Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 12:58, 26 kwi 2026

ewsyg napisał(a)
Bardzo ładna odmiana.
Polecam, to mój tegoroczny narcyzowy nr 1 .
Ichigo 16:19, 26 kwi 2026

Dzisiaj photos google przypomniały mi, jak wyglądał ogród cztery lata temu, dokładnie 26 kwietnia 2022 roku... Ale się pozmieniało. Rabat praktycznie nie było. Jakieś pradzieje. Co ja tam sadziłam? Widzę czosnek, szafirki i tojad, hiacynty, lilie, tulipany i jakąś różę. Klasyka.

Jakieś początki skalniaka... Poza jałowcem po lewej i magnolią po prawej żadna z tych roślin już nie żyje.

Narsilia 21:35, 26 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Narcyzy wyglądają trochę jak moje bridal crown i też pachną. Kupiłam sobie w doniczkach, posadziłam i się pokładały. To naciełam do bukietu. Już 3 dzień pachnie w salonie jak w kwiaciarni.

Ogólnie żóltego nie lubię od zawsze
. Ale wiosną mi nie przeszkadza w ogrodzie. Rzeczywiście rozjaśnia, świeci i daje kolor. Sadze zółte narcyzy już drugą wiosnę.

Madzia ta Twoja murawa jest jak wspomnienie łąki z dzieciństea. Piękna.
Ano
I szalejesz z zakupami. Będziesz miała co robić w najbliższych dniach.

Wiesz Lidka że kupiłam w tym roku bridgal crown już w cebulach w ogrodniczym były w pąku pięknie rozkwitły bo podobają mi się te pełne odmiany i nawet niecwpadkdm na to aby je powąchać dopiero jak powiedziałaś , faktycznie jak piękne perfumy , wogole , u mnie w ogrodzie narcyzy to w zasadzie nowość bo w tamtym roku kupiłam kilka tych miniaturowych klastycznych , dopiero jesienią 2025 dosadzalam z cebul , i muszę wam powiedzieć , że czy to wina lub może raczej zasługa tej ,,chłodnej,, wiosny czy po prostu Narcyzy takie są , ale trzymają się bardzo długo w pełnym kwitnieniu , nie pokładają pomimo wiatru i deszczu wyglądają i pachną bosko no i kolorystyka id bieli,kremu, ,cytrynowego po ostry żółty naprawdę Tobi robotę wiosna no boje się że Narcyzy będę kupować na tony jesienią
LIDKA 21:51, 26 kwi 2026

To jak ja, jak zobaczę stojaki z cebulami w biedrze będę pakować narcyzy jak leci do koszyka. Aktualnie mam focha na tulipany i wywalę wszystkie z przedogródka.
Same liściory mam.
mrokasia 22:30, 26 kwi 2026

Fajne są takie porównania na przestrzeni lat. Ten skalniak mną nieco wstrząsnął .
Ichigo 20:59, 27 kwi 2026

Kasia, wiem, że straszna nędza, ale to były pierwsze nasadzenia, nawet nie ukończone.
Rok później skalniak wyglądał już tak:

Nigdy potem już nie wyglądał tak dobrze. Większość roślin zginęła, zostały tylko floksy szydlaste, trochę rozchodników i rojników.
Co roku wiosną sporo przy nim pracuję - oczyszczam, dosadzam. I większość z tych roślin ginie. W zeszłym roku sadziłam na nim szarotki alpejskie i goździki. Zniknęły bez śladu. Albo je zeżarło albo zostały skoszone. Albo zdechły, bo całe lato nie podlewałam, bo mnie nie było.
Ichigo 21:05, 27 kwi 2026

Skalniak dzisiaj:

Wiem, że taki sobie, ale odpowiedni na moje siły. I tak się umęczyłam przy zrywaniu darni, aby posadzić nowe floksy.
mrokasia 21:27, 27 kwi 2026

Ciekawe czemu Ci rośliny na nim zanikają. Może to faktycznie przez brak wody? Na górce zawsze bardziej sucho.
A ten skalniak ma jakieś uzasadnienie w naturalnym ukształtowaniu terenu czy specjalnie usypany?
Ichigo 21:35, 27 kwi 2026

Powstał przy okazji, bo w tym miejscu gromadziłam ziemię kiepskiej jakości z tworzącej się rabaty (teraz kortenowej). Tam i tak jest pochyły teren, więc ten sztuczny pagórek jakoś się z nim zespolił.
Bee 08:10, 28 kwi 2026

Ichigo napisał(a)
Dzisiaj photos google przypomniały mi, jak wyglądał ogród cztery lata temu, dokładnie 26 kwietnia 2022 roku... Ale się pozmieniało. Rabat praktycznie nie było. Jakieś pradzieje. Co ja tam sadziłam? Widzę czosnek, szafirki i tojad, hiacynty, lilie, tulipany i jakąś różę. Klasyka.

Bardzo dużo już zrobiłaś i jest coraz piękniej. Chociaż stan wyjściowy też był piękny: stare drzewa, przestrzeń i piękna murawa. Masz wyjątkowe miejsce na ogród.