trafiłam to przez inne forum. Widzę, że tacy laicy jak ja z pewnością znajdą tu pomoc
Chciałabym prosić o identyfikację następującej rośliny, widziałam ją na skalniaku i wpadła mi w oko:
Hortensji mam trochę tylko porozrzucane po ogrodzie muszę je poprzenosić na rabatę pod płotem co już tam są hortensje
Foto jak zaraz po Założeniu jeszcze krawężnika nie ma i w tym roku trochę ją przedłużyłem
...żeby mieć trochę roślinek z Z. w domu zadoniczkowałam jednego ,kwitnącego ciemiernika...to moja dwuletnia siewka.Miło popatrzeć w ten szary,jesienny wieczór na coś własnoręcznie wyhodowanego...od nasionka...
Przywrotniki to bardzo dobrze wypełniacze pierwszego piętra. Są różne odmiany - mam jeszcze dwie inne dużo mniejsze od gatunku - jeden ciemnozielony, a drugi ma białoobrzeżone listki.
Siewki ostrogowca mogą wzejść wiosną, a jak nie to Ci dam znowu, bo u mnie "tego kwiata to pół świata".
Jesienne porządki zaczęłam od najstarszej rabaty. W końcu mogłam usunąć podpory hortensji. Po zawiązaniu traw i wyrównaniu kory porozwalanej przez uciekające przed psem koty, rabata od razu zyskała na wyglądzie .
Zapomniałam kupić czerwoną wstążkę, ale mam ją już na liście, poza tym i tak najpierw trzeba było użyć sznurka .