Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 11:56, 07 lis 2014

Do góry
Martwię się, ze moje obie umbry mają pozwijane,poprzysychane listki? Sadzone w ubiegłym roku, latem były ładne, a teraz pozkręcane. Co to jest?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 11:51, 07 lis 2014

Do góry
Pozostałe rabaty juz zupełnie jesienne........szarzeje otoczenie, zasmuca się i do tego morze liści do zgrabienia....ale one też dodają uroku.......

Ogród zmyślony 11:47, 07 lis 2014

Do góry
myszorek napisał(a)
Dziękuję bardzo. Dzisiaj wracam z kolejnym kawałkiem mojego świata. Jak wiecie ja monotematyczna jestem- stipa, lawenda...

jeeeezusiu, gdzie ja byłam jak mnie nie było?

witam się ciepło i ZAZNACZAM
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 11:47, 07 lis 2014

Do góry
A teraz inne jesienne widoki.........buk tri-kolor z pęcherznicą w tle i pęcherznica sfocusowana.....

Azalie w purpurach.........

Berberys Julianny też powolutku się przebarwia, nie lubię go cały rok - tego "kłujaka" jak nazywa go moja wnusia, jedynie o tej porze roku robi sie ładny...i rudopomarańczowy

I jeszcze zwykły berberys "nn" z czasów przedogrodowiskowych, z moim listopadowym lasem za płotem w tle....

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:44, 07 lis 2014

Do góry
kachat napisał(a)
[b]
........:

.............

te rododendrony to masz naprawdę piękne - wyobrażasz sobie, jak pięknie wyglądałyby ich całe szpalery?

co do cisów - posadziłam dwa normalnie między sosnami w piachu jakieś 8 lat temu, jeszcze zanim zamieszkaliśmy na działce. bez nawadniania oczywiście, sporadyczne ręczne podlewanie w pierwszym roku. dzisiaj są wielkie i stanowią tło dla bodziszków i funkii. nie dość, że same dały radę, to jeszcze utworzyły przyjazny wilgotniejszy mikroklimat dla cieniolubnych roślin.
tu je trochę widać w tle:

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 11:37, 07 lis 2014

Do góry
Najpierw berberys green carpet w kilku odsłonach - zdjęcia z przedwczoraj i ostatnie z dzisiejszego poranka....wygląda jakby świecił, chociaz jest pochmurno, w słoncu byłby bardziej świetlisty

A moja "modelka" zawsze wie gdzie i jak sie ustawić....jako pies nie jest rasowa ale jako modelka..."rasowa"
Mała Eleczka 11:24, 07 lis 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Agnieszko, juz możesz zbierać, w domu niech wyschnie i czekamy na wiosnę
wiesz, że u mnie jakby co zapas i sadzonek i nasion, naprawdę od groma
Pierwsze siane miałam w czerwcu, po tygodniu wzeszła i błyskawicznie kwitła i była ogromna, w tym roku, jako że zima właściwie nie była, sadzonki przetrwały w gruncie, więc siałam w marcu...stwierdzam, że dłużej wschodziły, ale z kwitnieniem nie było problemu, wręcz inwazja nadal wschodzą nowe i nadal kwitną
pozdrawiam
aha, roślinki od ciebie miały śliczne wybarwione listki, ale juz zgubiły, ciekawa jestem jak za rok, są w towarzystwie lawendy i werbeny

Wykonano Zabrałam do domu kilka kwiatów, resztę zastawię i zobaczę czy przeżyje i gdzie się rozsieje

Guzikowiec gubi liście przy pierwszych przymrozkach. Faktycznie liście ładnie się przebarwiły. W tamtym roku nie zdążyły i nie miałam okazji ich zobaczyć.
Trzymam kciuki za Twoje okazy
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:59, 07 lis 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:29, 07 lis 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

miesiąc temu przesadziłam lilak węgierski, ale od razu zrzucił listki, myślę, że mu nie zaszkodziłam

Liściaste najlepiej przesadzać w okresie poza wegetacją.... późna jesień, wczesna wiosna.. jak robimy to w okresie wegetacji to w stresie roślina gubi liście. Nic mu nie będzie, jak był z bryłą ziemi i podlewałaś po przesadzeniu to wiosna odbije i będzie jak nowy. Ja lilaki to już chyba wszystkie u siebie przesadzałam i to całkiem duże. One bardzo dobrze znoszą przeprowadzki Może ewentualnie słabiej zakwitnąć w pierwszym roku po przesadzeniu. A iście i tak by do tej pory zgubił

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 10:23, 07 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

Nie będzie to dla Ciebie dobre rozwiązanie kolorystyczne, bo szary nijak się ma do tego co masz, ale pomijając kolor to u mnie się sprawdza, chodniki i tarasy są z kostki, reszta wyżwirowana Tylko takie zdjęcie mam.

Wyskakuje z ukrycia i witam się

a tak z ciekawości to jak z ogarnieciem śniegu ze żwirku?
Ogród w budowie - nieustającej 10:21, 07 lis 2014

Do góry
Gabrysiu... potem usunę.... przypomnij mi nazwę mojej hortensji.. bo nie pamieam gdzie zapisałam, a u siebie to juz nic nie znajdę. Wyszukiwarka forumowa szwankuje i nie pokazuje chronologicznie tylko jak popadnie.
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:18, 07 lis 2014

Do góry
Marcinek jest cudny szybko rosnie ?

Ale mnie zauroczyła trzmielina pojjecia nie miałam o takiej Twojej cudnej czerwonej kulce

Ja zabieraz rózyczke
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 10:16, 07 lis 2014

Do góry
Naparstnice wiosną poprzesadzaj w docelowe miejsca.. i będziesz mieć kolorowy busz. Rosną nawet w głębokim cieniu,, tylko wtedy gorzej kwitną, a i na pełnym słońcu tez nie narzekają.
U mnie są wszedzie .. te akurat do wypielenia, bo mi zagłuszą liliowce.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:13, 07 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiejsze jeżówki

Świetny efekt!!
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:06, 07 lis 2014

Do góry
Mój warsztat pracy... wczoraj dwie taczki irysów posadziłam.. jeszcze jedna taczka..
Wyciepałam hortensję Invincibelle Spirit.. nie pasowała kolorem.... wielka była, prawie jak ja... inaczej przesadziłam rozchodniki, coś tam jeszcze out i miejsce na irysy japońskie sie wygospodarowało..

Nowa miejscówka jest do niczego, bo będzie ciut za sucho.... trzeba będzie podlewać.
Z braku innych pomysłów musi na razie być tu..

Ogrodowy spektakl trwa ... 10:05, 07 lis 2014

Do góry
marzena napisał(a)
świątynia dumania bardzo fajna, kiedyś tam sobie przysiadłam z Tobą, ale na dumanie nie było wtedy czasu
trzmielina bardzo piękna, a nie chcesz jej wkopać do gruntu ?
pozdrawiam i szybkiego powrotu do pełni zdrowia życzę

Marzenko dziękuję, trzmielinę wsadziłam do donicy która stoi na studni - świadomie coby tam petuni nie sadzić a trawki i takie - to już kilka lat
ale zakręciłaś mi i zastanawiam się może - jak takie miejsce się znajdzie - choć chodzi mi o donicę i dużą formę w niej -musi rosnąć jeszcze

Co się stało kwiatom ... 09:59, 07 lis 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Tygrysek to inteligent
Widziałam tą piękną róże u Łukasza, cudny kolor.

Tak, kolor ma przepiękny i bez kombinacji, nie poprawiam natury to nie w moim stylu, fotografuję to co widzę, nie upiększam, to Cardinal de Richelieu.

Ogrodowy spektakl trwa ... 09:58, 07 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Świątynia dumania - bardzo pasująca. Będzie wiosna. Ogród poczeka.

deprecha - za dużo oglądam ogrodowiska muszę to ukrócić bo już wczoraj stwierdziłam, że nie muszę mieć ogrodu
wieczność czeka zapewne a ogród żyje

Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 09:56, 07 lis 2014

Do góry
moje umbry maja karmazynowy kolor od trzech dni

jakość kiepska bo zdjęcie juz o zmroku i komórką

Rodzaje donic 09:55, 07 lis 2014

Do góry
odziedziczyłam po poprzednim właścicielu kilka donic ceramicznych, około 10l. Są niestety zniszczone, sporo na nich odbarwień. Czy dobrym pomysłem jest pomalowanie ich farbą elewacyjną? Zostało mi trochę po wymianie drzwi wejściowych. Kolor byłby ten sam co na ścianie domu.
Przy następnym sadzeniu do nich czegokolwiek najpierw zaizoluję folią z odplywaem na dole, żeby nie chłonęły wilgoci z ziemi.

co o tym myślicie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies