Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To właśnie tu

To właśnie tu

Pszczelarnia 10:14, 09 paź 2014

Dzidko, to ja też zrobię talerz z astrami, świetny pomysł miała Gabrysia.
monteverde 10:25, 09 paź 2014

Dzidka napisał(a)
Te drobniutkie z prawej strony talerza, to aster wrzosolistny, aster płożący prostratus 'Snow Flurry i aster pilosus var.demotus. A ten najbardziej ku środkowi, to przekwitający już aster rozkrzewiony.

wszystkie piękne
Bogdzia 20:54, 09 paź 2014

Steskniłam się do Twoich zdjęc. Mam pytanie . zakwitł mi w tym roku jeden badylek od Ciebie, to chyba też aster choc wygląda na margaretkę ( z kwiatów). Czy on mi się rozrośnie bo jest pojedynczy badylek a bardzo mi sie spodobał. Bokonia też pięknie kwitnie.Pozdrówka serdeczne.

Gabriela 19:51, 12 paź 2014

Dzidka napisał(a)

Wzięłam przykład z Gabrieli i też zrobiłam zdjęcie kwitnących obecnie marcinków, po jednym kwiatku z każdej odmiany, która u mnie rośnie.

No i super, że wzięłaś przykład.
Tak mało masz astrów, mnie się wydawało, że jest masa, ale chyba to dotyczy ilości roślin, a nie odmian. Płożący obsypał się kwiatami, pododa sprzyja.
barbara_kraj... 22:43, 14 paź 2014

Ciekawy ten aster płożący prostratus 'Snow Flurry'. Jak wysoko wyrasta?
Dzidka 18:20, 16 paź 2014

Aster płożący prostratus 'Snow Flurry'.

Wszystkim zainteresowanym mówiłam, że ma 1 m średnicy.
Basiu, twój post spowodował, że mu się przyjrzałam dokładniej.
Aktualnie ma ponad 1,5 m. W środku kępy wypiętrza się na ponad 20 cm, a może i wyżej.

Dzidka 18:28, 16 paź 2014

Gabriela napisał(a)

No i super, że wzięłaś przykład.
Tak mało masz astrów, mnie się wydawało, że jest masa, ale chyba to dotyczy ilości roślin, a nie odmian. Płożący obsypał się kwiatami, pododa sprzyja.

Jeszcze co nieco mogłabym dołożyć. Ale,dawniej miałam więcej. Szczególnie wrzosolistnych.
Też uważam, że najpiękniej prezentują się gdy kępy są już mocno rozrośnięte.

Dzidka 18:34, 16 paź 2014

Bogdzia napisał(a)
Steskniłam się do Twoich zdjęc. Mam pytanie . zakwitł mi w tym roku jeden badylek od Ciebie, to chyba też aster choc wygląda na margaretkę ( z kwiatów). Czy on mi się rozrośnie bo jest pojedynczy badylek a bardzo mi sie spodobał. Bokonia też pięknie kwitnie.Pozdrówka serdeczne.

To należąca do astrowatych Leucanthemella serotina - jastruń późny. Roślina dla cierpliwych, bowiem przez 2-3 lata prawie nie przyrasta. A i potem też rozrasta się powoli.
Mala_Mi 18:41, 16 paź 2014

Rabata trawiasto-astrowa co roku mnie u Ciebie zachwyca. Z moich astrów nie zrobię talerza, bo kolejny dzień takie ulewy, że wszytko wytłukło Ale nie narzekam, bo nadal ciepło i bez przymrozków
Bogdzia 18:41, 16 paź 2014

Dzidka napisał(a)

To należąca do astrowatych Leucanthemella serotina - jastruń późny. Roślina dla cierpliwych, bowiem przez 2-3 lata prawie nie przyrasta. A i potem też rozrasta się powoli.

Dzięki Dzidko , mam nadzieję ze pomału jednak go przybędzie.Ten płozący aster jest u Ciebie olbrzymi ale to mnie nie dziwi bo u Ciebie wszystko zachwycające. Pozdrówka.