Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:27, 12 sty 2023

Do góry
Kolejni "klienci" do fryzjera.

Hortensje po prawej są następne w kolejce.

Dzisiaj kończę kompletowanie koszyka z nasionami do warzywnika. Bardzo lubię ten moment.

Miłego wieczoru!

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:21, 12 sty 2023

Do góry
Pogoda sprzyja pracom ogrodowym. Temperatura nie jest za wysoka (około 5 stopni), trochę wieje , ale wystarczy ubrać się w ciepły strój roboczy i można działać. Czasem nawet można się załapać na promyki słońca. Tuje sąsiada robią za tło.

Urocza perovskia w duecie z miniaturową kaliną. Odmiany tej drugiej nie znam.

Wilczomlecz mirtowaty skracam przy okazji wiosennych porządków. Szybko odrasta. Trzeba tylko uważać na jego "mleczko". Może powodować odczyny alergiczne na skórze.

Dobrze, że większość bylin wycięłam jesienią. Gleba, mimo sporych opadów, szybko obsycha w promieniach słonka.

W kamiennym kręgu od początku 17:06, 12 sty 2023

Do góry

Przyleciały żurawie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:00, 12 sty 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)

A takie posadzone wiosną kiedy zakwitną?

Ciemiernikom wydłużą się pędy z kwiatkami? U mnie jeden zakwitł, ale ma dość krótkie łodyżki

Haniu, czy Ty już trawy tniesz?

Aguś, zawsze tnę trawy o tej porze roku i nigdy, mimo późniejszych mrozów do -20, nic im nie było. Na przedwiośniu mam sporo cięcia w sadzie i w części ozdobnej. Żeby później nie deptać cebulowych, zaczynam prace już w styczniu. Niespiesznie.

Gdybyś wykopała od kogoś szafirki z ziemi do końca marca i szybko wsadziła je u siebie, to jest szansa, że u Ciebie by zakwitły. One kwitną w kwietniu/maju.

Ciemiernikom łodyżki kwiatowe na pewno się wydłużą.
Mam też jednego ciemiernika (chyba wschodniego), który dopiero raczkuje z pączkiem kwiatowym.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:53, 12 sty 2023

Do góry
Oczar wirginijski postanowił zrekompensować mi rozczarowanie z powodu swojego jesiennego, a nie wiosennego kwitnienia. Na paru gałązkach rozwinął kwiatki.

Uwielbiam magnoliwowe pączki. Oby kwitnienie było udane.

W warzywniku pojawiły się czosnki jadalne.

Klon strzępiastokory ładnie się "obrał" ze skórki.

Zamówiłam kolejną dostawę karmy dla ptaków. Poszło już 70 kg ziarna, przyjdzie kolejne 40 kg.
Owoce kaliny Compactum chyba nie należą do ptasich przysmaków. Wciąż są.

Ranczo Edy 16:46, 12 sty 2023

Do góry
Doczekałam się pierwszy otwarty kwiat ciemiernika teraz biały czekać i zalążki rannika

Basiu - dziękuję lubię taką robotę człowiek ucieka myślami sobie robi na nic nie zwraca uwagi smaruje smaruje haa ...i wyszło coś przydatnego w końcu ganek ukończony to było miejsce na skrzyneczkę tak tak urocze mikołajki już je wcześniej upatrzyłam i nie darowałam

Bożenka - tak to świetlicowe moje zajęcie między innymi ... nieraz trafi się okazja to lubię to tak nożyce dobry ścisk przydadzą się bo sama wiesz ręka odpada nieraz od cięcia a tu nie trzeba tyle siły używać super sprawa

Izabelka - dziękuję nie starałam się za bardzo bo czasu było mało ale cieszą bardzo i nie ściągam na razie może jeszcze cieszyć dziękuję wzajemnie

Aga - super jasne trzeba sobie czas i otoczenie ubarwiać bo na razie na słońce nie ma co liczyć ... miłego
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:42, 12 sty 2023

Do góry
Rośliny nie patrzą w kalendarz. Rozwijają się w swoim rytmie.
Bardzo dobrze przezimowała lawenda. Cięłam ją pod koniec lipca. Teraz już nie będę tego robić.

Ciemiernikom Niger pościnałam brzydkie liście. Łodyżki są jeszcze niziutko, ale kwiatów jest już sporo. Wokół kępek jest sporo siewek. Utykam je w kolejnych miejscach ogrodu. Po bieleniu drzewek na dnie wiadra zostało mi trochę nierozpuszczonego wapna. Podrzuciłam je w okolicach lawendy i ciemierników. Potem wymieszam te kupki z glebą przy okazji wzruszania gleby.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:33, 12 sty 2023

Do góry
Przedwiosenne prace porządkowe toczą się w niespiesznym tempie. Wciąż jestem na etapie wycinki traw. Bałagan po tym cięciu taki, że progresu prawie nie widać.

Żeby ułatwić sobie pakowanie słomy do worków (i ich nie dziurawić), tnę miskanty na krótsze kawałki. Część takiej słomy używam do ściółkowania poletka z truskawkami. Reszta ląduje w worach. Traw w ogrodzie wciąż tyle, że w dalszym ciągu dominującą barwą w ogrodzie jest odcień "słomkowy".

Mam w zapasie jeszcze tylko jeden worek. Pewnie jutro się zapełni. Następna dostawa worków będzie dopiero w środę. Do tego czasu front robót przerzucę na ścinanie kwiatostanów hortensji.

Ogród prawie wymarzony … 16:07, 12 sty 2023

Do góry
Oto co dziś znalazłam w ogrodzie ,

Czoch ( są 3)

Tulipan 1 na całe 7 metrow

I werbena

Stipa pony wyglada tak
Żadnych wygnilych środków nie widzę . To chyba dobrze ?

Jak się okaże że tulipany zostały wpier… przez nornice to przysięgam że za rok kupię same czerwone i żółte
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 15:42, 12 sty 2023

Do góry
DariaB napisał(a)
Jeszcze trochę oszronionych zdjęć, musiałam śmiesznie wyglądać ganiając w niedzielny poranek w butach, krótkich gatkach od piżamy i kurtce żeby zrobić te zdjęcia. Niech pierwszy rzuci kamieniem kto tego nigdy nie zrobił

Ha ha ha - dup sko przeziebisz Foty super, w ogóle cały ogród prezentuje się swietnie. Zobaczysz w tym roku jak pieknie będzie bo wszystko się zapewne mega rozrośnie.
Ps ja to lepiej - nie dość ,że w gatkch to jeszcze w japonkach bez skarpet
Zacisze Alicji 15:37, 12 sty 2023

Do góry
Alija napisał(a)

Gosiu! Bardzo dziękuję za życzenia. Wszystkiego dobrego dla Ciebie.
W parkach narodowych niestety nie byłam, to ogromny kraj i mnóstwo możliwości.
Byliśmy tylko w niewielkim parku stanowym w Tennesse, piękne wodospady, szkoda tylko,
że pora roku nie zachwyca.

ooooo pięknie, uwielbiam takie widoki

Mam takie plany, że kiedyś pojadę sobie na taką wyprawę po ichniejszych parkach narodowych. Trzeba mieć dużo czasu.... (i nie tylko )
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 15:33, 12 sty 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)
I prezent, który może stać się moją zmorą prawie 5 lat temu dostałam od brata siewkę orzecha włoskiego. Posadziliśmy, rośnie. I teraz mam dylemat, bo siewki nie są polecane do sadzenia, bo rosną ogromne, późno wchodzą w owocowanie. Jak myślicie, zostawić czy wywalić?

zawsze możesz go ciąć. Tylko nie wtedy, kiedy będzie wielkim drzewem, a już niedługo

Poza tym wiosnę widać na rabatkach ()
Ogród prawie wymarzony … 14:41, 12 sty 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Dziś poczyniłam pierwszy zakup- kupokulki końskie Nie chcę wiedzieć jak to pachnie po otwarciu worka bo przez worek czuję co nieco
Widziałam korę 80 litrów po 14 zeta. Chyba dobra cena. I chyba kupię "kilka" worków zaniem cena urośnie do 25

a te kulki to rzucasz na rabatę? czy to na trawnik?
Zieleń, drewno i antracyt 14:23, 12 sty 2023

Do góry
Te koło drewutni są w tym roku wyjątkowo dorodne i wysokie

Korzystając z pięknej pogody i małej ilości pracy, wygospodarowałam kilka godzin na ogrodowe porządki. Tym razem pod nóż poszły miskanty. Pierwszy raz tak szybko je cięłam, ale wiatr rozłożył je po ogrodzie okropnie. Na nowej cienistej zakryły oczko wodne i większość ciemierników. Po cięciu okazało się, że spora część zaczęła się już budzić... co za zima.

Miskantów nie mam dużo, ale po ogarnięciu ostatniego zaczęłam się zastanawiać, czy aby na pewno chcę powiększyć "rabatkę" trawiasto-marcinkową
W tym roku chciałam podwoić jej rozmiar i dodać 2-3 wysokie miskanty + coś mniejszego.
Wzgórze chaosu 12:52, 12 sty 2023

Do góry
Iwonka napisał(a)
Bożenko

Zrobiłam jeszcze kilka wianków z włóczki, prawie wszystkie rozdałam. Mam tylko kilka fotek zrobionych na szybko, przed pakowaniem na prezent.

Prześliczne są

Iwonko, u Ciebie ruch jak na dworcu i sezon już zaczęty . Ja jeszcze się nie obudziłam z zimowego snu, żeby wyjść i coś porobić w ogrodzie
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 12:42, 12 sty 2023

Do góry
Jeszcze trochę oszronionych zdjęć, musiałam śmiesznie wyglądać ganiając w niedzielny poranek w butach, krótkich gatkach od piżamy i kurtce żeby zrobić te zdjęcia. Niech pierwszy rzuci kamieniem kto tego nigdy nie zrobił

Ogród z zegarem 11:53, 12 sty 2023

Do góry
I rabata z balkonu, przegląd 2022 (luty, maj, lipiec, wrzesień, październik, listopad, grudzień)

Ogród z zegarem 11:49, 12 sty 2023

Do góry
Ogród z zegarem 11:47, 12 sty 2023

Do góry
Ogród z zegarem 11:46, 12 sty 2023

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies