Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 19:18, 27 kwi 2026

Takiej wiosny nie pamiętam. Wyszłam dzisiaj do ogrodu, cały zasłany brzozowymi gałęziami. Mam trzy wielkie brzozy w obrębie ogrodu. Wczoraj wiało tak, że bałam się aby nie zwaliła mi się któraś na głowę. Wszystkie rosną na zboczu, a wiadomo, system korzeniowy mają płytki. Sporo strat po przymrozku, a ma być jeszcze kilka takich dni. Szkoda roślin, wszystkich nie sposób zabezpieczyć.

Ogarniałam sadzenie, najpierw ratowałam skalnice, jakoś nie mogę im znaleźć dobrego miejsca. A skalnice śliczne, chociaż dokładnie nie wiem jakie

Ta wymagała już natychmiastowej interwencji, a druga wysadzenia z donicy na rabatę.

Posadzić też musiałam prusznika, miał tak suche podłoże ze szkółki, że musiałam go co dzień podlewać, a szkoda byłoby stracić, bo niebieski, bo niebieskiej donicy I może posiedzi w niej kilka najbliższych lat? Przesadziłam też już drugi raz sadzonki pomidorów, które kupiłam w swoim ulubionym centrum. Miewają tam całkiem ciekawe odmiany, kupiłam dwie sadzonki, bo resztę mam zamówione i czekam w maju ma przesyłkę. Werandują sobie pomidory z innymi wysiewami, póki co

vita 20:46, 27 kwi 2026

Cebulica dalmatyńska, tak Mirka, dobrze zapamiętałam polską nazwę? Chyba dwa tygodnie po twojej zakwitła. I serduszka

Joku 21:22, 27 kwi 2026

Moja cebulica jeszcze nie kwitnie ale ma się dobrze. Prusznika schowasz do werandy na zimę jak będzie mroźna. Da radę.
Moja świdośliwa miała właśnie taki miedziany kolor młodych listków jak siedziała w ekstremalnych warunkach w doniczce. Szykuje się dopiero do kwitnienia. Przyjrzę się jej uważniej jutro. Moze to wybarwienie zależy od warunków w jakich rośnie?
A ta skalnica o brązowawych listkach jest chyba trudna w uprawie. Ale co to dla ciebie?

Jeffersonia cudo . Jakie okazy!
vita 23:02, 27 kwi 2026

Ten miedziany kolor listków mnie prześladuje. W sumie kupiłam sześć świdośliw, rok po roku, wszystkie w stanie bezlistnym oczywiście, to chyba też małpi rozum? Mogłam kupować w kwietniu, jak liście są już widoczne. Dwie ostatnio zakupione jako na bank A.lamarckii. Doczytałam, że wymagają gleb lekko kwaśnych, może to jest klucz?

O prusznika się nie martwię, na werandzie da radę. A skalnica o brązowych liściach dla biegłego ogrodnika na pewno nie jest trudna w uprawie, he he Ja posiadam wąskie, z mozołem zdobywane kwalifikacje Jeffersonię natomiast wystarczy posadzić w wilgotnym i cienistym miejscu

Koniecznie sprawdź liście swojej świdośliwy i daj znać
ewsyg 00:24, 28 kwi 2026

vita napisał(a)

Ala, czy te, nawet podświetlone przez słońce młode liście, wyglądają jak jasno-miedzianoczerwone? Dla mnie nie. To lamarckie, może jesienią zakwaszę im podłoże? Podobno lubią, może to wpłynie na zabarwienie młodych liści wiosną? Tak bardzo mi na tym zależy

Jutro muszę przyjrzeć się liściom mojej śś. Wydaje mi się, że są inne.
mimik333 06:04, 28 kwi 2026

Głowy sobie nie dam uciąć za ten kolor, wydaje mi się, że był intensywniejszy. To były sekundy
Jeffersonia przepiękna.
Zaciekawiło mnie, co jest numerem jeden na liście pożądanych roslin?
Patrycja_KG_Lu 08:56, 28 kwi 2026

Kolory listków moich dwóch ŚŚ tej wiosny. Pozostałych dwóch egzemplarzy nie fociłam. Ten przy oknie kuchennym zawsze pierwszy kwitnie i bardziej wyrywny niż pozostałe trzy, bo ma cieplej od ściany i szybciej rusza.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies