Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:42, 10 paź 2014

Do góry
Ja bym bardziej była za użyciem układu jak u Jambosana:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3362-skarpa-wokol-domu-doradzicie?page=2

Mam nadzieję, że link zadziała
Chodzi o ten fragment rabaty gdzie jest IRGA z tawułą , żurawki i iglaki...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:18, 10 paź 2014

Do góry
miss_house napisał(a)
Magdaleno,
Myślę, że powinnaś dać szansę, żeby Ukochany Mąż się wykazał
A dalej, to zależnie od tego, czy się da, czy się nie da... wybrać jakąś opcję.
Na pewno nie robiłabym jednolitej roślinności, bo tak jak Marcin pisał - to będzie NUDNE... i na pewno nie osiągniesz efektu na jakim Ci zależy.
Doniczki jako takie też chyba nie dadzą efektu WOW...
Ale może jakbyś postarała się podwyższyć część rabaty: wykonać boki murowane lub z innego materiału, wewnątrz dosypać ziemi i w to sadzić "ciekawsze" rośliny, zaś resztę z lichymi warunkami - obsadzić czymś zadarniającym?

Hehe z tym mężem dobre bo on już na samą myśl kopania się poci

Co do jednolitej roślinności to znalazłam takie połączenie irgi poziomej z trawą( chyba to jest trawa) ale nie wiem co za odmiana
Bardzo mi sie podoba ta soczystą jaskrawo zieleń w połączeniu z czerwonością irgi - co o tym sądzicie?

Enklawa w mieście 15:15, 10 paź 2014

Do góry
A może poprostu ławeczka, wisteria i trawa, obok danica , cyprysik i kostrzewa? Cały czas szukam rozwiązania.

O....! 15:12, 10 paź 2014

Do góry
Witaj Marzena, ja u Ciebie po raz pierwszy, za miskantami, piękne okazy i trzcinnik jak jarzy..ale masz widoki

Winobluszcz na słupie, wygląda jak potfór ciekawa jestem ile czekałaś na taki efekt
Taras przepiękny

Psiak z kotem, lubię takie zestawienie znaczy przyjaźnie
pozdrawiam
Pszczelarnia 15:05, 10 paź 2014

Do góry
Szkoda tych pszczółek;(
Patrząc na te fotkę nasuwają mi się takie pomysły

Bobo oczywiście pasuje i jest najmniej kłopotliwa, a z bylin do świecznicy pasują tawułki sierpniowe lilaróż lub fioletowe, rozchodniki okazałe, wilczomlecze purpurowe i bergenie

Matyldowo 15:05, 10 paź 2014

Do góry
Matyldowo napisał(a)
Witam serdecznie,
Mam na imię Matylda jestem amatorką w ogrodnictwie,która pełnym sercem i zaangażowaniem pielęgnuje swój kawałek ziemi. Chciałabym przedstawić moje rośliny,które zechciały zamieszkać w moim ogrodzie

W jesiennej aurze jeszcze wstydliwy wiec nie do końca wybarwiony dostojny klon japoński

jego karminowe pędy pięknie prezentują się w zimowej oprawie

Cudny wiosna kiedy na jasnozielonych liściach pojawiają się kwiaty purpurowo -czerwone

Witam.Ten pierwszy klon na zdjęciu to prawdopodobnie klon okrągłolistny-acer circinatum.Bardzo ładne masz klony.
Hippeastra za żurawki. 14:45, 10 paź 2014

Do góry
Witam jak w temacie mam małe odrosty cebul hippeastrów; papilio, emerald, lima, merengue i aulicum. Chętnie wymienię na żurawki byle ne zielone, kostrzewę miotlastą (niedźwiedzie futro) Festuca scoparia,

Oddam bulwy amorphophallusów albus i konjac wiecej jest albusa.
Konjak to te bardziej spłaszczone odrosty.

Ogród Sylwii od początku cz.II 14:37, 10 paź 2014

Do góry
Syla napisał(a)

Trzy razy wszystko oglądałam! Napatrzeć się nie mogę

Wszystko piękne....ale to moje ulubione :

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 14:24, 10 paź 2014

Do góry
Kasiu jesienny ogród w promieniach słońca i promienie przenikające przez drzewa, podkreślają krzewy i rośliny, wyostrzają umysł, budzi się we mnie zachwyt, piękne zdjęcia.

Altana w najciemniejszym miejscu w ogrodzie, a wygląda najjaśniej dzięki przeźroczystemu zadaszeniu, a winobluszcz wow, jak zasłona

Jak tam zdrówko, teraz pewnie sprzątasz w domku

buziak
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:20, 10 paź 2014

Do góry
magdalena_grabowska napisał(a)

No i niestety prognozy się sprawdziły masakra do tego z drugiej strony działki wykopy obnażyły co ziemia miała pod spodem( ale o tym kiedy indziej)
Rabata została przekonana a raczej zebrana została warstwa gdzieś na 15 cm bo niżej twardo może miejscami opory betonowe lub pozostałości betonu i innego dziadostwa a miejscami miękko.

