Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 16:30, 24 maj 2023

Dzisiaj, mimo chłodu i deszczu, clematis 'Hoshi-no-flamenco' postanowił otworzyć pierwsze w tym roku kwiaty

Anda 16:31, 24 maj 2023

Śliczny
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 18:06, 24 maj 2023

Anda napisał(a)
Śliczny

Zgadzam się
Nowa12 18:15, 24 maj 2023

Śliczny Clematis. Dużo masz clematisów? Nie masz problemów z uwiądem?
Muszelka 20:13, 24 maj 2023

"Flamenco' z japońskim wdziękiem dziękuje

Też mi się podoba. I to, że zakwita jako pierwszy z wszystkich moich clematisów. Reszta zaczyna dopiero w czerwcu i lipcu. Mam ich ok. 20, białe i różowe.

Do ubiegłego roku miałam także 6 fioletowych (po dwie odm.: 'Kacpra', 'Polish Spirit i 'Jackmanii'). Pięknie kwitły tworząc na pergolach fioletową ścianę. Wszystkie wydałam, bo w miejscu, gdzie rosły postawiliśmy dodatkową drewutnię.

Nie mam problemu z uwiądem. Długie lata podlewałam je zapobiegawczo miksturą z czosnku i nadmanganianu potasu. Trzy lata temu zapomniałam ten zabieg wykonać i nic się nie stało. W następnym roku już celowo nie podlałam i też nic.
Hmmm, może w tym roku jednak podleję... licho nie śpi.

Clematisy rosną mi zdrowo i dobrze kwitną.

Robię z nimi coś niepopularnego... Wszystkie przycinam późną jesienią, ok. 30-40 cm nad ziemią. Wszystkie, nawet te, których nie powinno się ciąć lub bardzo słabo (np. 'Dr Ruppel', czy pokazany na zdjęciu 'Flamenco').
Wiele lat temu oglądałam film, w którym p. Marczyński pokazywał, jak ciąć clematisy jesienią. Objaśniał to na clematisach, które rosną przy jego domu. Ścina je trochę wyżej niż należy (pozostawia "margines" na ewentualne szkody spowodowane mroźną zimą).

Od tego czasu i ja tnę clematisy jesienią. Ale ja, jak to ja, poszłam o krok dalej. Ścinam wszystkie równo, jak leci Zdejmuję z pergoli pędy i ciaaaach. Wyrzucam te pędy z liśćmi do kubłów bio i worków (mnóstwo tego zielska się uzbiera).

Może dlatego zdrowo rosną? Nie wiem...

Podobnie jak clematisy, jesienią ścinam także róże (mam tylko odmiany okrywowe). Zachęciła mnie do tego Ela z Ptasiego Gaju. Też nie chorują. Czasem jedynie przyczepia się do nich mszyca.
Ewa777 20:41, 24 maj 2023

Awangardowe masz podejście do cięcia powojników i róż, ale jak widac sprawdza się to u Ciebie.
Clematis piekny. Dobrze mieć takie wczesne odmiany, bo szybciej cieszą. Bataty czuja się dobrze?
Nowa12 21:07, 24 maj 2023

No to powiem ci że nie słyszałam żeby clematisy ciąć jesienią. Zawsze wiosną to robiłam ale nawet te wiosenne dość nisko. Ale u mnie łapią niestety uwiąd. Nadmanganian używałam przez 2 sezony ale nie zauważyłam jakiejś różnicy.
Muszelka 21:49, 24 maj 2023

Nowa12 napisał(a)
No to powiem ci że nie słyszałam żeby clematisy ciąć jesienią. Zawsze wiosną to robiłam ale nawet te wiosenne dość nisko. Ale u mnie łapią niestety uwiąd. Nadmanganian używałam przez 2 sezony ale nie zauważyłam jakiejś różnicy.

Ago, tak na szybko próbowałam znaleźć filmik nt. jesiennego cięcia powojników. Póki co, fragment z tamtego filmu znalazłam np. tu: https://youtu.be/xI1bG5LvD8w (11 min. 06 sek. filmiku). W wolnej chwili poszukam, może jeszcze gdzieś jest w zasobach netu.

Muszelka 22:04, 24 maj 2023

Ewa777 napisał(a)
Awangardowe masz podejście do cięcia powojników i róż, ale jak widac sprawdza się to u Ciebie.
Clematis piekny. Dobrze mieć takie wczesne odmiany, bo szybciej cieszą. Bataty czuja się dobrze?

Zarówno clematisy jak i róże przeżyły bez szwanku bardzo mroźne zimy (a bywały i takie w Wielkopolsce). Ryzykuję. Może kiedyś wszystko mi padnie... Nie idźcie tą drogą Albo spróbujcie choć z jedną sztuką

Bataty chyba niezadowolone z niskiej temperatury (dzisiaj w ciągu dnia było 14 st.). Stoją w miejscu.
Muszelka 22:11, 24 maj 2023

Łubin wieloletni