Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:54, 06 lis 2014

Do góry
cebulki (w kartoniku dla Gosi)

I kot w pudełku Młoda układa puzzle, kot towarzyszy
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:50, 06 lis 2014

Do góry

Bard 3ci raz powtarza
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:48, 06 lis 2014

Do góry
otrzymałam dzisiaj dyplom format taki pomiędzy A4 a A3 szkoda że pomimo porządnego zabezpieczenia dwa grube kartonyz obu stron poczta polska go zniszczyła zgięty wzdłuż i jeszcze przedziurawiony z boku...

Ogród z łezką 11:43, 06 lis 2014

Do góry
Po chamsku, bez wiedzy Gierczusi na razie, muszę skopiować z JEJ wątku. Ku pamięci...

- (B) Bor – Nekroza wierzchołków wzrostu pędu i korzeni. Liście kruche, zamieranie kwiatów, brak zawiązywania owoców, owoce niewyrośnięte, skorkowaciałe, spękane. Nekrozy floemu.

- (S) Siarka – Chloroza całych liści, żyłki czerwonawe, czasem brak turgoru liści. Objawy zbliżone do braku azotu.

- (Mn) Mangan – Mozaikowa chloroza, nekroza międzyżyłkowa. Niekiedy smugowate plamy (u zbóż). Zahamowanie wzrostu. Opadanie liści.

- (Zn) Cynk – Zahamowanie wydłużania międzywęźli (u drzew), redukcja powierzchni blaszek liściowych. Przebarwienia jasnozielone liści starszych.

- (Mg) Magnez – Chlorozy przechodzące w nekrozy (na liściach dolnych pięter plamy między żyłkami) w skrajnych przypadkach nekroza brzegów liści. Hamowanie wzrostu, szczególnie korzeni.

- (P) Fosfor – Zahamowanie wzrostu, liście ciemnozielone, często od dolnej strony fioletowopurpurowe.

- (Ca) Wapń – Drastyczne zahamowanie wzrostu, zamieranie wierzchołków pędu, śluzowacenie korzeni, nietypowe chlorozy. Deformacja liści. Zasychanie wierzchołków liści.

- (Fe) Żelazo – Chloroza całych liści młodych.

- (Cu) Miedź – Nekrotyczne plamy, niebieskozielona barwa liści. Czasem brak turgoru. Zaburzenia w formowaniu organów generatywnych.

- (Mo) Molibden – Redukcja rozwoju blaszki liściowej. Chloroza liści młodych. Zahamowanie brodawkowania i wzrostu roślin motylkowych. Deformacja pędu.

- (K) Potas – Plamy chlorotyczne i nekrotyczne (od wierzchołka i brzegów blaszki liściowej) na liściach starszych (dolnych). Zahamowany wzrost, szczególnie organów spichrzowych i reprodukcyjnych.

- (N) Azot – Hamowanie wzrostu, szczególnie liści, małe krzewienie, chloroza liści starszych (dolnych – zasychających).

[Chloroza – brak barwników zielonych u roślin]

Przedstawione kolory są orientacyjne, mogą się różnić w zależności od roślin.

Źródło opisów: "Fizjologia roślin" pod redakcją Jana Kopcewicza i Stanisława Lewaka, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2005
Źródło grafiki: http://tiny.pl/q629x
Ogrodowe skarby 11:41, 06 lis 2014

Do góry
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:39, 06 lis 2014

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:38, 06 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Byłam i fotki raniuszków nie było... potem zajrzę jeszcze raz... ostatniego zakupu świecznicy odmiany nie ustalę... wyszło jak zwykle Zajadę do Pana i się zapytam co kupiłam Wiem, że powinne kwitnąć w przyszłym roku

A tu dziś na początku rabaty kopałam.... posadziłam tam Twoja bordową piwonię.. i dałam jej inna do towarzystwa (chyba różowa0..bo się dusiła na rabacie bylinowej. Musiałam przekopać złocienie różowe (boję się, czy nie będą atakować piwonii..najwyżej znów będzie eksmisja.. dla złocieni) wyciepać ....grrrr nazwa wyleciała.... i cebulki, cebulki, cebulki.. już z kłami wiec robota kopciuszka. Dużo strat.. i wyciepane wszystkie siewki jeżówek, naparstnic, orlików.. No i jeżówki też posadziłam ciut inaczej. I ledwo żyję...
Za to parocja z ognikiem pięknie się prezentują.... parocja pięknie sie wybarwi.. jedne drzewo co mnie nie zawiodło w tym roku....

Edit.. tulipanowiec i magnolia Yellow River też dały czadu

Wpadam na chwilkę bo namierzyłem twój wpis i trzeba odpowiedzieć, potem zatrze się gdzieś w 100 stron . Zdjęcia raniuszka są kiepskie, niewiele na nich widać, ale ponawiam obietnicę, wkleję wieczorem, tylko przyszykuj sobie okulary .
Zdjęcie w oczku bomba, moje klimaty, wiem jak się czujesz stojąc tam w temperaturze kilku stopni, dobrze że chociaż na plusie - solidaryzuje się z Tobą!!!. Co zapomniałem napisać, to uczynię później, do usłyszenia
Ogrodowe skarby 11:37, 06 lis 2014

Do góry
A teraz kilka zdjęć z
Co prawda dzisiaj piękna pogoda ale zdjęcia mam z mroźnego poranka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:36, 06 lis 2014

Do góry
Jesień dzisiejsza. Jest bardzo ciepło!

Mały ogródek Eli 11:36, 06 lis 2014

Do góry
Tak to mniej wiecej chce zeby wygladało:

Mam marzenie 11:35, 06 lis 2014

Do góry
Gosia, Twoje Wintergoldy:

i cebulki, te w kartoniku
Ogrodowe skarby 11:26, 06 lis 2014

Do góry
Dzisiejszy dzień sprawiła mi wiele radości !!!!
Dostałam nagrodę w konkursie " Mój Ogród 2014" Cieszę się jak nie wiem co moja pierwsza nagroda hihihi I teraz niech ktoś tylko powie że nie mam nic z tego !!!! To mu pokażę to

.............................

Ogród wyrozumiały 11:18, 06 lis 2014

Do góry

Ogród wyrozumiały 10:57, 06 lis 2014

Do góry
Powiem krótko.. ta hortka tez mi nie leży jak ma być obsadzona tylko skarpa.

Spróbowałam zrobić wizualizacje z modrzewiem.. pierwszy raz coś takiego zrobiłam, wiec się nie śmiać ze mnie Program dupny bo ma kilka roślin na krzyż

Więcej pokombinuję wieczorkiem, bo mus uciekać z przerwy...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:48, 06 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fotki zrobię kochani jak busik odjedzie z działki. Obok mnie budowa, krzywy domek wyburzony i za chwilę okna będą wisiały za świerkami

To tyły mojego zielonego dachu, widać że mam tam nawet hortensje i berberysy

Takie tyły są fajne jak okna nie wiszą, małe pocieszenie ale wkoło mnie 3 budowy i poza tym, że spokój zakłócony to trzeba intensywnie myśleć jak się tu wyciszyć
Muszę się poskarżyć, że moje przedpłocie które ogarniałam wolno i za Twoim przykładem posadziłam dla ludu rózę Pilgrim i inne dobra zostało rozkurzone - ale takie prawo ja ryzykowałam w zamian będę mieć lampy na ulicy /ulica hehe wolałam moje ciemności bo róże świeciły/.

Też czekam na nową porcję zdjęć - pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:41, 06 lis 2014

Do góry
Gratuluję 200 !
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:27, 06 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Mira, a kiedy buk się robi czerwony? Bo mój rudzieje też, a pamiętam , że miał cudowne bordowe liście jesienią, ale kiedy i od czego to zależy?

Ewa ja niestety zagubiłam gdzieś nazwę mojego buka ale poszukam, są różne buki bo mam taki kolumnowy, który jest cały sezon zielony a teraz rudzieje,
ten natomiast jest cały sezon czerwony/bordowy a wczesną jesienią lekko zielenieje, teraz rudzieje i w końcu sobie zaschnie i tak pozostanie aż do maja.

Buk nie zrzuca liści tylko są wypychane przez nowe wyrastające.
Niektórzy obrywają liście suche już w kwietniu coby ładnie mieć i już nie śmieciło - ja tak nie robię bo jak się jakiś przymrozek napatoczy to może młode pączki przymrozić a tak natura sama się broni - no tak lubię.

A teraz dokumentacja foto - będzie trwała bo muszę poszukać i na drugą cześć pytania też odpowiem
na początek żart nie bukowy
i wstyd przyznać ale do tej pory nie znalazlam zastosowania ani pomysłu dla tych listków

18 styczeń

23 luty

dopiero w maju tu 9 maja pojawiają się od góry młode delikatniutkie listki

c.d.n.

Moja bajka 10:27, 06 lis 2014

Do góry
Krótka przerwa na urodzenie Igi i jedziemy dalej
Tu już zdjęcie bez śliwki, którą wycięliśmy

W zamian za śliwkę została posadzona moja wymarzona brzózka Schneverdingen Goldbrike, której długo nigdzie nie mogłam dostać

Za brzózką dosadziłam jeszcze kolejne hortki i ML

i koniec

I jak się tu nie cieszyć, że Danusia Ogrodowisko stworzyła?
Moja bajka 10:16, 06 lis 2014

Do góry

Wreszcie można było wysypać korę

Pod mahonią dosadziliśmy trawki
lipiec 2014r
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:08, 06 lis 2014

Do góry
Ho, ho , ho ale sie porobiło... 1 roczek = 1000 stronek

Pozdrowienia od Szuwarka.... czyli Jozinka z bazin
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies