Tutaj pytanie: jak przyciąć kancik przy drzewach starych wypiętrzonych. Zrobić szersze koło wolne od chwastów czy tylko dociąć trawę do kory, ręcznie nożyczkami?
Należy wymieszać różne rodzaje ziemi z glebą rodzimą, można wzniesienie usypać z ziemi wykopanej podczas kopania dołów pod rośliny w innej części ogrodu.
Potem na to wysypujesz worki z próchnicą kwaśną torfem kwaśnym i przekompostowaną korą. Lekko przekopujesz.
Ziemi tyle ile trzeba. Po prostu sypiesz aby uzyskać pożądaną wysokość rabaty na danej powierzchni.
Danusiu mów co chcesz ale dla mnie to najpiękniejsze miejsce w ogrodzie i na dodatek to lustro ślicznie, cały ogród jest piękny ale ta część przebija wszystkie
Pierwsze zdjęcie super
A jak wiesz ja kupiłam 5 pięknych brzóz i za pozwoleniem Danusi będą próbowała zrobić podobny zakątek
Danusiu, ogród jest przepiękny brak słów nawet aby to wyrazić bardzo się zmienił od ubiegłego roku, a co to dopiero będzie przez kolejne lata cuuuuuudddooooownie jakbym miała taki ogród, to bym chyba pracę porzuciła i cały czas w nim siedziała )
korzystając z okazji zapytam co rośnie pod tym miskantem i jaka odmiana?
Pod miskantem rośnie berberys , ale nie wiem czy była nazwa. Polecam "Bonanza Gold", "Tiny Gold" i "Sunsation".
Dziękuję dziewczyny za wpisy, tak miłę, że nie wiem co i poetycką wypowiedź Ewy Piękna jest, jak miło się czyta i rozmyśla nad tymi słowami. Cieszę się, że nasz ogród inspiruje i cieszy oczy Moje zresztą też, lubię w nim pracować, przebywać i odpoczywać.
Obok trawki Hakonechloa rośnie sobie Pachysandra terminalis - zimozielona bylinka-krzewinka, kwitnąca w maju na biało, o skórzastych listkach.
Danusiu, dziękuję za miłe słowa Nie byłoby takiej treści i formy mojej wypowiedzi, gdyby nie treść i forma Bukszpanowego Ogrodu... czasami wystarczy niewiele, by poruszyć wrażliwość, którą każdy z nas ma (wierzę w to!).. dla mnie były to gałęzie serbów, trawki, światłocień... i ciepło, które było czuć w powietrzu .. ciepło - w wielorakiej postaci...
Aż sama się dziwię, że odważyłam się napisać to w taki sposób..łatwiej jest żartować niż pokazywać to co się czuje.. Romantyczność jest dla niektórych banalna, ale warto nie zapominać o tym, że to pokarm dla duszy i dla oczu...
Dziękuję wszystkim za komplementy.. !.. Moje "działanie" było nie celowe, a raczej dyktowane chwilą.. ale cieszę się, że nie zginęło w gąszczu innych postów...