To tak morwa jest ale widać jej kawałek w prawym boku fotki koło tui
A tam na skarpach to Wiąz 'Pendula' Ulmus`
A koło konewki niebieski kwiat to Agapant niebieski-Lilia afrykańska chyba że chodzi ci o to różowe to fuksja
znalazłam na forum swojego iglaka jako pierwszy typ niepolecany
w takim razie nie będę ryzykowała sadzenia go na froncie
a takie rozwiązanie?
kulka szczepiona na pniu to sosna albo jakiś świerk niezydentyfikowany z nazwy. Mam takie 3 różne egzemplarze. Poki co maleńkiie z korony, niewysokie -ok. 50cm
Albo zamiast kulki na pniu może jukkę?
czy kulki z bukszpanu są tutaj w ogóle sensowne? Bardzo mi się podoba ta roślina i gdzieś bym ją chciała umieścić i próbować przygody ze strzyżeniem....
tylko gdzie????
Nie wiem na której stronie ta moja pęcherznica Luteus, wstawiam jeszcze raz fotki dla Iwonki. Mam tylko trzy krzaczki więc to jeszcze nie żywopłot, ale mogę polecić z czystym sercem - szybko rośnie i ma piękne listki w kolorze żarówiastym
Połamała mi się jedna mała gałązka, wsadziłam ją do ziemi i się ukorzeniła
Trochę jeszcze zostało.... Choć nie do końca tyle ile widać na zdjęciach. Niestety z dwóch stron staw okala wodociąg i tu muszę zachować rozsądną odległość. Ale wydaje mi się, że luzu jest na tyle żeby spokojnie złagodzić brzegi. Jak pogoda pozwoli to pomierzę.
No niestety już podmywa, co wkurza mnie niesamowicie. Na pewno tak nie może zostać. Nie będę ukrywać, że ze względów technicznych wersja bez faszynowania jest bardziej realna. Choćby ze względu na problem ze spuszczeniem wody. Bardzo bym chciała zrobić te brzegi teraz tym bardziej, że i tak muszę zamówić koparę do innych prac. Ale jest bardzo, bardzo mokro, nie wiem czy w okolicę stawu da radę wjechać.
Jaki kąt nachylenia musiałyby mieć skarpy? Bo w necie informacje są bardzo rozbieżne- od 45' do poniżej 25'.
Mariuszu bardzo ci dziękuję. Nawet nie wiesz ile takie rady i wsparcie dla mnie znaczą.
Sadziłam je 1 marca, trzy razy ciachnięte w sezonie, ładnie rosły, długo trzymały listki. Z tyłu planuję niewysoki żywopłocik z bordowego bukszpanu, Dwie tuje Danika oczywiście pójdą out, no rabata poszerzy się bo będę dosadzać po całej długości jeszcze inne roślinki, może róże, napewno trawy i jeżówki w kolorze różowym . Obecnie ta rabata idzie dalej w prawo rosną tam tuje yellow ribbon i cisy Hicksii. Pęcherznicę żółtą u mnie widziałaś, zaraz poszukam.
Ja dzis wyszłam w końcu do ogrodu i okazuje sie ze krokusy rosną na potęgę, niektóre całkiem duze . Muszę m poprosic by zgrabił z nich liscie które je ocieplały a wiosna u mnie własnie sie zaczęła , widac już pierwszy pączek rannika i inne ranniki kiełkujace. To dzisiejsze zdjecia.
Ogłaszam pierwszy dzień wiosny w moim ogrodzie.
W ubiegłym roku pierwsze ich zdjecia zrobiłam 11 lutego , były nieco większe.