Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 23:40, 03 lut 2015

I jeszcze jedno - jak będzie róża kwitnąca powtarzająca to drugiej już nie dam - może wogóle drugiej nie dawać żeby nie powstał ogródek.
vita 09:09, 04 lut 2015

mira napisał(a)

Zastanawiam się nad
[b]Lykkefund - do cienia ok. ale raz kwitnie
Ghislaine de Feligonde, - niby ok ale trochę słodka
Perennial Blue - sama nie wiem
Waterloo
- trochę mała

Już prawie zdecydowałam ale wolę Waszych opinii
Więc Lykefund - samoobsługowa, zdrowa i silna, kwitnie raz a potem ma piękną zieleń i o to chodzi
aby zrekompensować 1 krotne kwitnienie
pod Lykkefund zastanawiam się nad rosa souvenir du docteur jamain bo toleruje cień
jest cudna i kwitnie i ma pokrój pionowy ale ma być na nisko prowadzona
proszę o opinie

Lykkefund to bardzo dobry wybór, do miejsc o takim charakterze pasowałaby też Rosa glauca (róża czerwonawa). Ma kilka zalet, na przykład kolor liści, dekoracyjne owoce jesienią no i jest krzewem parcernym. Wymagałaby tylko cięcia prześwietlającego. Dobry temat przewodni (kolor liści) na resztę rabaty. Poza tym roślinność w tym miejscu powinna uzupełniać architekturę, glauca zrobiłaby to doskonale
AgnieszkaW 09:20, 04 lut 2015

Nie znam się tak dobrze na różach, ale tam pasuje delikatna w kolorze (i w fakturze) róża, do tego naturalne nasadzenia (może bluszcz, parzydło blekolistne, bodziszki, zawilce, kokorycz, bergenia albo jakieś ładne paprocie?), żadne "nowomodne", ale to przecież wiesz
Pszczelarnia 09:25, 04 lut 2015

Miro, ale niespodzianka! Co jest w środku?
Na szybko typuję sprawdzoną przez nas w takich okolicznościach New Dawn. U nas na kamiennym krzyżu sprawdza się znakomicie.
Lykkefund jest wielka, szeroka.
Do takiego koloru pasuje mi szlachetna biel.

EDIT:
Rosa glauca jest fajna ale posadzona będzie krzewem OBOK, to jest róża krzak, nie zintegruje się z kapliczką. Ja bym podkreśliła jej słupowaty charakter różą pnącą (może być puszczona też na mur)

EDIT 2:

Może jednak glauca - nie trzeba zasłaniać ścian, zostawić je takie właśnie słupowe?

Kapliczka jest świetna- niespotykana. Skąd ten projekt?
mira 12:42, 04 lut 2015

vita napisał(a)

Lykkefund to bardzo dobry wybór, do miejsc o takim charakterze pasowałaby też Rosa glauca (róża czerwonawa). Ma kilka zalet, na przykład kolor liści, dekoracyjne owoce jesienią no i jest krzewem parcernym. Wymagałaby tylko cięcia prześwietlającego. Dobry temat przewodni (kolor liści) na resztę rabaty. Poza tym roślinność w tym miejscu powinna uzupełniać architekturę, glauca zrobiłaby to doskonale

Bardzo Ci dziękuję za opinię.
To miejsce jest dość ciemne choć otwarte na ulicę.Masywny pień starej topoli - więc myślę o czymś lekkim.

Dlatego rozglądam się za białawymi i lekko różowymi.
Ta róża glauca to chyba jest ta ktorą widziałam w Wojslawicach - szalenie mi się podobała ale raczej to zwiewności by nie dodała - tak myślę

to chyba ta rosa glauca

mira 12:46, 04 lut 2015

AgnieszkaW napisał(a)
Nie znam się tak dobrze na różach, ale tam pasuje delikatna w kolorze (i w fakturze) róża, do tego naturalne nasadzenia (może bluszcz, parzydło blekolistne, bodziszki, zawilce, kokorycz, bergenia albo jakieś ładne paprocie?), żadne "nowomodne", ale to przecież wiesz

Dziękuję Agnieszko,
kolory jakie chcę zastosować to zieleń, biały i lekki róż

parzydło leśne na pewno będzie, bodziszki lekko rożowe, paprocie, tawułki a o bluszczu nie pomyślałam i muszę się zastanowić, paprocie ale jeszcze testuję u siebie które, bo moje ładne jak mają wody pod dostatkiem

mira 12:47, 04 lut 2015

Ewa odpowiem wieczorem, z aparatem tam nie byłam fotki z telefonu no i te wiszące chmury ciemne teraz
Mala_Mi 16:21, 04 lut 2015

Fajna kapliczka
mira 22:05, 04 lut 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Miro, ale niespodzianka! Co jest w środku?
Na szybko typuję sprawdzoną przez nas w takich okolicznościach New Dawn. U nas na kamiennym krzyżu sprawdza się znakomicie.
Lykkefund jest wielka, szeroka.
Do takiego koloru pasuje mi szlachetna biel.

EDIT:
Rosa glauca jest fajna ale posadzona będzie krzewem OBOK, to jest róża krzak, nie zintegruje się z kapliczką. Ja bym podkreśliła jej słupowaty charakter różą pnącą (może być puszczona też na mur)

EDIT 2:

Może jednak glauca - nie trzeba zasłaniać ścian, zostawić je takie właśnie słupowe?

Kapliczka jest świetna- niespotykana. Skąd ten projekt?

Ewa to jest kapliczka którą wykonał artysta Jerzy Martynów. Przy głównej drodze rosły wielkie topole ktore kilka lat temu zostały ścięte. Jeden z pni został wykorzystany własnie tak przez artystę.
co jest w środku
drewniana figura Jezusa którą wyrzeźbił przyjaciel artysty niestety już nieżyjący

a to miejsce do popisu dla mnie

Nad New Dawn też dumam. Dumaliśmy razem z autorem nad tą różą i rozmiarami, dał mi wolną rękę, ale widzę że chciałby wielką różę więc Lykkyfund spadający z daszku może będzie ok.

mira 22:06, 04 lut 2015

Mala_Mi napisał(a)
Fajna kapliczka

No fajna od razu inny klimat ulicy