Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród u stóp klasztoru 21:33, 17 wrz 2013

Do góry
I moja rozplenica od alinki - kobiety z czerownym pudełkiem - cudnie rosnie
Hirutkowy raj:)) 21:12, 17 wrz 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
U nas też leje, ale cieszę się, bo przed zimą rośliny, zwłaszcza rh zgromadzą wodę
ta trawa, to rozplenica japońska Moudry

Irenko piękna ta rozplenica,zapisałam nazwe na listę a deszczu u nas juz za duzo,ech niedokończyliśmy odwodnienia i ocieplenie domu w trakcie.
Ogród u stóp klasztoru 20:25, 17 wrz 2013

Do góry
Alinko, gratuluję 500tki! Rozplenica od Ciebie urosła sporo, jest cuuudna!!

pozdrawiam!!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:51, 17 wrz 2013

Do góry
gdyby, kto pytył, to jest rozplenica japońska Moudry
Hirutkowy raj:)) 11:36, 17 wrz 2013

Do góry
U nas też leje, ale cieszę się, bo przed zimą rośliny, zwłaszcza rh zgromadzą wodę
ta trawa, to rozplenica japońska Moudry
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 07:02, 17 wrz 2013

Do góry
Iwonko, Twoja rozplenica ogromniasta! I ile kłosków! Ja mam jedną, ma jakieś sztywniejsze listki, i nie wiem czy ją nie przesadzę na słoneczną . Berbery już też zmienia kolor! Cudowna rabata!
U nas od tygodnia chmury i pokropek.
Na spacer wybieram chwilę przerwy w polewaniu i jakoś mija. Z nudów zaczęłam jesienne porządki w domu.
Dziękuję za odwiedziny! Zdrowia życzę.
Puste pole z wysepką kwiatową 23:22, 16 wrz 2013

Do góry
Elu, zobacz jak się u mnie złocień rozrósł. Wytrzebić go trochę muszę, albo całkiem wysadzić i odnowić

Wielka musiała być przed podziałem ta rozplenica, skoro aktualna również wielką jest!
Ja podzieliłam taką sobie kępusię na cztery i pewnie lata całe czekać będę na coś, co będzie godne uwagi Ale dwie mają kłoski!
Puste pole z wysepką kwiatową 19:35, 16 wrz 2013

Do góry
Danusiu Kochana!!!– a ja Ciebie odwiedzam najczęściej wieczorem. Chłonę Twoje artykuły. No ale nie nadążam towarzysko... Będę bardzo szczęśliwa, jak po „poczytaniu” wskażesz mi, co jest do poprawki

Bogdziu – ja dziś też taką znalazłam, żółtą, od razu zaniosłam na ognisko. Faktycznie w tym roku nie widzę jeszcze zaschniętych kwiatostanów, ale też u mnie wyjątkowo późno wzięły się do kwitnienia. Nic się nie martw, zostawiłam sobie trochę nasion z ub. roku, to melduj, jakbyś nie miała

Jola – aż mi się wierzyć nie chce. Jest nie tylko żywotny, ale i ekspansywny, rozrasta się w kępy jak marcinki.

Bogdulu – no przecież Ty już znasz te rabatki na pamięć! Właśnie je trochę przerzedziłam i uporządkowałam.

I taki niby-skalniak, kamieniak raczej

Basiu – hm...jakby Ci powiedzieć? Moja uprawa winorośli wzięła się z jakiejś nienormalnej wprost niechęci do wyrzucania czegokolwiek. Znalazłam w polu samosiejkę, to znaczy, że natura mi coś podarowała. Jak widzisz, jest na zewnątrz ogrodzenia, ma trochę miejsca, więc niech lezie po siatce (w lewo!). A jeśli mnie jeszcze poczęstuje owocem, to będę bardzo rada. Złocień na wiosnę będę znowu sadzić ze świeżych szczepek, w ziemię z kompostem, stare korzenie pousuwam.

Krysiunia – toż to rozplenica japońska! Na wiosnę miałam obawy, czy odbije, bo kępa wygniła w środku. Rozrąbałam więc ją siekierą na pół – no i proszę: nawet zdążyła zakwitnąć, mimo, iż wystartowała bardzo późno. Natomiast ta druga część, którą posadziłam w innym miejscu, nie zakwitła.

Kachat i Krysiu – te białe kwiatuszki, to najzwyklejsza smagliczka nadmorska, jednoroczna. Raz wysiana – jest na wieki wieków w ogrodzie i poza nim. Wiosną tylko zbieram co ładniejsze sadzoneczki i wtykam wszędzie, gdzie pusto. Teraz właśnie mnóstwo jej powyrywałam, bo już za dużo białego było. Jest też smagliczka nadmorska różowa i fioletowa, tych mam tylko 2 dwie kępusie. Jest też smagliczka żółta bylinowa

Aniu – ja się nie zgubiłam, ale komputer mój wróg!

Zamówiłam w Rosarium 6 róż, przygotowuję im miejsce, tu będzie jedna obok Limki, która jest mojego wzrostu. Ale kwitostany ma w tym roku dużo mniejsze niż w ubiegłym.

