Od wczoraj u mnie spore upały. Temperatura już od rana poszybowała powyżej 30 stopni. Dosadzałam wczoraj trochę bylin. Gleba w części ozdobnej jest wilgotna. Podlewania wymaga tylko warzywnik. Na szczęście w studni jest spory zapas wody opadowej zbieranej z dachu. dzisiaj nad ranem spadł niewielki deszczyk.
Róże weszły w swój najlepszy etap. Obawiam się tylko, aby upały nie zaparzyły kwiatów. Dzisiaj podwiązałam nieco pędy róż parkowych, aby zapobiec ich ewentualnemu pokładaniu w razie gwałtownej burzy.
Rose de resht (po prawej) ma idealnie sztywne gałązki. Nie potrafię zidentyfikować nazwy dwóch pnących róż przy kompostowniku.
Rozarium Uetersen po lewej, po prawej Laguna
Muszę uzupełnić swoją wiedzę na temat prowadzenia Mme Isaack Pereire. Wciąż mam problem z wyprowadzeniem jej na zgrabny krzak. Pięknie pachnie i warta jest dodatkowej troski. U Ani/ Kwartet ma piękny pokrój.
No cudna jest bez dwóch zdań
Jak dzisiaj robiłam obchód ogrodu pachniała obłędnie. Żadna z moich róż nie pachnie tak intensywnie. No może Abraham Darby
Pierwsza z lilii tygrysich dzisiaj mnie przywitała.
Corsage
Moja z renomowanej szkółki ale tam też się pomyłki zdarzają.
Jestem pewna że to ta róża bo jeszcze kartka z nazwą na krzaku została.
W poprzednich latach miała troszkę jaśniejsze kwiaty, ale dzisiaj jak ją oglądałam to kolor już jaśniejszy.
A jaki kolor ma u Agi?
Dla Ciebie pierwszy kwiatuszek Cindrelli.
Koniec nie koniec. Jakie piękne to miejsce na tych fotkach. Słowo daję, jakbym miała za ściągawke w 2010 r. Twój ogrodek Też bym poszła w takie nasadzenia.
Jestem Gosiu oczarowana.
Ula,
Bardzo jestem zadowolona choć u mnie potrzebowała parę lat żeby pokazać swój urok.
Zapach, kolor i budowa kwiatów klasuje tę róże w pierwszej dziesiątce.
Mały minus bo kwiaty się zwieszają, ale poza tym super róża.
Z wielką ulgą odłożyłam na półkę piły i wszelkiej maści nożyce do cięcią. Wszystkie bukszpany, cisy, trzmieliny i liściaste żywopłoty zostały przycięte. Nieprzyjemna do praca (bola plecy i ręce, czasem trzeba się wspinać na ostatnie szczebelki drabiny), więc tym bardziej się cieszę, że mam to za sobą.
Odpukać, wszystkie bukszpany i cisy są zdrowe. Oby tak było jak najdłużej.
Bardzo lubię pojawiające się w ogólnym buszu geometryczne formy. Sprawdzają się zimą, ale także teraz. Wprowadzają na rabaty elementy "porządkujące" przestrzeń.
Witam,
szmata będzie wywalona, jest tymczasowo póki roślin nie ma.
Gleba przepuszczalna, strona południowa cały czas w słońcu.
Lubię grzebać w ogrodzie.
To moja inna grządka.
Tu ma być rabata fioletowa.
Czy dawać kocimiętki, szałwie bodziszki w około?
Czy tylko z przodu, teren jest na górce.
Podlewany w razie potrzeby z węża.
Ewa, to drzewo to czereśnia? Czy jest szczepiona? Na jakiej podkładce?
Napisz czy ją tniesz? Czy nie zabiera rabatom bylinowym za dużo wody i pokarmu? Ty jakoś szczególnie dbasz o te rabaty w jej pobliżu? Ile lat ma Twoje drzewko?
Mam dwie czereśnie, jedna kupiona w tym roku druga 5 letnia ale wiosną przesadzana, ciągle mi nie pasuje miejsce. Obie teraz rosną na rabatach bylinowych ale boję się że w końcu za kilka lat zjedzą mi byliny,
z kolei posadzić je na środku trawnika ? Nie będą zbyt ozdobne, są przecież atakowane przez mszyce, no nie wiem co robić.
Ogród masz wypielęgnowany, kolorowy, chętnie się ogląda Twoje zdjęcia
Róże masz piękne, bez dwóch zdań.
Ale rojniki MEGA fajne. Zazdroszczę. Ja z nimi próbowałam w zeszłym roku. Nie dogadaliśmy się. Zimowałam w domu, wszystkie padły