Twoją skarpą zachwycam się nieustannie.
Cudna jest.
Klon prezentuje się rewelacyjnie.
Przypomnij mi ile on ma już lat?
Mój też już jest bardziej widoczny w ogrodzie.
Ale to 3 sezon dopiero w ogrodzie.
Wawrzynik tez perfekcyjny
Susan ma chyba jaśniejsze kwiatki, u nas są ciemne, takie chciałam, dlatego ją kupowałam. Jeszcze nowe zdjęcia dorzucam, w rozkwicie. Dodam jeszcze, że nasza magnolia powtarza kwitnienie.
Haha, u nas też ładnie popadało dziś. I chyba teraz też jeszcze siąpi. A miałam dziś podlewać , bo wczoraj przy pieleniu aż się kurzyło. Niestety nie z powodu mojej prędkości, tylko stanu ziemi (akurat na tej rabacie, na której pieliłam, mam dość sucho)
Bardzo soczysty ten widoczek . Lubię, bardzo lubię, graby w tym czasie. Aż świecą . Trawnik też wygląda świeżo i soczyście.
Szklarenka i okolice wyglądają bardzo elegancko! Świetnie Ci to wyszło .
Pisałaś chyba u Wioli, że mróz ściął Ci hakonki. U mnie na jednej rabacie to samo (dobrze, że Aprilkowe dary posadziłam obok domu, gdzie ten podmuch zimna nie doszedł). Mam nadzieję, ze się pozbierają. Widać, że powoli coś się dzieje i wychodzą powoli.
Na rabacie pod różami też dam kukliki i rozchodnik.
I tu zostanie trochę miejsca na następne, przewidziane do kupienia rośliny
Rododendrony kupiłam do posadzenia między sosnami i płotem.
Jest tu cień i kwaśna ziemia, ale też kiepski widok na brak listew w płocie /źle policzyliśmy potrzeby/ i w zamyśle rodki mają to zasłonić.
I chyba trochę mi się plan omsknął, bo zanim urosną to braki będzie widać
I muszę wymyślić co tam jeszcze dosadzić.
Od lewej będzie czerwony z różowym.
W środku biały
Na końcu czerwony i w rogu różowy
Mirka zachęca mnie do pokazywania szerszych ujęć. Odrobinę się przychylam To moje cieniste rabaty, po prawej, lewej i na wprost.
Oraz skręt do litery L.
Z perspektywy warzywnika. Próbuję zrobić kurtynę z hortensji pnącej w miejsce wypadniętej tuji i powalonego konaru sosny. Dużo podwieszonych, krzyżujących się sznurków. Może mi się udać
W drugiej części ogrodu moje halo! Do Sąsiada Muszę jeszcze nad tym popracować, otwór w żywopłocie nie jest idealny, powinien być większy i taki bardziej regularny. Wymyśliłam kiedyś, aby umieścić w tym miejscu tzw. główkę. Rzeźbę kobiecej głowy, ale nie jest to chyba dobry pomysł. Macie może jakieś inne pomysły?
Jeśli się nie mylę to suchodrzew, posadziłam go za murkiem, bardzo się rozrasta i zaczęłam go przycinać. Twój jest piękny i zwarty, donica nie pozwoli mu wędrować
Kupie sobie i tą z różowymi kwiatami i z białymi. Będę mogła porównać.
Tak, mam 'Royal Burgundy'. W ubiegłym sezonie kupione ale nie są szczepione. Wstawiałam ich zdjęcie ale trzeba trochę się naszukać bo mają 1m wysokości i jeszcze nie robią takiego szału.
Zaraz poszukam innego zdjęcia.
Google lens podpowiada różności w zależności od wybranego kadru, np. Przy pierwszej roślinie pojawia sie między innymi Meum athamanticum , a przy drugiej już odjazd jest, po propozycji jest masa i większość od czapy, jak mięta pieprzowa. Z bylin ozdobnych pojawia się sugestia że to pysznogłówka
Jolu Ty latałaś z konewką a u nas cały dzień padało ( właśnie przestało ) było zimno i wiał nieprzyjemnie wiatr. Mogłam tylko powyglądać przez okno
Sasanki zaczynają przekwitać, krótkie było ich kwitnienie,
Między jednym a drugim deszczem zrobiłam przymiarki kupionych roślin i ogólnie jestem zadowolona
Na rabatę przy brzozie posadzę kukliki, obydwie Danici i jednoroczne szałwie omączone i wiem, że mam tu jeszcze sporo miejsca
Pod grabem rosły ogromne prosa, udało mi się je przesadzić i zrobiło się miejsce na te rozchodniki.
Tu rosły goryczki, niestety nie wyszły po zimie, więc posadzę ten rozchodnik.