Moje zmagania ogrodowe 18:38, 16 wrz 2013

Do góry
Śliczne hortki i żurawki. Rozplenica może późniejsza trochę, u mnie też jeszcze nie wszystkie wypuściły piórka, na pewno niedługo się pokażą. U mnie chryzantemy nie mają jeszcze pączków, za to marcinki zaczynają kwitnąć.
Pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:18, 16 wrz 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

Irenko jak nazywa sie ta rozplenica ,pewnie gdzies pisałas ale ...
Moje zmagania ogrodowe 17:51, 16 wrz 2013

Do góry
nowa u mnie Georgia Plum, w rzeczywistości też tak świeci

caramel

pinot gris

miała być jakaś rozplenica, ale piórek nie ma, trawnik też nie jest skoszony, bo wiecznie coś innego ma priorytet

Pozdrawiam
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:25, 16 wrz 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Proszę o podpowiedzi jak posadzić na tej rabacie piwonie.

Mam 5 szt. Coral Sunset

http://www.graefswinning.be/shop/product_info.php?products_id=19

Dokupiłam u Podstolca 5 szt. Early Glow

http://www.graefswinning.be/shop/product_info.php?products_id=79

Będą zatem 2 kolory - koralowy i jasno żółty przechodzący w kremowy. Ciężko ten drugi kolor opisać. Nie wiem czy dobór kolorów dobry, ale te misię podobały wśród tych do wyboru. Nie wiem jak je tu posadzić (bo niedługo przyjadą te Early Glow). Czy mieszac kolory, czy w jednej części posadzić tylko koralowe a w innej tylko kremowe?
Przypomnę układ:
1. całkiem po zewnętrznej stronie, te kulki to choina kanadyjska
2. pas zielony i H to miskanty i hortensje limelight
3. pas szary to docelowo plamy jeżówek (nie ma ich na planie), najchętniej pomarańczowych lub innych żarówek i trawy np. molinia, rozplenica, obiedka; zaznaczone w tym pasie są 3 zółte robinie frisia i niebieskie plamy kosaćca syb.

Piwonie pójdą do rzędu szarego, tylko jak - pojedynczo czy np. tu dwie tam jedna? No i te kolory, jak to rozłożyć. Chyba nie będą się z niczym gryzły podczas kwitnienia? Czy się mylę?

ten kremowy wydaje się prawie biały, tylko taki ciepły- bardzo ładny. I jeszcze pojedyńczy, z widocznym środkiem- sam miód!
Koralowa znów na zdjęciu ma śliczny kolor. choć bardziej kojarzy mi się z ocieplonym różem niż z koralem. Jest koralowa?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 13:37, 16 wrz 2013

Do góry
A najbardziej to chyba mi to podchodzi

W każdym powyższym połączeniu staram sie pamietać o wypadku gdyby stipa mi nie przezimowała - wtedy zasąpią ją najprawdopodobniej rozplenicą Hameln - więc musze dac coś tu takiego żeby ewentualnie nie kolidowało wizualno-artystycznie z ww rozplenica
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:17, 16 wrz 2013

Do góry
Proszę o podpowiedzi jak posadzić na tej rabacie piwonie.

Mam 5 szt. Coral Sunset

http://www.graefswinning.be/shop/product_info.php?products_id=19

Dokupiłam u Podstolca 5 szt. Early Glow

http://www.graefswinning.be/shop/product_info.php?products_id=79

Będą zatem 2 kolory - koralowy i jasno żółty przechodzący w kremowy. Ciężko ten drugi kolor opisać. Nie wiem czy dobór kolorów dobry, ale te misię podobały wśród tych do wyboru. Nie wiem jak je tu posadzić (bo niedługo przyjadą te Early Glow). Czy mieszac kolory, czy w jednej części posadzić tylko koralowe a w innej tylko kremowe?
Przypomnę układ:
1. całkiem po zewnętrznej stronie, te kulki to choina kanadyjska
2. pas zielony i H to miskanty i hortensje limelight
3. pas szary to docelowo plamy jeżówek (nie ma ich na planie), najchętniej pomarańczowych lub innych żarówek i trawy np. molinia, rozplenica, obiedka; zaznaczone w tym pasie są 3 zółte robinie frisia i niebieskie plamy kosaćca syb.

Piwonie pójdą do rzędu szarego, tylko jak - pojedynczo czy np. tu dwie tam jedna? No i te kolory, jak to rozłożyć. Chyba nie będą się z niczym gryzły podczas kwitnienia? Czy się mylę?
Puste pole z wysepką kwiatową 00:15, 16 wrz 2013

Do góry
Elfik napisał(a)
.

Elu jaka to rozplenica i te białe kwiatuszki wokól niej ?Cudnie wyglada
Kondziowy Ogród :) 20:53, 15 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Kondzio rozplenica wygląda jak fajerwerek
Ja czekam caly czas na zdjęcie serba ale cierpliwa jestem ....
ale jest dałem go hi hi hi
Kondziowy Ogród :) 20:52, 15 wrz 2013

Do góry
Kondzio rozplenica wygląda jak fajerwerek
Ja czekam caly czas na zdjęcie serba ale cierpliwa jestem ....
Ogród Tosi 20:12, 14 wrz 2013

Do góry
Rozplenica już znalazła miejsce?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:18, 14 wrz 2013

Do góry
Rozplenica giganteum ma 1,5 m wysokości

I ogólny widoczek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies