Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Ewy 22:57, 28 lis 2014

Do góry
Mirello, Smyranko dla Tygryska z tygryskiem.
Ogród Iglaczka i jej kotów. 22:53, 28 lis 2014

Do góry
Moje jeżówki. Niektóre zakupione w tym roku.

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:47, 28 lis 2014

Do góry
cz.3 Zakątek z dzikimi ostrężynami, stawkiem, który po wiekszych opadach wypełnia się wodą, i kaczeńcami.

Tam ma być sad, częściowo jest już obsadzony.
To w sumie trudny teren, bo z jednej strony kończy się skarpą. Rośnie tam też kilka wierzb.
Żółte koło ma powstać na wiosnę z miskanta giganteusa (o ile u mnie przezimuje) na wzór ogrodu ciszy, który jest w ogrodzie pokazowym Kapias w Goczałowicach.

Po prawej stronie, co pięc metrów posadzone jest "szlachetne drzewo" typu buk, dąb, jakiś klon - również projekt mojego eM, ciężki do zmiany.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:40, 28 lis 2014

Do góry
cz.2 najbardziej chyba kłopotliwa

Kompostownik zaznaczony pomarańczowym kwadratem.

Zielone kółko z niebieskim łukiem to ma być zegar słoneczny wg pomysłu mojego eM. Od razu mówię, że ciężko polemizować z tym pomysłem
Tam gdzie niebieski łuk mają być brzozy (mają być, bo "coś" drugi rok z rzędu wyżarło im korzenie 90% z nich uschła). Zielone kółko to byliny + w środku brzoza, która ma być wskazówką i rzucać cień na pozostałe.

Pozostałe kawałki zielone w opracowaniu.

Niebieskie półokręgi są nie do końca odzwierciedlone. Pierwszy miejszy okrąg do poprzesadzania, na większym rosnie sosna himalajska, jogło koreańska, perukowiec.
Ranczo Edy 22:36, 28 lis 2014

Do góry
A to na zewnątrz tylko jeszcze nie wiem czy tak będzie ..

To właśnie tu 22:35, 28 lis 2014

Do góry
Najlepszego Dzidkobuziole
To właśnie tu 22:34, 28 lis 2014

Do góry
Dzidko, samych kwiecistych rabatek Tobie życzę. I żebyś miała siły po nich biegać, ale równiez odpoczywać w ich zaciszu. Najlepszego!

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:33, 28 lis 2014

Do góry
Cz.1 Zabudowania

Tu powinno być w miarę wszystko jasne.
Ranczo Edy 22:32, 28 lis 2014

Do góry

Kiedyś będzie tu ogród 22:32, 28 lis 2014

Do góry
Może coś w tym jest. Bo wiesz Agatko, ja taki rasowy skorpion jestem, zaczynam się nakręcać jak zaczynają się schody. Tyle tylko, że z wiekiem przyszło na tyle pokory, że umiem poprosić mądrzejszych o pomoc. A to forum jest pełne wspaniałych ludzi chętnych służyć radą i doświadczeniem.

Agania napisał(a)
...będę ci pomagać i podtrzymywać te kołki
Ale tych kołków duuużo będzie.

Dzięki i pozdrawiam.

Ranczo Edy 22:31, 28 lis 2014

Do góry

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:30, 28 lis 2014

Do góry
Wrzucam plan - rzut ogólny, po którym można się zorientować co gdzie jest, jakie odległości. Studnia = czerwone kółko. Zaznaczone są nasadzenia już zrobione, lub które będą na wiosnę. W kolejnych postach będę dokładnie opisywać fragmenty

Czy macie pomysły:
1. gdzie ulokować kompostownik? obecnie jest w połowie działki ze względów czysto strategicznych, ale widać, go z wejścia do domu; gdzie go przenieść, żeby można było oddzielić go żywopłotem? albo jakoś wysłonić
2. gdzie mini-warzywnik? - chciałabym dosłownie jakieś sałaty i zioła, ale blisko domu jest zacienione, a gonić z podlewaniem gdzieś na koniec działki po prostu mi się nie chce

Ranczo Edy 22:29, 28 lis 2014

Do góry
Tak na wstępie bo jeszcze nie mam za bardzo pomysłu zbiory pl ha ha

Moja codzienność - ogród Oli 22:20, 28 lis 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
Olu a ile te swierki.maja lat taz jak dlugo osiagaly taka wysokoac?

Ciężko mi powiedzieć, dzieckiem byłam jak były sadzone blisko dwudziestu, te z drugiej strony mniej. Taką wysokość mają przynajmniej od 10 lat i są systematycznie zagęszczane

edit////
znalazłam fotkę z 2006 roku widać,że wysokość to już wcześniej taką miały tylko reszta dorastała, sadzone są dość rzadko

i 2008

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:57, 28 lis 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Ha, ha, mój eM już mi przeliczył ile wydałam na rośliny w tym roku, a na dodatek pierwszy raz w tym roku, dał się namówić na cebule i jeszcze pomagał mi je wsadzać ....Aniu...eM wcale Cię nie wymelduje, mój już mnie wywoził setki razy

Ogród to wspólne dzieło, a pomoc naszych eM...musimy doceniać....i swoje robić

Świerki Bohemica dostałam w szkółce, chciałam, żeby szybko rosły, przyjęły się i przyszłym roku oczekuję na solidne przyrosty

Wiesz Agatko, na chwilę obecną to chyba już nawet nie chodzi o koszt roślin. Ostatnio był nawet ze mną u Szmitów i dzielnie dołożył się do zakupów. (nawet śmiałam się, że chyba coś grubszego przeskrobał skoro dokłada do 'zielska'). Bardziej się wścieka, że u nas "ogród doniczkowy" . Ze względu na sarenki i inne dzikusy do czasu skończenia ogrodzenia wszystko rośnie w donicach. A trochę tego jest.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 21:49, 28 lis 2014

Do góry
2013

2014

2013

2014

Tylko dynia taka sama
Kiedyś będzie tu ogród 21:48, 28 lis 2014

Do góry
Staw, skuty lodem, musi poczekać na umocnienia do wiosny. Teraz czas przemyśleń, planów, odrabiania pracy domowej, żeby wiosną ruszyć pełną parą.
Tak więc siedzę i czytam, oglądam, zapisuję. Najgorsze jest to, że ten wodny świat to dla mnie w większości rysunki w necie. Nie bardzo wiem jak poskładać to w całość. Bardzo bym chciała mieć w miarę gotowy projekt nasadzeń, tak żebym wiedziała ile sztuk danej roślinki mam kupić. Tak, żeby przy spuszczeniu wody można było od razu sadzić.
Jeszcze raz zatem zwracam się z prośbą o radę i weryfikację moich pomysłów.

Tak więc zacznę od głębiej położonej półki. Mariusz polecił dwie piękne lilie- Marliacea Chromatella i Marliacea Rosea. Ile sztuk potrzeba (powiedzmy na m2) żeby rośliny te spełniały rolę umacniającą półkę?
Do tego dojdzie kotewka orzech wodny, rdestnica połyskująca i kędzierzawa. Ile takiej rdestnicy trzeba na początek (na m2)? Później będę kosić

Co do płytszej półki to niby sprawa prostsza, ale też jest nad czym myśleć.
Na pewno zaproszę oczeret jeziorny 'Albescens' i do umocnienia półki kosaciec żółty Iris pseudacorus- i tu znów pytanie- ile sztuk trzeba liczyć na m2. Dalej w spisie figuruje pałka delikatna i wysmukla (Typha laxmannii). Ładna, ale jakoś do pałek nie mam przekonania a do tego to ponoć potencjalnie inwazyjny gatunek obcy. I tak rozważając obecność pałek w moim stawie doszłam do wątku o skrzypie zimowym.

Mariusz napisał(a)
Bardzo fajny, wysoki, kępowy o żywej zieleni skrzyp. Polecam Equisetum hyemale var. robustum

Piękny i kępowy, po prostu marzenie. Jakby tak zamiast pałki dać ten skrzyp?

Zaproszę oczywiście jeszcze strzałka szerokolistna (latifolia) i może wodną (sagittifolia). Z pływających na pewno salwinię pływającą i marsylię czterolistną.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 21:43, 28 lis 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Reniu czytam, żeś chora, na początku, życzę ci zdrówka, ja już na nogach
Jesteście na początku drogi, będziemy Cię wspierać, nie bój się sadzić roślin, bo dylematów i tak ci nie zabraknie, a trzeba próbować i wszystkiego doświadczać, na błędach się uczyć, ważne jest to, żeby ogród zaczął żyć swoim życiem, a ty masz czerpać z niego dużo radości.....tym bardziej, że podobają ci się z patynowane stare murki i porośnięte ściany, stare donice i konewki, które tworzą tajemniczość i magię jak w zaczarowanym ogrodzie
Piorytety trzeba sobie wyznaczyć
Mój ogród jest już bogaty w roślinność, a nadal porośniętych ścian i murków mi brakuje.

Co do studni, nie pomogę, moja dalej w takim surowym stanie sobie stoi, ale za domem, nie spędza mi snu powiek.

Na ogrodowisku znalazłam wątek ze studnią, mało jest fotek, ale są pokazane proste rozwiązania i możesz odwiedzić wątki ze studniami

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1589-studnia-w-ogrodzie

Wizualizację realizuj, te trawki biało-zielone to Carex Ace Dance/białozielona i Carex morrowii Irish Green/zielona, są zimozielone i ładnie wyglądają przez cały rok, do zdobycia tutaj:
http://www.trawki.pl
Widać je u mnie na zdjęciu, posadzone w tym roku, mam zamiar mieć z nich obwódkę, ładnie się rozrastają

Mój przedogródek rodzony w bólach po raz drugi, ciężko utworzyć coś naturalistycznego i zarazem eleganckiego przy domu, ja tego nie umiem, zobaczę jak rabata się rozrośnie w przyszłym roku

Piękna ta twoja inspirka

Agata, dzięki za słowa otuchy Grypa przeszła, ale mnie poszczykło w krzyżach w zeszły weekend, choć już lepiej
Wątek studzienny już odwiedzałam. Ogrodowo mam już coś zrobione. Jak się tu przeprowadziliśmy była tu nieskoszona łąka po pas i kupa kretowisk. Zdołaliśmy to nieco ujarzmić. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie będą cieszyć róże i to co jest, bo to skrzydeł dodaje do dalszych działań.
Myślę, że gust ciągle będzie mi się zmieniał, bo jeszcze kilka miesięcy temu upierałam się na szpaler z dwóch odmian hortensji na rabacie z Inversą, a dziś już wiem, że wiosną to ujednolicę
Trawki fajne mi polecasz i w atrakcyjnych cenach widzę. Czytam, że lubią wilgotną ziemię, a u mnie raczej taka jest. Dopisuję do listy wiosennych zakupów.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 21:41, 28 lis 2014

Do góry
Grzebanie w starych zdjęciach w poszukiwaniu bombek zrobiłam, a tu takie wykopki ...

maj 2013

wrzesień 2014

2013

2014

Ogród z łezką II 21:36, 28 lis 2014

Do góry
Kaśka.... co ja widzę...... nowy wątek... a ja dopiero sie melduję tak daleko... po prostu wstyd... ale się melduję
Ogród z łezką.... nazwa myli
Bo można z płaczem to pomylić
Lecz każdy kto Kindzię zna
To sie chichra tak jak ja

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies