Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 10:05, 07 lis 2014

Do góry
marzena napisał(a)
świątynia dumania bardzo fajna, kiedyś tam sobie przysiadłam z Tobą, ale na dumanie nie było wtedy czasu
trzmielina bardzo piękna, a nie chcesz jej wkopać do gruntu ?
pozdrawiam i szybkiego powrotu do pełni zdrowia życzę

Marzenko dziękuję, trzmielinę wsadziłam do donicy która stoi na studni - świadomie coby tam petuni nie sadzić a trawki i takie - to już kilka lat
ale zakręciłaś mi i zastanawiam się może - jak takie miejsce się znajdzie - choć chodzi mi o donicę i dużą formę w niej -musi rosnąć jeszcze

Co się stało kwiatom ... 09:59, 07 lis 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Tygrysek to inteligent
Widziałam tą piękną róże u Łukasza, cudny kolor.

Tak, kolor ma przepiękny i bez kombinacji, nie poprawiam natury to nie w moim stylu, fotografuję to co widzę, nie upiększam, to Cardinal de Richelieu.

Ogrodowy spektakl trwa ... 09:58, 07 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Świątynia dumania - bardzo pasująca. Będzie wiosna. Ogród poczeka.

deprecha - za dużo oglądam ogrodowiska muszę to ukrócić bo już wczoraj stwierdziłam, że nie muszę mieć ogrodu
wieczność czeka zapewne a ogród żyje

Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 09:56, 07 lis 2014

Do góry
moje umbry maja karmazynowy kolor od trzech dni

jakość kiepska bo zdjęcie juz o zmroku i komórką

Rodzaje donic 09:55, 07 lis 2014

Do góry
odziedziczyłam po poprzednim właścicielu kilka donic ceramicznych, około 10l. Są niestety zniszczone, sporo na nich odbarwień. Czy dobrym pomysłem jest pomalowanie ich farbą elewacyjną? Zostało mi trochę po wymianie drzwi wejściowych. Kolor byłby ten sam co na ścianie domu.
Przy następnym sadzeniu do nich czegokolwiek najpierw zaizoluję folią z odplywaem na dole, żeby nie chłonęły wilgoci z ziemi.

co o tym myślicie?

Wilcza Góra 09:51, 07 lis 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
CZARNA ŁEBKI C.D.
dziś kolejna, mała, jesienna galeryjka Rudbekia błyskotliwa (Rudbeckia fulgida)...nie wygląda już najlepiej, ale z takim towarzystwem (kalina koralowa) w tle...
według mnie...może być

Jury konkursowe wybiera ten zestaw !

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:42, 07 lis 2014

Do góry
Zaglądam, ale wrócę wieczorkiem.. jeszcze w miarę ciepło, pizga jak w kieleckim, pochmurno i chyba zaraz spadnie deszcz... wczoraj zebrane liście, dziś znów pełno.. ale to już końcówka..
Fotki dzisiejsze kiepskie, bo ciemno i ponuro. Widać, że wczoraj tu liści nie było???

Raj Ewy 09:40, 07 lis 2014

Do góry
na przeciw pełen mix: jeżówki, trawy, malwy, liatra, poziomki turzyce, hortki,

pod huśawką posadziłam przetaczniki z trawkami

pod scianą przyszłej wiaty (rupeciarni ogrodowej) posadziłam red barona, miskanta i rozchodniki

a pod murem pomiędzy trampoliną a grillem klon palmowy, kopytnik, wietlica burgundy i Hakonechloa AUREOLA

w narożniku posadziałam budleje ale ich nie widać
dzień dobryyyy 09:38, 07 lis 2014

Do góry
na razie mam w zasadzie... nic. Stan "zastany" Róg działki obsadzony tujami brabant do strzyżenia w żywopłot, próba ogarnięcia przedogródka (trawa powoli kiełkuje). Przesadzona na tył ogródka jodła koreańska i nabyta duża katalpa. Pośrodku wyrównanie ternu, z czego powstała skarpa (w najwyższym miejscu około 1m).

Na górnym terenie planujemy łąkę kwietną, na dole trawnik

Do zrobienia wiele, przez okres zimowy przemyślę jaki murek zrobić przy skarpie, rozplanujemy nawodnienie i prąd.

W tej chwili główny ogród wygląda tak:

teren około 900m

Skarpę chciałabym wykończyć czymś naturalnym, fajnie jakby także pełniła fukcje użytkową, np. do siedzenia przy palenisku, które planowane jest w miejscu obecnego gruzowiska z kamieni polnych zebranych z działki i spod tuj.

częściowo zaśmieciłam wątek Natemii, za co ogromnie przepraszam! tam trochę więcej o moich początkach, mam nadzieję, że uda się przenieść gdziekolwiek albo skasować
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5098-prosba-o-pomoc-w-wykonczeniu-rabat?page=2#post_7
Ogród zamknięty w skrzyniach 09:32, 07 lis 2014

Do góry
A więc ciąg dalszy...
Dwa stateczki zacumowały na liściu lilii wodnej..

Ucieszyłam się gdy po zimie lilia wypuściła liście i w ciągu lata miała ok 5 kwiatów jeden po drugim...
A to nie było takie oczywiste, bo zbiornik płytki i nad ziemią. Słońca trochę mało w tym miejscu, ale za to pełno ptaków i owadów do późnej jesieni. Po deszczu i wieczorami wyskakują żaby. Jest tez zaskroniec
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 09:31, 07 lis 2014

Do góry
na innym kompie udało się dodać zdjęcie

Raj Ewy 09:29, 07 lis 2014

Do góry
moje nasadzenia skończone - nic teraz nie widać zobaczę jak to będzie wyglądać jak zacznie kwitnać
łubin czerowny , niebieski, trawki, liliowce, jeżówka

trytoms, łubin żółty, śmiałek darniowy, jeżówki

Ogród wyrozumiały 09:08, 07 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Żółte to ma być jałowiec. Zielone kule to co chcesz.. bukszpan, sosna i na pniu modrzew tak jak chciałaś. wersji z czerwonym to czerwony berberys.

Najpierw dziękuję Ci za poświęcony czas !

W nocy tak myślałam i modrzew podoba mi się, nawet bardzo,ale biorąc pod uwagę ,że zimą jest łysy to dotarło do mnie,że te swoje igiełki musi zgubić i to przy tarasie...no i włączyła mi się lampka a propos sprzątania tego...bo jak nie dam rady, to tak pod nosem będzie mnie wnerwiać Tym sposobem temat na coś wyższego w tym miejscu otwarty .

Podczas ogarniania mojego ogrodu rabatami, to mam jeszcze jedno miejsce wnerwiające mnie - jest to widok na bok garażu ,często tam stoją "klamoty" a to wiaderko,konewka,wąż , rowerki dzieci a ja to widzę z okien salonu
Wklejam zdjęcie planu ,na którym jest niebieska linia i to jest właśnie ten fragment

Dochodzę do wniosku,że muszę to jakoś zasłonić ..i przychodzi mi do głowy rozwiązanie najprostsze czyli tak jak jest ta linia (bo bajzlownik za tą linią) zasadzić smaragdy,tylko nie wiem czy nie będzie to dziwnie wyglądać,że takie urwane na końcu...dalej wzdłuż drogi mogłyby być rabaty (chciałabym) ale to jednak w dalszej przyszłości
I nie wiem czy ten szpalar czymś by zakończyć aby wizualnie złagodzić efekt urwania ......????? Aha to jest ok 12 metrów.
Gdyby coś Wam się nasunęło jakikolwiek pomysł, będę wdzięczna za sugestie.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:07, 07 lis 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Najbardziej lubię kreacje oczkowe ijesienne odbicia w lustrze wody

karasie już śpią, oczka przygotowane do zimy

Agatko ,wiesz jak może ta trawka ,ala bambus się nazywa jakiś czas temu kupiłam ,ale bez nazwy .pozdrawiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:04, 07 lis 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Powiększać nie nie zamierzam.....ale tak jest rośnie u mnie taki busz, teraz pracuję nad rzeźbą rabat, drzew i krzwów. Całościowo ogród zaczyna odsłaniać poszczególne zakątki w ogrodzie jak.... np. aleja świerkowa z brzozą pożyteczną Doorenbos,

tworząc powoli spójną całość, ale do całkowitej harmonii jeszcze daleka droga

Agatko ,cudna ta aleja ,zdecydowałaś jakie trawki koło brzozy posadzisz ?
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:36, 07 lis 2014

Do góry

Popatrzymy trochę przez trawkę i widać podciętą laurkę
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:15, 07 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Historia rabaty magnoliowej....

2011 era przeodogrodowskowa, zdjeć szt 1... - prehistoria

Mi się skojarzyło, że to epoka kamienia łupanego

Ale przyznaj się... dumna byłaś z tego. Cieszył cię ten mikrusi żywopłocik bukszpanowy, duża magnolia i kawałek zielonego trawnika... chyba nawet bardziej niż jak weszłaś w epokę ogrodowiskową.

No i w kamieniu łupanym podwiązanie profesjonalne drzewek... sznurkiem z odzysku nie drażniło.. a teraz... już nie przystoi. Tzn u Ciebie nie przystoi bo ja tak mam co pod ręką
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:38, 07 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Uff
nie myślałam, ze to takie pracochłonne....
i naszła mnie refleksja... że dawno na tej rabacie zmian nie robiłam....

Wiesz, ja chciałabym osiągnąć taki stan, ulgę i zadowolenie, że nie muszę robić więcej zmian........fajne porównania i cieszę się, że już Cię sąsiedzi nie podglądają i możesz sama obcować ze swoim ogrodem

uwielbiam te twoje kwadraty
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:34, 07 lis 2014

Do góry
I ostatnie zdjęcie placyku z brązowymi cisami

W przyszłym tygodniu będą u mnie ogrodowi i będą wsadzane żywopłoty

Grabowy pod siatkę, porzeczkowy pod las i z choiny kanadyjskiej - wymienione cisy i dosadzony żywopłot brakujący na rabacie kolistej - min między grabami .

Mam nadzieję że pogoda się jeszcze utrzyma i panowie wszystko sprawnie wsadzą.
Bo jak nie będzie pogody ja się będę znowu martwić o wszystkie nowo wsadzone rośliny
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:31, 07 lis 2014

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies