Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Cytryna w donicy 18:11, 02 sty 2015

Do góry
Iwonav, wełnowce są dość łatwe do usunięcia. Ciesz się że to nie tarczniki, te są dużo trudniejsze do zwalczenia (lubią się odnawiać) ale i na nie jest sposób. Należy (wełnowce, tarczniki) zebrać mechenicznie i powtarzać zabieg co kilka dni lub tygodni. Ziemię wierzchnią zebrać i wyrzucić z dala od roślin ozdobnych (są w niej jaja tarczników). Roślina ustawiona w ogrodzie w wysokich trawach dość szybko pozbędzie się tego balastu za sprawą bytujących tutaj dobroczynnych owadów (biedronek i innych drapieżników). Warto w kolejnych sezonach kontrolować cytrusy i od razu usuwać jeśli pojawi się jeden lub drugi "szkodniczy nieproszony gość".

Mikaa, pomieszczenia mieszkalne są zimą najczęściej zbyt ciepłe i zbyt ciemne dla cytrusów. Jeśli porównamy ilość światła jaką mają do dyspozycji te rośliny w miejscach ich naturalnego występowania i uprawy to dojdziemy do wniosku, że bez doświetlania nie ma mowy o ich dobrym zimowaniu. Zdarzają się oczywiście wyjątki (sprzyjające sezony, sprzyjające stanowiska) i bywa, że rośliny zimują dobrze w domu ale najczęściej jest inaczej. W grudniu na północy Polski średnia długość nasłonecznienia to ok 1-2 godziny dziennie (usłonecznienie Krakowa i Helu - źródło Google) podczas gdy w Grecji czy Hiszpanii to jest w tym samym czasie ok 4-5 godzin (usłonecznienie Lizbony i Rodos), a więc ponad dwukrotnie więcej. Zapewniając roślinom temperaturę pokojową podczas zimy powodujemy że czują się one i zachowują jak w lecie (chcą przyrastać) ale brakuje im światła. W związku z tym pojawiają się chroby i rośliny przez to cierpią. Jeśli późną jesienią w uprawie domowej cytrus zrzuci liście to nie ma innej rady jak go doświetlić, w przeciwnym razie przyrosty zimowe mogą nie utrwalić się, przyrosty wtedy odpadną, drzewko znacznie osłabi się i może nawet nie dożyć do wiosny. Przy zimowaniu w piwnicy, na werandzie i innym miejscu zabezpieczonym przed mrozem takie problemy raczej nie występują i dużo łatwiej przezimować cytrusiki. Drzewka wchodzą w stan uśpienia, pobierają mało wody i nie wymagają tyle światła.

Polecam metodę tak zwanej uprawy mieszanej: latem na zewnątrz, a w okresie od pierwszego do ostatniego przymrozku - w chłodnym pomieszczeniu z temperaturą ok +5/+10 stopni.

Oto jedno z moich drzewek. W ubiegłym sezonie zebrałem z niego kilkanaście owoców (dojrzewanie trwa ponad rok czasu).

Wizytówka - Ranczo Edy 18:08, 02 sty 2015

Do góry
żółty

BERBERYS, TULIPANOWIEC, BRATKI I TULIPAN BOTANICZNY

OMIEG

OMIEG, KROKUS, RANNIK ,NARCYZ I KERIA

MLECZYK

Blaski i cienie nowego życia 18:04, 02 sty 2015

Do góry
Monic napisał(a)
Uleńko, przyszłam zobaczyć Twojego yorusia - wstaw fotki, pomiziam chociaż wirtualnie - kocham wszystkie

Mała jest fajna, zawsze dupkę na poduszki kocha wciskać
duży i mój syn jedzący orzechy to było niezłe

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:59, 02 sty 2015

Do góry
Agatko przyszłam się przywitać w nowym roku. Aby przyniósł zdrowie, radość i pogodne dni. No i spełnienie naszych planów wycieczkowych.
Z wypadów na narty to widoczków zazdroszczę, kocham góry. Ale te deseczki na stopach to zdecydowanie nie dla mnie.
Makowo na Kociewiu 17:49, 02 sty 2015

Do góry
październik 2014 przesadzania ciąg dalszy,
wykopałam obwódkę z bukszpanu ponieważ w sąsiedztwie ziół nie mogłam ich traktować jak resztę bukszpanów i zaczęły chorować, posadziłam tylko kilka sadzonek, które będa kulkami przesadziłam też miskanty i berberysy.

Znowu na wsi 17:38, 02 sty 2015

Do góry
Jolcia wzajemnie i życzę Szczęścia pomyślności i miłości w 2015 roku

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:35, 02 sty 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Podczas podróży, rada nie rada,
spotkałam w tłoku pewnego dziada.
Miał chęć na zwierzenia, ale gdy zaczął,
coś mi się zdało, że fakty przeinaczał.
Mówił coś o święcie Babci i Dziadka,
potem o miłości leciała gadka,
o śniegu w marcu, o "jajach" w maju,
Czyżby staruszek był ciut na haju?
Ale gdy zaczął prawić o kwiatkach,
o pomidorkach, tudzież rabatkach,
byłam zdziwiona, skąd ma tę wiedzę?
Przecież na plotkach ja z nim nie siedzę.
Potem mi zaczął coś o koszykach,
że pełne były, owoców, grzybów,
o mych słoikach co mam w piwnicy.
Tego już było dla mnie za wiele,
kim jest ten gość, co mnie podgląda w niedzielę?
Byłam wnerwiona jak mandaryn chiński,
spuściłam oczy na brzeg swej miski,
A on tymczasem z przepastnego wora
wyciągnął paczkę z uśmiechem szczerym
i rzekł mi do ucha: Powiem,
dopóki nikt więcej nie słucha.
Kochana Haniu, za młodymi byłaś
zaledwie pół kroku, życzę więc Tobie
Zdrowia w Nowym Roku!

Miło się czyta i opowieść do końca trzyma w niepewności jak się skończy myślałam że w worku wylądujesz buziaki Hanusia i jeszcze raz Najlepszego Roku życzę
Ranczo Edy 17:28, 02 sty 2015

Do góry
Dziękuję za życzenia Bogdziu Aniu Aniu Ewcia i Ewcia wzajemnie niech się nam darzy w nowym roku buziaki dla Was

Przyjazny ogród 17:24, 02 sty 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)
Przepiękne stare drzewa, chciałoby się mieć choć jedno takie...

Dobrze że ogrodowisko propaguje miłorzęby i są już w większości ogrodów. Ja posadzę wiosna, ale takich rozmiarów doczekają się dopiero wnuki hihi ...

Marzena2007 napisał(a)
Takich wielkich miłorzębów chyba nigdy nie widziałam...
są dziełem Sapiehy, zakątki dla niestrudzonych ogrodników Pozdrawiam

Bogdzia napisał(a)
Miłorzęby ogromniaste. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Nigdy ich nie mierzyłem, a mam taki nowoczesny przyrząd, laserowy , następnym razem sprawdzę. I ja życzę wszystkiego dobrego ...

W związku że nie mogę znaleźć zdjęcia wiekowego miłorzębu z ogrodu w Krasiczynie i w Łańcucie, to zostawiam z ogrodu w Humenne.

Makowo na Kociewiu 17:16, 02 sty 2015

Do góry
wrzesień 2014 busz !!!

Postanawiam usunąć trzmielinę z brzegu i miskanta apacza

wykopałam tawułę i posadziłam szmaragdy

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:05, 02 sty 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Zabawa dla najmłodszych świetna i po ptasich śladach widzę, że one też mają ubaw na całego

Siepraw to fajna miejscówka dla dzieci...nie wiem jak jest teraz w Podstolicach, ruszyli skromnie, ale życzę im jak najlepiej, bo fajnie tam dla freestylu na desce i dzieciaków

Nie mogę się doczekać kiedy będziemy szusować obok siebie

U mnie co rano wariactwo ptasiowe, kapią się, ćwierkają, zjeżdżają do wody...
Ruch jak na autostradzie

W Sieprawiu byłam pierwszy raz i masz rację dla dzieci ubaw wspaniały, zwłaszcza gdy młodsza jeszcze ćwiczy. Podstolice jeszcze nie ruszyły, nie wiem czemu sie tak ociągają bo sniegu tam było pełno, tam dzieci też lubia jeździć
My będziemy razem na poważnych stokach szusować - będę gadać w robocie , moze znów Kasprowy się uda?
Makowo na Kociewiu 17:03, 02 sty 2015

Do góry
sierpień 2014
Zaczyna się spektakl stip, rozchodników, nadal jeżówek, kosmosów...całość faluje wraz z miskantami

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:00, 02 sty 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
A jak ja mogłam przegapić bałwanka i niedźwiadka? W niedźwiadek jest w dechę . Buziaki

U nas bałwanki sa co rkou, zawsze jest choc kilka dni ze snigiem a my nigdy nie czekamy do jutra
Były bałwanki

Były baranki

Było iglo

Nawet gdy choroba pokrzyzowała plany to snieg był impotrowany do domu w miednicy i bałwanek też sie lepił

To teraz na niedźwiadka przyszło...
Makowo na Kociewiu 16:52, 02 sty 2015

Do góry
lipiec 2014, wsadziłam na tą rabatę róże Gospel i Ascot po to aby je po dwóch miesiącach przesadzić na różankę
tutaj Ascot pod świerkiem przed stożkiem widać czerwoną plamkę

tutaj Gospel koło huśtawki aby pachniał huśtającym się stipa też już urosła

jednak królowymi tej rabaty były w tym czasie jeżówki

i hortensje

Makowo na Kociewiu 16:35, 02 sty 2015

Do góry
czerwiec 2014

w donicach przy paleciaku posadziłam dalie

zostały dosadzone kosmosy

również jeżowki i swojej produkcji stipy

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 16:33, 02 sty 2015

Do góry
A u mnie w roztapiającym się śniegu znalazła takie małe cudeńko

ale mi się tęskni już za pracami w ogrodzie...................
Makowo na Kociewiu 16:14, 02 sty 2015

Do góry
cd kwiecień 2014

maj 2015 dosadziłam drugą wiśnię

w maju również rabata dostała paleciak

Rododendronowy ogród II. 16:07, 02 sty 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ogród w zimie szczególnie gdy nie ma pieknego puszystego sniegu ani szrony=u wygląda na smutny , nawet martwy i jeśli są w nim ptaki to widac jednak zycie . Ptaszki zimą to wspaniałe obserwacje i zycie dla ogrodu , dlatego warto o nie zadbac. Ja dzis kupiłam dla rudzika robale mrozona ochotkę i suszone rozwielitki , od jutra bedzie je dostawał , ciekawe jak mu sie spodobają. Zbyszku tez mam robale w zamrazarce

A Bogdziu, Twoja kuchnia słynie na cały świat, skoro rudzikom się nawet odlatywać nie chce (dodajmy uczciwie, że może nie mogą). Ale fakt faktem, sława Twoich przysmaków wyszła poza okna.

PS Pasztecików nie zrobiłam, bo Ta nie może na kapustę patrzeć ale nadziałam owocami. Pychota.
Makowo na Kociewiu 15:57, 02 sty 2015

Do góry
I 2014 rok
marzec - przesadziłam na tą rabatę śliwę wiśniową

początek kwietnia
zrobiłam obwódkę z bukszpanów w części tej rabaty gdzie miały być zioła

na rabacie zakwitają zółto białe cebulowe

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:53, 02 sty 2015

Do góry
a to tajemniczy Don Pedro z krainy...(bo ileż można wspominać )

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies