Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ożankowy ogród

Ożankowy ogród

Ulina 17:32, 20 kwi 2026

mirkaka napisał(a)

Pozazdrościć takiej trawy, u mnie ma mnóstwo łysych placków po pleśni pośniegowej, mimo wertykulacji i nawożenia nie może wziąć się do życia. Poza tym u nas jest ciągle bardzo zimno, patrząc na Twój ogród widzę że tawułka, ta biała już kwitnie Macie chyba dużo cieplej

Ciepło było przez 3tyg w marcu i w miniony weekend. Poza tym ciągle chłodno 10st, więc wszystko rusza powoli. Ale przecież rośliny mają swoje terminy kwitnienia i muszą się wywiązać ciągle brakuje deszczu. Dziś trochę pokropiło więc tawułki id razu pokazała kwiaty.
A co do trawnika, to jedynie denerwuję mnie w nim kurdybanek. Teraz jam kwitnie widać jakid nam jego połacie.

Wczoraj i dziś

Jarzębiny też wystartowały pewnie, ardzo lubię te srebrzyste listki
Alija 18:35, 20 kwi 2026

Ulina napisał(a)
Pierwsze koszenie za mną, 5 koszy trawy. Ogród od razu lepiej wygląda, lecz brakuje mi w nim więcej wyższyvh zimozielonych akcentów, miejscami.

Urszulko, trawniczek niczym dywan, piękny, u mnie pełno dziur. Oj, muszę się też wziąć za koszenie.
Ulina 18:46, 20 kwi 2026

Alija napisał(a)

Urszulko, trawniczek niczym dywan, piękny, u mnie pełno dziur. Oj, muszę się też wziąć za koszenie.

Dziur mam ogrom, na zdjęciach nie widać nierówności. Ale gdy wyrywam trawę lub darń to wsadzam w miejscach zapadniętych. Taka syzyfowa robota. Nigdy nie będę miała równiutkiego trawniczka.

Ulina 19:49, 20 kwi 2026

Wreszcie po wielu latach prób udało mi się ukorzenić z 8 patyczków hortensji Silver Dollar. Planowany od wielu lat szpalerek może dojdzie do skutku.
Trzeba się trochę poprzyglądać żeby je zauważyć na rabacie, za miesiąc jak wypuszczą pędy będą lepiej widoczne. Ale jest radość, chodziłam koło nich w zeszłym roku I obsypywałam cały sezon patyczkami i trawą, żeby miały ciepełko.
Kordina 21:02, 20 kwi 2026

Ulina napisał(a)
......

Śliczne, białe kopułki
Ulina 10:06, 22 kwi 2026

Kordina napisał(a)

Śliczne, białe kopułki

Są super, patrzę co rano na nie z kuchni budzą radość
A muszę jeszcze je rozmnożyć,bo tylko co roku rozdaję a przecież u mnie jesz że znajdzie się kilka zacienionych miejsc na nie

Narsilia 20:47, 22 kwi 2026

Kordina napisał(a)

Śliczne, białe kopułki

Ale piękne pierwiosnki ja aktualnie jestem zakręcona na ich punkcie no ale twoja są takie że szczena opada , generalnie nadrabiam wątek bo jestem pierwszy raz i już bardzo mi się podoba
Ulina 21:08, 22 kwi 2026

Narsilia napisał(a)

Ale piękne pierwiosnki ja aktualnie jestem zakręcona na ich punkcie no ale twoja są takie że szczena opada , generalnie nadrabiam wątek bo jestem pierwszy raz i już bardzo mi się podoba

Miło mi
Ja jestem na etapie zapełniania dziur ogrodowych wiosennymi roślinami, co jest bardziej komfortowe. Patrzac z perspektywy 10 lat plany wyglądu ogrodu przybrały zupełnie inny obrót niż myślałam, niż to co chciałam, ale jego letnio- jesienny wygląd mnie zadowala. Wiosnę trzeba uzupełniać