58, 16 kwi 2023

Do góry
Żółta łączka Taty.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 14:36, 16 kwi 2023

Do góry
Dzień dobry,
Przeczytałam już cały wątek o żywopłotach i teraz sama mam prośbę o poradę Przy ogrodzeniu mam posadzonych kilkanaście jałowców (na długości ok. 30 m). Niestety od małego były pozostawione same sobie i dopiero w ostatnich latach zaczęliśmy je podcinać. Niestety to nie pomaga i każdy z nich rośnie w inną stronę, a po zimie od śniegu każdy z nich jest jeszcze bardziej wykręcony. Zastanawiam się czy da się je odratować czy lepiej je wyciąć i posadzić coś innego, np. buka?

Co o tym myślicie? Ziemię mam słabą, piaszczystą.

Z góry dziękuję za porady

Żywopłot strzyżony liściasty 14:34, 16 kwi 2023

Do góry
Dzień dobry,
Przeczytałam już cały wątek o żywopłotach i teraz sama mam prośbę o poradę Przy ogrodzeniu mam posadzonych kilkanaście jałowców (na długości ok. 30 m). Niestety od małego były pozostawione same sobie i dopiero w ostatnich latach zaczęliśmy je podcinać. Niestety to nie pomaga i każdy z nich rośnie w inną stronę, a po zimie od śniegu każdy z nich jest jeszcze bardziej wykręcony. Zastanawiam się czy da się je odratować czy lepiej je wyciąć i posadzić coś innego, np. buka?

Co o tym myślicie? Ziemię mam słabą, piaszczystą.

Z góry dziękuję za porady
Ogród Muszelki 14:33, 16 kwi 2023

Do góry
Znalazłam jeszcze jedno zdjęcie ogrodu z supertuniami - w promieniach słońca. Lato przyjdź!

Mój nowy ogród na wsi 14:14, 16 kwi 2023

Do góry
W samym słońcu 13:58, 16 kwi 2023

Do góry
sarenka napisał(a)

W tym roku i ja pomyślałam o wieloletnich. Masz może jakieś zdjęcia z zeszłego roku z wieloletnimi nasadzeniami?
Kalaminte i ja posadzę

Ogród w dolinie 13:55, 16 kwi 2023

Do góry
Roocika napisał(a)

Mówisz i masz

A tak po prawdzie to wyszłam wczoraj z synem i przy okazji zrobiłam przegląd i kilka fotek tosterem.

Frontową rośnie. Kilka sesleri wygląda bardzo słabo, mam nadzieję, że się pozbierają.

Wow jak zielono O⁠_⁠o
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:42, 16 kwi 2023

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ciemiernikom spodobał się ten zakątek. Oby udało mi się stworzyć odpowiedni w nowym ogrodzie!!

Po cichu liczę na siewki

Cudne te twoje wszystkie ciemierniki.
A ten pierwszy - cudo
Ogród prawie romantyczny 13:39, 16 kwi 2023

Do góry
Napia napisał(a)
Przez ostatni miesiąc nawet nie miałam czasu, by tu zajrzeć. A nie ukrywam, że czas, który spędzam na Ogrodowisku, jest dla mnie wypoczynkiem i resetem, spędzanym w spokoju, z włączonym komputerem ( na telefonie nie potrafię), gorącą herbatą i niespiesznym przeglądaniem Waszych wątków Pośpiech w moim przypadku nie jest niestety najlepszym pomysłem. Dlatego cieszę się, że dzisiaj mam ten szczególny czas na Ogrodowisko .

Zaległości mam w ogrodzie okropne. Trudno. Ogród musi sobie poradzić, więc robię tylko to, co konieczne.

Pięknie hiacyntowo
. Ja mam je w kilku miejscach to tak może ładnie nie wyglądają w mniejszej ilości.
Ale i tak mnie cieszą
Zacisze Alicji 13:37, 16 kwi 2023

Do góry
Tym razem kwiaty za płotem, czyli u mojego Taty.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies