Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 14:30, 29 sie 2025

Do góry
Pozostałe jeżówki też zmieniają kolor

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 14:00, 29 sie 2025

Do góry
Ta jedna Amanogawa strasznie wybujała... za dobrze ma

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 13:57, 29 sie 2025

Do góry
Nadciąga deszcz...

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:37, 29 sie 2025

Do góry
Bok zrobiony

W garażu gotowi do cięcia boazerii

Kiwi na starej działce

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 13:36, 29 sie 2025

Do góry

Jeżówki Preety Parasols różowieją i opuszczają w dół płatki w takim stadium lubię je najbardziej

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 13:34, 29 sie 2025

Do góry
To ten narożnik i ogólne fotki z górnego tarasu

A to drugi narożnik z szalejącą Amanogawą

Zostawiam ku pamięci, bo miskant raczej stąd wyjedzie

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 13:02, 29 sie 2025

Do góry
W prawym narożniku miałam posadzone dwie pęcherznice Lady in Red drugą dla zwiększenia efektu żywopłotu dosadziłam chyba 3 lata temu, ale ona ciągle odbiegała od wyglądu tej odmiany, liście większe, nie była taka czerwona jak ta obok, raczej zielona. Postanowiłam się jej pozbyć, pierwsza Lady in Red pięknie się już rozrosła i robi robotę, żywotnik wschodni będzie lepiej doświetlony i będę miała ułatwioną pielęgnację w tym miejscu W narożniku posadziłam powojnika botanicznego, niech on robi za firankę
Wciąż się nie poddaję z clematisami, może je w końcu zrozumiem, dokupiłam nawet jednego NN za 10 zł na wyprzedaży i posadzę gdzieś przy okazji sadzenia róż, które na razie są w donicach

Stolwijk Gold

NN

Grzebiuszka ziemna 12:34, 29 sie 2025

Do góry
Róża parkowa Louise Odier w następnym kwitnieniu, a ma kilkanaście pąków

Pojawiły się też różyczki Novalis, na razie lekko różowe:

Kwiat trochę zamltretowany przez deszcze, ale może im się uda pokazać swoją urodę
Przycięty kilkukrotnie ostrogowiec też cały czas wypuszcza kwiecie, służy mu duża wilgotność.

Zawilce jesienne są świetne, jak ktoś się zastanawia to naprawdę warto (mam 3 odmiany), tu odmiana Serenade, piszą o docelowej wielkości 80-100 cm, u mnie (poszłam z miarką specjalnie) 130 cm

Aniu rozplenica Red Head ma fajne ozdobne kotki w zależności od fazy rozwoju, tuż po deszczu wyglądały tak:

Grzebiuszka ziemna 12:10, 29 sie 2025

Do góry
Dziewczynki mieczyk dziękuje za uwagę ciekawe czy przy wykopywaniu jesiennym znajdę pozostałe kłącza, czy zgniły w wyniku długotrwałych deszczy. Taki los spotkał ze 40 sadzonek już ładnie się zapowiadających lawendy, za mokro w tych małych doniczkach...ale poczekam do następnego roku, może wypuszczą ze sporych już korzonków. Mój stolik ogrodowy z nóg od maszyny dostał nowy blacik dębowy od koleżanki, najpierw było przycięcie do wymaganego rozmiaru (to m.) potem (to ja) czyszczenie blatu, odpylenie, odtłuszczenie i malowanie lakierem zewnętrznym 2x z każdej strony:

Unieruchomiłam blat "po babsku", ale najważniejsze, że porządnie trzyma i jeśli ktoś złapie za blat, to przynajmniej ciężki żeliwne nogi nie wyrwą się brutalnie z blatu

No i jest:

Na drugi rok muszę zakupić i wymienić deski w starej komunistycznej ławce, bo teraz odstaje

Widzicie z tymi oznaczeniami roślin, to dam jeszcze jeden przykład, np irysy holenderskie:

wysokość roślin podana to 15 cm, zasiedliłam nimi 2 duże donice z agrestem na pniu, a irysy wyrosły na 50-60 cm, więc.... zupełnie tam nie pasowały, ale za to bardzo plenne, więc im wybaczyłam, bo mam z 50 cebulek albo i więcej. Dużo składowych ma wpływ na roślinę...
Czasami brakuje mi na ogrodowisku nazwy pod zdjęciem i docelowej wysokości roślin, zdjęcie to duży skrót rzeczywistości i człowiekowi się wydaje, że niewielka roślina, a to potwór

Przez dwa dni upalnego lata, których doświadczyłam dojrzały truskaweczki Frigo i San Andreas

i tak popada codziennie, "dzień bez deszczu jest dniem straconym" jak mawia mój mąż albo drugie
"przynajmniej nie będzie się kurzyło"
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 12:09, 29 sie 2025

Do góry
No i na koniec taki widok na pamiątkę relacji końca lata.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 12:08, 29 sie 2025

Do góry
Oprócz tego od kilku dni mam nowego lokatora , gołębia pocztowego z Radomia dzwoniłam w jego imieniu do rodzinki bo ma numer na nóżce ale to za daleki dla właściciela aby przyjechać więc go karmię,poje i zapewniam schronienie aby się poczuł pewnie i odleciał
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 12:05, 29 sie 2025

Do góry
Kilka starszych rabat też odświezonych , po pieleniu nowa ściółka , pomocnik taczka zawsze na miejscu
Przed
Po
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 12:03, 29 sie 2025

Do góry
Nowe rabaty wkoncu wyłożone kartonem i wysypane zrębka
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 12:02, 29 sie 2025

Do góry
Tu nawet jeden kwiat hortensji ogrodowej się ukrył
Fiolety na rabatach nadal królują
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 12:00, 29 sie 2025

Do góry
Rozchodniki
Funkie
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 11:59, 29 sie 2025

Do góry
Plewienia nie ma końca ale rośliny kwitną i cieszą , miniaturowe rożyczki trawy
Gaury
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 11:58, 29 sie 2025

Do góry
No i koniec wakacji , zleciało to lato bardzo... Żeby nie było że nic nie robię to troszkę tego jest choć czas i możliwości ograniczone
Jest przycinane żywopłotu z tymi, kijek tujowych i bukszpanowych.
Ogródek Gosi 11:34, 29 sie 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)

Na razie zdjęcia z sierpniowego mojego ogrodu

Gosia co to za roślinka na tym zdjęciu? Żurawka? Kupiłam sobie podobną. Obstawiałam z liści tellimę wielkokwiatową, ale zakwitła tak żurawkowo.
Czekam na zdjęcia wycieczkowe, choć to spotkania są najfajniejsze.
Zieleń, drewno i antracyt 11:30, 29 sie 2025

Do góry
Wczoraj miałam u siebie akcję "jeżobrania".
Na trawniku znalazłam mocno wychłodzonego maluszka. Po konsultacji z zaprzyjaźnionym ośrodkiem dla dzikich zwierząt przeszukałam teren wokół i znalazłam gniazdo bez mamy jeżowej, ale za to z gromadą mocno wychłodzonych dzieci. Część była już bardzo słaba, cześć próbowała wyjść na zewnątrz (ale ślepaczki jeszcze więc miały małe szanse). Pozbierałam całe towarzystwo - 10sztuk!. Przygotowałam ciepłą wodą w słoikach, wstawiłam do wiadra, wokół ułożyłam dzieciuszki żeby się trochę ogrzały i odwiozłam do ośrodka. Teraz pozostaje trzymać kciuki oby wszystkim się udało

Jeżyki trafiły tutaj: https://www.facebook.com/share/19j1yxsV8w/
Ogród prawie wymarzony … 11:25, 29 sie 2025

Do góry
Ta hortensja jest dla mnie zagadką
Ma przepiękne wybarwienie

Muszę przejrzeć zdjęcia etykiet może coś dopasuje

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies