Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

Joku 20:58, 04 lut 2015

laurowisnia napisał(a)

Jolu, ściągłam Cię, wczoraj zaglądałam do Ciebie, choć nie zdążyłam zostawić śladu, ta tawuła to hortensja Silver Dollar. Myślisz coś o kwiatach do donic?

No to dałam plamę na całego z tą tawułą / hortensją . Zmylił mnie żółtawy kolor liści.
O donicach jeszcze myślę, wiosną na pewno będą bratki. A potem się zobaczy co będzie na rynku i w niedalekich ogrodnictwach Lobelie to jedne z moich ulubionych kwiatów, szczególnie te zwisające.
Bardzo podoba mi się zestaw : szara donica + lobelie.
vita 09:11, 05 lut 2015

Agato, i bardzo dobrze, że nie wyszło u Ciebie z cegłą! Kamień masz piękny i szkoda byłoby wprowadzać zamieszanie. Poczytałam wątek i poczułam się jak u siebie Kochamy te same rośliny, mam za sobą sianie czosnków, róże, piwonie, agapanty, warzywa też takie same przerabiałam, łącznie z karczochami i dynią piżmową. Jeszcze zbocze na które też patrzę z dołu!
Jedynie o laurowiśni mogę pomarzyć.
Mysza 09:57, 05 lut 2015

Joku napisał(a)

No to dałam plamę na całego z tą tawułą / hortensją . Zmylił mnie żółtawy kolor liści.
O donicach jeszcze myślę, wiosną na pewno będą bratki. A potem się zobaczy co będzie na rynku i w niedalekich ogrodnictwach Lobelie to jedne z moich ulubionych kwiatów, szczególnie te zwisające.
Bardzo podoba mi się zestaw : szara donica + lobelie.

Ale fajna kompozycja
Też lubię takie połączenia.

No i bratki wiosną to podstawa
Mysza 09:59, 05 lut 2015

Wiktorio u mnie debata odnośnie boku.
Może masz jakieś sugestie na wsch.poł.stronę? To ta z sosnami
Buziaki
rozark 21:49, 06 lut 2015

Przyszłam tu z polecenia Małej Mi - twój ogród to prawdziwa uczta dla duszy i oczu. Gratuluje pięknego ogrodu .
Agnieszka_B 18:02, 07 lut 2015

Moja Rapsody rośnie na nowej niemałej rabacie, w otoczeniu innych róż, raczej w centrum rabaty ,jest młodziutka - ubiegłoroczna - ale już ma pędy na ok 1,5 metra, na wiosnę dostanie podporę , mam nadzieję ze nie zdominuje mi rabaty. Przycinasz swoją?
Mam też pytanie o hortensję kosmatą. Jakie stanowisko dla niej byłoby najlepsze- półcień?

pozdrawiam
Viola 19:54, 07 lut 2015

kosolka napisał(a)
Zajrzałam, zaznaczam koniecznie, bo ledwo okiem rzuciłam a widzę że "po mojemu" u Ciebie Wrócę później na spokojnie

Oj i po mojemu Nie wiem czy we trzy się zmieścimy w Twoim ogródku? Ja będę grzeczna Nie wiem jak Ola
kosolka 20:01, 07 lut 2015

Ja zazwyczaj jestem
laurowisnia 10:29, 09 lut 2015

Oj, dziewczyny teraz nie pora być grzecznym, nadchodzi wiosna, trzeba trochę porozrabiać i pierwsze zakupy poczynić, w końcu całą zimę grzecznie czekałyśmy.

Agnieszko, jak była młoda, to wycinałam to co przemarzło i tak z 10cm każdą gałązkę, teraz muszę ją dość mocno przerzedzać i skracać aby dopasować do podpory, przy której jest.
Hortensję do półcienia, u mnie ma słońce tylko przed południem, ale jest na zboczu, ma sucho - to chyba nie za dobrze, bo latem jak są duże upały i susza to nie daje rady i więdną jej liście.

Rozark, bardzo mi miło, chyba lubisz róże więc, róża na powitanie.

Mysza są i bratki.

Vito, teraz oczywiście już nie myślę o takim zamieszaniu, chodziło mi o pączątek jak wybierałam co wprowadzić, kamień wydał mi się 'naturalniejszy'. Cegła pomaga jednak bardziej uporządkować ogród.
Z warzywami mam obecnie ogromny problem ze względu na ślimaki i gryzonie, np. korzeń karczocha okazał się być bardzo smaczny.
A o laurowiśni nie wiem czy nie powinnaś pomyśleć, łagodnieje nam ten klimat ciągle.

Jolu, czyli nie siejesz nic? Te lobelie były zwykłe ale w tym roku posiałam już te zwisające, ciekawa ich jestem.
Joku 11:10, 09 lut 2015

Agata, nasiona czekają kolejny rok na posianie , chęci są , gorzej z realizacją .