Więc chyba wszystkie nasze rozważania diabli wzięli bo róże, lawendy, berberysy chyba odpadają? Nie dadzą rady? Więc sie załamałem i stwierdziłam w pierwszej chwili, ze nawiozę ziemi tak aby poziom był równy z palisadą i trawę zasadzę chociaż jest to dla mnie najgorszy scenariusz.

Chociaż mój mąż twierdzi, ze mi to jakoś rozwali, przekopie, najwyżej udarem będzie rozwalać

I co teraz robić?

A może faktycznie coś płożącego posadzić może irgi poziome? cały rok oko cieszą Wiem, ze to nie jest zbyt wyszukane rozwiązanie, ale coś muszę posadzić
Tylko czy nie będą miały za płytko? W sumie tam rosła żurawka i rojniku to chyba coś przeżyje

Mozesz zobic jakies fajne kompozycje w donicach a na reszte rozsypac kamyki albo posiac trawe. Szkoda ze jest tam spad ale napewno udalo by sie pare donic postawic

Tutaj jesienne propozycje:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/389-pomysly-na-jesienne-kompozycje-w-donicach/photos

a tutaj letnie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1760-letnie-skrzynki-balkonowe-i-donice

Wyzyjesz sie troche ogrodniczo kazda pora roku bedzie u ciebie sliczna
Tak sobie tylko glosno mysle, sama dopiero zaczynam kombinowac cos w ogrodzie jedyne rosliny jakie mam teraz w donicach to wrzosy
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:15, 10 paź 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

on jest piękny, kwitnie na okrągło od wiosny

A który sezon już u Ciebie? Bo doczytałam,że kapryśny odnośnie zimowania
Ale jest śliczny.Kupiłaś sadzonki czy z nasion wyhodowałaś?
Mały miejski ogród Ewy 14:13, 10 paź 2014

Do góry
Trawa już urosła i w końcu nasz ogródek nie wygląda jak działka budowlana.

Ogród z łezką 14:13, 10 paź 2014

Do góry
Tyle cudnego kwiecia a zdjecie powala

Rododendronowy ogród II. 14:12, 10 paź 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Sebus Twoje słowa to komplement dla mnie --wielki. Dziękuje. Kraina Midasa coraz bliżej . Buki powinny do niedzieli się przebarwic ale klony kiepsko w tym roku się starają , chyba za mokro miały i teraz nie moga się zdecydowac. Aktualnie wyglada to tak:

Jak cudownie że masz to oknoCzłowiek siada , patrzy i zapomina o wszystkim tylko zatapia się w ta cudowność Buziaczki
Ogród Beaty 14:12, 10 paź 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
Mój patent na grzyby w trawniku. Podobno działa , będę eksperymentować

będę zgapiać... chodzę i zbieram te brzyby garściami...
Mała Eleczka 14:08, 10 paź 2014

Do góry
bleebla napisał(a)
Dzisiaj bardzo zły dzień... w sensie ogrodowym.

Wychwalałam wczoraj pogodę i sie doigrałam. Deszcz padał i nic w ogrodzie nie zrobione a do tego w czasie obchodu zauważyłam, że czosnki te z małymi główkami zaczęły mi wychodzić i co ja mam teraz z nimi zrobic ?

są większe od mojej dłoni!

No to czosnki faktycznie zrobiły Ci niespodzianke one wygladaja jakby miały ochote zakwitnac
Mała Eleczka 14:08, 10 paź 2014

Do góry
bleebla napisał(a)
A oto moje nowe nabytki Zaraz idę wsadzać

Piękności
Igiełkowy ogródeczek 13:58, 10 paź 2014

Do góry
I coraz więcej kolorów:

Spotkanie w Pisarzowicach - lipiec 2013 13:52, 10 paź 2014

Do góry
Dziewczyny, Sebek super relacja i zdjęcia, fajne spotaknie i Wy wśród roślin i żabiątek, ogrody w Pisarzowicach zawsze pięknie się prezentują, kwitnące stewarcje i derenie kousa, wrzosowiska to niespotykany widok

Klimaty hostowe i szuwarkowe najbardziej lubię, Sebuś mnie szczególnie uradował tym zdjątkiem
tez lubię niebieski

Sprawdziłam to jest Pontederia cordata czyli Rozpław sercolistny niebieski.

Pozdrawiam Was
Mała Eleczka 13:51, 10 paź 2014

Do góry
A oto moje nowe nabytki Zaraz idę wsadzać

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies