Mój zbiór hakonek z podziału i nie wiem czy trzymać tutaj w cieniu pod dachem czy lepiej dać im więcej słońca?
Zobaczcie jak nijako wygląda tył domu teraz, dlatego będzie zmiana, nie mogę się doczekać Muszę znaleźć jeszcze rozwiązanie na zasłonięcie kranu i węża. Wkurza mnie ten kącik wodny
Widziałam, że niektórzy wertykulację mają zaliczoną, u nas jeszcze z tydzień musimy zaczekać. Myślę, że nie ma na to ram czasowych, łatwiej będzie wypożyczyć sprzęt jak większość bedzie już po zarcij oczywiście. W tym sezonie niestety mam mało czasu na ogród wyskakuję choćby na pół godziny i powiem Wam-to też jest jakiś sposób. Zaglądam do Was oczywiście i podziwiam wiosnę
Zakochałam się w hiacyntach, których zbytnio nie lubiłam ze względu na zapach, teraz mam słaby węch i je uwielbiam Mam je w domu i na zewnątrz. Ten kolor czadowy jak dla mnie
W tle klon Shirasawy, ależ ma piękne mlode listki
Stipa po cięciu błyskawicznie rośnie, ale nie wszędzie, tak różowo nie jest
Dzisiaj udało się coś porobić.Zrobiłam pierwszy siew.Na pierwszy rzut poszły rzodkiewka, sałatka, szpinak, marchewka , pietruszka,cebula siedmioletnia,koper, czarna rzodkiew
Śliczności z cudną dziewczynką na pierwszym planie. Nie usuwaj bo u mnie jeszcze nie kwitną . A jakie miałaś kolorki? Które ci się najbardziej podobały i sprawdziły?
Dzięki za info. Ja nie mam jeszcze z nimi doświadczenia. Taka spóźniona ze wszysrkim jestem . Przeszłam już trochę różnych nasadzeń donicowych. Czas na supertunie.
Wiesz, jakie one są mocarze do rozmnażania? Wiesz, co zrobiła w tym roku muszelka? Nie uwierzysz. Sama nie wierzę, że to zrobiłam!
W ponad 30 st. upał (w środku lipca), w samo południe, oderwałam kawałki końcówek z kwitnących na tarasie supertunii (chyba licho mnie podkusiło!) i posadziłam je prosto do ziemi, w miejsce, gdzie słońce pali od rana do wieczora. I co? Listeczki ciut, ciut przywiędły, pod wieczór się rozprostowały, a rano sadzoneczki wesoło zakwitły nowymi kwiatkami! Bez korzonków! Te pojawiły się parę dni później.
Wczoraj przyszły supertunie. Ponieważ zamówiłam je pierwszy raz to od razu 4 kolory bo nie wiem, które mi się będą najbardziej podobać .
W tym roku je będę testować w donicach. Jak mi się spodobają może nawet gdzieś je w rabatę wkomponuję.
Witka - dzięki za "inspirujące"
tak, doceniam miejsce w którym mieszkam, jak chcę w Bieszczady, wystarczy, że wyjadę kawałek za miasto na Wysoczyznę Elbląską i Bażantarnię (Natura 2000), jak chcę na Mazury, wystarczy, że kawałeczek na Drużno podjadę (Obszary Chronionego Krajobrazu), Rezerwat przyrody Buki Wysoczyzny Elbląskiej, Rezerwat Kadyński Las, Piuropusznikowy Jar itp, itd. rezerwat ptactwa też blisko w kilku miejscach, nad rzekę Elbląg wystarczy do połowy miasta podjechać, przecina miasto na pół.
Moje miasto też lubię, jest w nim dużo zieleni, parków, bardzo mało miejsc obskurnych jak w wielu miastach, nawet na peryferiach. Moja rodzina zachwycona była. Blisko Krynica Morska (tam rodzina), ujście Wisły w Mikoszewie - bardzo lubię to miejsce szczególnie przed sezonem turystycznym.
Chyba muszę przestać z tym reklamowaniem miejsca, bo jeszcze mogłabym długo Teraz mieszkam za miastem, ale blisko bardzo.
Orchidee też poczuły wiosnę i zostały nagrodzone wyjściem na spacer i kąpielą w deszczówce, taki wypas
Alicjo zmieściłaś jednowyrazowej nazwy techniki nie znam, ale opiszę Ci przy okazji na priv odpozdrawiam poświątecznie również
Aniu dzięki, nasza cierpliwość (a może niecierpliwość?) w oczekiwaniu na wiosnę zostaje wreszcie wynagrodzona Ewo, Basiu i Aprilku - za wszystko, co napisałyście bardzo dziękuję
Agatko - zgapiaj, będzie mi miło i koniecznie potem pokaż
Doczekałam się hiacyntów, uwielbiam
obok pierwiosnek ząbkowany Rubin Primula na tle lekarskiego
Czy szachownice kostkowe są trudne w uprawie? Aż wstyd się przyznać, że nigdy nie widziałam ich na żywo w żadnym ogrodzie (widziałam je tylko na alpejskich łąkach).
Warto kupić cebulki? Uprzedzam, że jestem leniwa (lubię posadzić i żeby samo rosło)