Super, mam propozycję: możesz ją troszkę poszerzyć i zrobić prostokąt? O proporcje do muru chodzi.
Pytałam się bez sensu u siebie więc powtarzam - jaki styl, a przede wszystkim jaka kolorystyka Ci w duszy gra?
Łatwo i szybko to się sieje tylko ta jeżówka podstawowa. Ja z mojej pojedynczej białej zebrałam nasiona i ja wysiałam bo chciałam ją szybko rozmnożyć. Z jej nasion otrzymałam siewki tej podstawowej. Te jeżówki odmianowe sa rozmnażane in vitro, dlatego są takie drogie, lub przez podział rośliny matecznej
Rabata od strony południowej - miód.
W jakim stylu? Ziołowo-naturalistycznym czy z różami? Jakie kolory - pastele czy ogień rozpalasz?
Ileż ja się tego naoglądałam, podaj tylko styl, a wrzucę Ci inspiracje u Ciebie, bo dzisiaj mam dzień oglądania zdjęć.
Ponieważ ostatnio miałam fazę na ogień, to klasyk gatunku musi się pojawić - Red Border w Hidocote.
To prawda, mrozów jeszcze nie było, poza jedną nocą z -2, to było 30 października.
Moje ośmiały też leżą, ale jeszcze ciągle "wyglądają". Szkoda tylko, że nasion nie chciały wiązać.
Twoje zdjęcia widziałam i zaraz zobaczyłam te, które robiłam u Ciebie. To miejsce z hostami właśnie.
Mordor jest od południa, tzn. południe jest "z tyłu", cień zrobi duża brzoza i dereń, który tam rośnie. Też myślę o cieniolubnych różnościach. Mam całe mnóstwo siewek funkii, nadałyby się. I fiołki, i dąbrówka, i bodziszki.
Pięknie się prezentuje mur porośnięty pnączami. Będę kibicować powstawaniu rabaty.
Zaciekawiło mnie iglaste drzewo rosnące w głębi przed rzędem iglaków a metasekwoją. Co to?
jeszcze nie zbierałam nasion werbeny
oczywiście dobro będę rozsiewać już kilka koleżanek zapisało się na nasiona
jeszcze raz dziękuję dziewczynom z forum za nasionka
Oj chyba nie nawóz , jak się nie brzydzisz ściśnij jajeczko, zobacz co w środku. Jak rzadkie to jakiś gad. U mnie nawóz był pusty w środku i pękał jak skorupka od jajka.
Piotr to jest ta stara, nowa juka sina jest bez obrzeża (mamusia też)
Agata widziałem go chyba u Ciebie i jeszcze gdzieś i przyszła refleksja że faktycznie jest karłowy ale tylko w porównaniu z 20metrowymi wiązami -będzie szczypany i modelowany
mam go chyba 3-4lata przyrosty 10-15cm podejrzewam że niedługo dojdzie do 20cm
ten wiąz Wredei też jest jak widzisz mocno skubany -chociaż w tym roku miał odpuszczone
wiosną wszystkie dłuższe gałązki polecą przy pniu zostaną tylko młode do 15cm
będzie jeszcze szczuplejszy niż na tym po prawej
a kiedyś był taki