Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój 4 arowy azyl...

Mój 4 arowy azyl...

barbara_kraj... 20:10, 22 wrz 2013

Bogusiu
barbara_kraj... 20:38, 22 wrz 2013

Kto wie, co to za roślina?

Gabriela 20:51, 22 wrz 2013

Basia same zagadki zadaje, ale łatwe - dereń jadalny, pycha.
Co do złocienia to tak podejrzewałam że zimuje, bo ma liście takich zimujących odmian.
To czuję się umówiona na złocienia wiosną.
Krys 20:53, 22 wrz 2013

Basiu smakowicie wygladaja konfitury
barbara_kraj... 21:12, 22 wrz 2013

Wszyscy pokazują trawy, a ja dopiero w tym roku raptem trzy odmiany 'zgromadziłam'. I to nie są żadne wielkie kępy, bo wszystko z podziału, ale za rok, dwa...będzie co pokazać - tak myślę

W innym miejscu trzy, ta poniżej solo

Ice Dance jeszcze w innym miejscu rosną, w sumie mam ich osiem. Oby przetrwały zimę!

A to kiermaszowy nabytek. I tyle mam traw!
Debra 21:14, 22 wrz 2013

barbara_krajewska napisał(a)
No niestety, za stary post i edytować się już nie da. Oznajmiam więc, że roślina poniżej, to złocień czerwonawy 'Clara Curtis' - bylina! A nie jak wcześniej podpisałam, że złocień korzeniasty, który u nas jest rośliną jednoroczną i kwitnie na zółto!

U mnie krzewiasty (poprawiłam, bo korzeniastego to chyba w ogole nie ma
kwitł na różowo i wyglądał niemal tak samo, jak ten na Twoim zdjęciu. Zdjęcie wklejam u siebie, tak dla porównanania
https://www.ogrodowisko.pl/watek/138-argyranthemum-frutescens-zlocien-krzewiasty?page=3

Moje konfitury z brzoskwiń wygladaja podobnie, tylko ja musialam przerobić ok.16 kg !
GorAna 21:15, 22 wrz 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Wszyscy pokazują trawy, a ja dopiero w tym roku raptem trzy odmiany 'zgromadziłam'. I to nie są żadne wielkie kępy, bo wszystko z podziału, ale za rok, dwa...będzie co pokazać - tak myślę

W innym miejscu trzy, ta poniżej solo

Ice Dance jeszcze w innym miejscu rosną, w sumie mam ich osiem. Oby przetrwały zimę!

A to kiermaszowy nabytek. I tyle mam traw!

Basiu, ja też nie mogę się dorobić traw, gdyż w pobliżu nie mogę ich kupić...czekam na jesienny kiermasz, może coś zdobędę
Pozdrawiam
barbara_kraj... 21:45, 22 wrz 2013

GorAna napisał(a)

Basiu, ja też nie mogę się dorobić traw, gdyż w pobliżu nie mogę ich kupić...czekam na jesienny kiermasz, może coś zdobędę
Pozdrawiam

O, na pewno spotkasz wiele odmian. U nas na początku września można było coś wybrać

Aniu, ja się trawami wcześniej po prostu nie interesowałam. Wydawało mi się, że szkoda dla nich miejsca, bo działki nie są duże a ważniejszą wydawała się uprawa warzyw i owoców.
Obecnie nie uprawiam warzyw, a pod lub między drzewami też można sporo 'upchnąć'

Mala_Mi 08:22, 23 wrz 2013

Z Mielca do mnie już blisko... dla mnie blisko ... zapraszam serdecznie
Rozwarów mam bardzo dużo, bo sie sieją... a ja nie pielę zbyt często więc maja dobre warunki do skiełkowania.. tak samo z trojeścią.. sama mi sie wysiewa

Jak się wybierzesz w podróż sentymentalna i towarzyską.. to możesz kawalątek złocienia uszczknąć

A ja już czekam z niecierpliwością
Bogdzia 08:38, 23 wrz 2013

Basiu do Ani się wybierasz?Ja byc może też ale to zależy od Małgosi -Margarette.U mnie traw tez niezbyt dużo ale troche jest , wystraszyłam się ich jak na poczatku zakładania ogrodu kupiłam miskanta olbrzymiego a on zaczał rosnac jak na drożdżach , nie dośc ze wysoki to jeszcze na szerokośc rósł w zastraszającym tempie i został wyrzucony , zastąpiła go rozplenica, teraz mam jeszcze troche innych ale na więcej brak miejsca.Miłego tygodnia życzę choc dziś paskudna pogoda.