W takim razie zapraszam do obejrzenia kolejnej serii najświeższych jesiennych fotek z mojego ogrodu. Nie sprzątałam, bo nie było kiedy, więc liście rozścieliły się dosłownie wszędzie, ale wcale mi to nie przeszkadza
Proszę o pomoc w ocenie części rabatki, nie wiem czy nie będzie zbyt duży misz-masz
W miejscu choin Jeddeloch będą bukszpanowe kulki, jasną żurawkę podzielę i planuje posadzić przed trawką, karmelowa żurawka zastępuje berberys - myślałam o Green Carpet ale chyba nie będzie pasował więc może Golden Carpet a przed beberysami bukszpanowa obwódka.
To należąca do astrowatych Leucanthemella serotina - jastruń późny. Roślina dla cierpliwych, bowiem przez 2-3 lata prawie nie przyrasta. A i potem też rozrasta się powoli.
Picea abies 'Aurea Magnifica'- moim zdaniem jedna z ładniejszych odmian świerku ze względu na wybarwienie w pięknym intensywnym złotym kolorze .
Oczywiście nie jest to całoroczna barwa, na wiosnę młode przyrosty są jasnożółte, latem jasnozielone. Jesienią po pierwszych przymrozkach i zimą roślina ponownie przebarwia się na intensywnie żółty kolor.
Ma mieć regularny, szerokostożkowy i gęsty pokroj
U mnie rośnie w słoneczku , nie lubi cięzkich gleb raczej piaszczyste , lekko kwaśne
Jeszcze co nieco mogłabym dołożyć. Ale,dawniej miałam więcej. Szczególnie wrzosolistnych.
Też uważam, że najpiękniej prezentują się gdy kępy są już mocno rozrośnięte.
Hmmm... Ja popieram Sebka. Zrobiłbym podobnie jak on radzi.
Jeśli jednak chcesz taki układ mniej więcej zostawić to musisz poodsuwać od siebie rośliny, bo są za blisko. Przestaw też kulkę na pniu na drugą stronę, albo zamień kulę i stożek z cisa miejscami, bo stożek wyrośnie wysoko i zasłoni kulę na pniu. Tu namalowałem i osobiście jestem za drugą opcją.Tylko koniecznie daj roślinom miejsca!
Wszystkim zainteresowanym mówiłam, że ma 1 m średnicy.
Basiu, twój post spowodował, że mu się przyjrzałam dokładniej.
Aktualnie ma ponad 1,5 m. W środku kępy wypiętrza się na ponad 20 cm, a może i wyżej.