Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 10:38, 03 sty 2015

Plan na dzień dzisiejszy.... Ziemię z kompostownika przełożyć do dwóch dużych donic, bo już dwie inne komory pełne...
Temperatura +5 , czasami slońce przebija

Od kilku dni patrzę na ogród, patrzę (zgodnie z dewizą cytatu Pszczółki) i... traw nigdy dość. Będzie ich dużo , dużo wiecej póżną wiosną! Ale myslę o niskich trawach, ktore bedą stanowić bazę dla roślin kwitnacych.
Co myslicie o stipie w różach?
Już postanowione: hakone, konwalnik w kule bukszpanowe, rozplenice przed hortensje, w roże stipa i rozplenice. Planuje rownierz tcinnki , bedę je testować czy rzeczywiście są takie sterczące i sztywne.
Nie podoba mi się ciągle kącik kuchenny, muszę znów zaplanować tam zmianę...
malgorzata_s... 10:50, 03 sty 2015

Masz rację wiosna w lutym U mnie tylko 3 na plusie w nocy mróz niewielki. Wczoraj większość śniegu spłynęło Łaziłam po ogrodzie i poprawiałam dekoracje bo wiatr znowu poszalał i odkryłam że z pod resztek śniegu wyłażą już krokusy
Urszulla 10:57, 03 sty 2015

Marzena2007 napisał(a)
Plan na dzień dzisiejszy.... Ziemię z kompostownika przełożyć do dwóch dużych donic, bo już dwie inne komory pełne...
Temperatura +5 , czasami slońce przebija

Od kilku dni patrzę na ogród, patrzę (zgodnie z dewizą cytatu Pszczółki) i... traw nigdy dość. Będzie ich dużo , dużo wiecej póżną wiosną! Ale myslę o niskich trawach, ktore bedą stanowić bazę dla roślin kwitnacych.
Co myslicie o stipie w różach?
Już postanowione: hakone, konwalnik w kule bukszpanowe, rozplenice przed hortensje, w roże stipa i rozplenice. Planuje rownierz tcinnki , bedę je testować czy rzeczywiście są takie sterczące i sztywne.
Nie podoba mi się ciągle kącik kuchenny, muszę znów zaplanować tam zmianę...

Mim zdaniem Twoje wybory są najtrafniejsze. Stipa i róże do hortek rozplenice, ale też buchanani mi się podoba
Madzenka 11:01, 03 sty 2015

Buchanani rośnie w trzmielinkach. Bronze form testowo posadziłam do malinowo-purpurowych róż (Ascot, Red Leonardo) i jestem jak na razie efektem zachwycona. A stipa jest za duża do kul bukszpanowych i myślę, że będzie fajnie wyflądać z wyższymi różami
Madzenka 11:05, 03 sty 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Masz rację wiosna w lutym U mnie tylko 3 na plusie w nocy mróz niewielki. Wczoraj większość śniegu spłynęło Łaziłam po ogrodzie i poprawiałam dekoracje bo wiatr znowu poszalał i odkryłam że z pod resztek śniegu wyłażą już krokusy

Jesli nie bedzie znacznych mrozów w nocy tylko delikatne przymrozki do. -5 i deszcze w ciagu dnia to wszystkie cebulowe wylezą! A na razie prognoza na dwa tygodnie nie zaklada znacznego ochlodzenia u mnie.... Wręcz styczeń ma byc rekorodowo ciepły...
Loosiuu 11:16, 03 sty 2015

Pogoda super, bo zimno szczególnie nie jest, ale ten wiatr!
Ostnice i małe rozplenice do róż jak najbardziej.
Trzcinnik wygląda dobrze tylko w grupie. Pamiętaj o tym jak będziesz planować. Z 10-15 razem co najmniej Sprawdzi się jako tło dla niższych róż.
Co do cebulowych... krokusy powyłaziły.
Luki 11:26, 03 sty 2015

Marzenko męskie grono zawsze czujne
Gdzieś widziałem róże w stipie, ale nie pamiętam gdzie... dobrze, że skleroza nie boli bo bym cały czas na przeciwbólowych siedział
Jak dla mnie za mało na rynku traw takich do 50-60cm a przydawałyby się bardzo często. Chyba, że żyje w nieświadomości i dużo jest takich traw.
Mala_Mi 12:02, 03 sty 2015

Dopiero dziś obejrzałam historię kwadratowej... zmiany na plus.... fajnie rabata wygląda..... i pasuje do reszty ogrodu i do domku
lojalna_ 12:15, 03 sty 2015

Teraz pogoda jest super ale nie zapominajcie, ze zapowiadali za kilka dni -12 wiec trzeba sie pilnowac no i ogrodu u mnie owda jeszczze nie była zabezpieczona do wczoraj .. Hihi co prawda tylko kranik na zewnatrz ale zawsze ...

Cudnie cudnie ......sie oglada
lojalna_ 12:16, 03 sty 2015

Marzena2007 napisał(a)
Dziękuję za życzenia. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Wam życzę