Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 20:58, 24 cze 2023

Ewa (ewsyg) pokazywała kolekcję swoich skrętników. U mnie uchowały się trzy, reszta padła ofiarą wełnowców. A raczej ja nie potrafiłam poradzić sobie z inwazją szkodników ;(

Ten już przekwita ale dwa pozostałe jeszcze w pełni kwitnienia

ewsyg 21:26, 24 cze 2023

Piękne masz Jolu skrętniki i kwitną na bogato. uważam te rośliny za trudne do hodowli, już kilka zniszczyłam.

Jolu, wstawiłam u mnie zdjęcia moich czereśni. Wiem, ze Mira z "Wszystkiego po trochu", ma późną czereśnię i chyba mamy tą samą co ja (to ta kupiona w Biedronce), tylko nie pamiętam, czy ona ma Reginę, czy Kordię. Zaraz ją dopytam.
Joku 22:36, 24 cze 2023

Już oglądałam, dziękuję bardzo. Twoje są ładne, kształtne. Czytałam że owoce późnych odmian mogą zaatakować jakieś robale. Macie taki problem?
ryska 09:59, 27 cze 2023

Przepiękne te skrętniki. Miałam kiedyś niebieskiego ale padł ofiarą mojego niedopilnowania i uschnął Ja mam parapety północne i południowe i wieczny problem z brakiem lub nadmiarem słońca dla pokojowych roślin.
A u Ciebie na jakim stanowisku rosną?
zawitka 10:15, 27 cze 2023

J jak przycinasz westrland u mnie wypuściła badyle na 2 metry i kwiatkami świeci do sąsiadów .Nie miałam tej rózy i nie bardzo wiem jak przycinać ???????
Roocika 11:18, 27 cze 2023

Joku napisał(a)

Jola a co to za liście tutaj?
Ciekawy eksperyment z bratkami. Ciekawe co z niego wyjdzie.

Róż masz całkiem sporo i wszystkie piękne jak to róże.

Mizianki dla psiaka.
Joku 12:29, 27 cze 2023

Renata, z zalecaną wystawą dla kwiatów domowych według moich obserwacji jest nie do końca tak jak piszą. Być może jakiś wpływ ma na to czy dane okno znajduje się wysoko, na piętrze czy na parterze, czy coś je przesłania czy nie. Rzekomo wystawa wschodnia jest dobra dla roślin, ale moje skrętniki te w żółtych odcieniach mają miejscówkę na parapecie okna wschodniego. Rano słońce grzeje tam niemiłosiernie, prosto w szybę, nic go nie przesłania. Muszę stale pilnować podlewania z tego powodu bo ziemia w doniczce szybko przesycha. Natomiast skrętnik kwitnący na niebiesko stoi na oknie południowym na parterze. Niby południe, ale nieco zacieniają moje nasadzenia i dom sąsiada. Wydaje mi się że dostarczenie w odpowiednim momencie wilgoci jest kluczowe. No i to że słońce świeci tylko przez część dnia.

Zawitko, jak kupowałam pierwszą Westerland właścicielka szkółki powiedziała mi że ona ją też ma i prawie nic przy niej nie robi, jedynie wycina zaschnięte lub zmarznięte gałązki. Tego się trzymam, jedynie w ostatnich latach wycięłam kilka najstarszych pędów. U mnie ona rośnie przy ścianie południowej i ciągle włazi na ścieżkę, dlatego też wycinam te pędy które utrudniają przejście. Moja róża też zbyt dużo pędów nie ma ale nadrabia rozgałęzieniami, dlatego jest wrażenie bujności. Twoja być może kieruje się do światła ( na południe) czyli w stronę sąsiada. Gdyby moja rosła przy ogrodzeniu to też pewnie kwiaty oglądałby sąsiad. Nie wiem co tobie radzić w kwestii przycinania. Jeżeli to młody okaz to bym raczej jej nie cięła radykalnie czyli nisko. Może ktoś coś podpowie?

Asiu, te liście to żeleźniak Russela, ładnie rozrośnięty ale mało skłonny do kwitnienia. Chyba miejscówka mu nie pasuje. Miziaki przekazane .
Joku 12:35, 27 cze 2023

Dopiszę jeszcze że doczekałam upragnionego deszczu, zaczęło padać w nocy i pada z przerwami do teraz.
Basieksp 13:53, 27 cze 2023

Szkoda, że nie doczytałam o tych bratkach wcześniej, bo moje prawie wszystkie eksmitowałam z donic na rabaty, po kątach, a bardzo mi się podobały i pasowały
mirkaka 15:57, 27 cze 2023

Joku napisał(a)
Ewa (ewsyg) pokazywała kolekcję swoich skrętników. U mnie uchowały się trzy, reszta padła ofiarą wełnowców. A raczej ja nie potrafiłam poradzić sobie z inwazją szkodników ;(

Ten już przekwita ale dwa pozostałe jeszcze w pełni kwitnienia

Widzę że Ty ciągle masz piękne skrętniki, ja miałam ich sporo ale wszystkie w końcu zmarnowałam, nie chciało mi się przy nich chodzić, i te wielkie liście mnie zniechęciły, ale podziwiać u kogoś mogę Wstawiłam u siebie zdjęcie czereśni, mam trochę owockow mimo że przesadzana