Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 10:39, 16 kwi 2012

Do góry
Irenko, nadrobiłam wszystkie weekendowe zaległości w czytaniu i powiem Ci, że straszny zgryz z tymi RH... Tez chcę posadzić kilka sztuk, ale teraz już zgłupiałam do reszty i nie wiem jak... Bogdzia radzi, żeby w większych odległościach, Danusia mówi, że można gęściej... Mi się to "gęściej" bardziej podoba, ale na już. A z perspektywy paru przyszłych lat, to rady Bogdzi są rozsądniejsze... Zaraz zacznę się zastanawiać, czy ja w ogóle chcę jeszcze rh
Też nie mogę się doczekać niedzieli, tylko mam stresa, bo na fotkach można pokazać tylko te ładniejsze części ogrodu, a w realu, to wiadomo jak jest - wszędzie widać rzeczy do poprawki... Ale i tak czekam na Was z niecierpliwością!
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:31, 16 kwi 2012

Do góry
Wprawdzie obejrzałam kwitnące kolorowe cudeńka nie na dobranoc, a przy porannej kawce - ale i tak piękne są ! W tym roku rzeczywiście wiosna idzie szybciej od wschodu, a na zachodzie jakoś się spóźnia .
Odpisali w sprawie wykorzystania Twoich zdjęć?
Nowa ogrodniczka, prosi o pomoc 09:54, 16 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Ale pytanie brzmi co za studnię?

Jolu, ja w tym pasie zimie między studnią i cisami widzę albo 3 szt. wisni umbraculifera (lub innych drzew), a pod nimi coś zadarniającego, albo szpaler hortensji przetykanych miskantami. Co Ty na to ?

Jedna wiśnia już jest posadzona og strony ogrodzenia słabo ją widać na zdjęciu, więcej nie wiem czy nie za duż korony by potem były, a hortensje niestety nie wytrzymają upału tam słońce od 12 do wieczora, myślę nad cisem na pniu i pod nim coś ?
Ogród Dominiki 09:41, 16 kwi 2012

Do góry
Domi napisał(a)

Dominiko, właśnie szpaeram u Ciebie i staram się doliczyć lamp. Ile masz ich w ogrodzie? Mi jutro przyłąącza robią i panikuję, bo za dużo nie chciałam, a teraz zastanawiam się, czy nie daję ich za mało. Jesze rano moge to trochę zmienić.

Latarenek jest 9. Do tego jest jeszcze jeden obwód do poświetlenia roślin od dołu. Kable wyprowadzone są przy dużych roślinach, ale nie mam jeszcze założonych reflektorków, bo nie wszystkie rośliny są w docelowych miejscach. Jeśli chodzi o ilość latarenek: tak ze 3 by się jeszcze przydały. Miałam też dwie latarenki od frontu w klombach, ale je przenieśliśmy, bo nie zapaliliśmy ich ani razu przez 3 lata. Przed domem są wysokie latarnie uliczne, które świecą po zmroku, więc te małe latarenki nie były potrzebne. Kolejny obwód to podświetlenie tarasu w deskach. Nie zapomnij o pociągnięciu prądu do drzewek, które będziesz chciała (o ile będziesz chciała) pokryć lampkami choinkowymi w Boże Narodzenie (osobny obwód). Przed domem i na tarasie przydadzą się również gniazdka zewnętrzne do pociągnięcia oświetlenia np. donic przed wejściem lub donic na tarasie. Trochę tych obwodów jest, ale dzięki temu można światłem kreować różne nastroje, w zależności od potrzeb.
Takie ogrodowe latarenki są niskie i nie oświetlają zbyt dużego obszaru. Jak zrobisz ich zbyt mało, będziesz mieć jasne punkty w ogrodzie, a reszta utonie w mroku. Najlepiej wyglądają jednak liczne, równomiernie rozmieszczone latarenki, bo wtedy ogród jest w całości ładnie doświetlony, sprawia wesołe wrażenie i za oknem widać w nocy całą przestrzeń.

Szkoda, że nie wiedziałam tego budując dom . Zapisałam sobie ku pamięci. Tak na wszelki wypadek, gdybym kiedyś porwała sie na szaleństwo pod tytułem "drugi dom" .
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 09:38, 16 kwi 2012

Do góry
Aga, ja też nie zdołałam zrobić fotek z postępu prac ogorodowych. Mamy cały tydzień na nadrobienie tej "zaległości"
Pozdrawiam i miłego dnia!
Kiedyś będzie tu pięknie ... 09:36, 16 kwi 2012

Do góry
No, miałam co nadrabiać, w Twoim wątku . Przeczytałam i jak wszyscy - jestem zachwycona!!! Mebelki przepiękne, donica przemalowana, chandra przeminęła !
Pozdrawiam i życzę mniej zwariowanego tygodnia niż poprzedni !
P.S. Przypominam o niedzieli
Nowa ogrodniczka, prosi o pomoc 09:28, 16 kwi 2012

Do góry
Pola napisał(a)
Ale pytanie brzmi co za studnię?

Jolu, ja w tym pasie zimie między studnią i cisami widzę albo 3 szt. wisni umbraculifera (lub innych drzew), a pod nimi coś zadarniającego, albo szpaler hortensji przetykanych miskantami. Co Ty na to ?
Pobojowisko czas zmian 09:08, 16 kwi 2012

Do góry
Witaj Miro! Trochę późno do Ciebie dotarłam... Piękne stożki bukszpanowe kupiłaś! Nie wiem, czy już je posadziłaś, ale taki szpalerek wzdłóż drogi do domu pięknie wygląda, a jeszcze jakbyś wokół nich dosadziła potem coś zadarniającego - miodzio!!! Tak jak radzi Marzenka - odsuń je od kostki, a odległości pomiędzy poszczególnymi stożkami są wg mnie OK.
Koniecznie pokaż fotki stożków po posadzeniu !!!
Ogród z perspektywą na przyszłość 08:55, 16 kwi 2012

Do góry
Moniko, prześledziłam Wasze weekendowe poczyniania - no to się u Ciebie działo!!! 94 cisy!!!! WOW!!! Moi chłopcy posadzili 40 i byłam z nich bardzo dumna - muszę im teraz powiedzieć, że rekord pobity, polecę im po premii, hahhaha . No ale skoro tyle prac wykonaliście, tzn.że M. już dał się ugłaskać...

Jeśli chodzi o nasadzenia - specjalistką nie jestem, ale dałabym 2 drzewka - jedno niższe właśnie w tym kwadracie na prawo od wejścia (pomiędzy kulkami a stożkiem), a drugie większe drzewo w tym dużym prostokącie ale niesymetrycznie (podsadzone np. żurawkami citronelle). Jak patrzę na zdjęcia frontu domu z cisami, to właśnie brakuje jakichś wyższych punktów. Poza tym, masz piękną kolorytykę domu i podjazdu, pasującą do wszystkich roślin - nie myślałaś, żeby wprowadzić odrobinę koloru - np. to większe drzewo mogłoby mieć bardziej złocisto-żółte, albo bordowe liście?

To drzewo, które Ci się podoba z "Ogrodu z lustrem" to ambrowiec amerykański.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:37, 16 kwi 2012

Do góry
Boćku, Moniko, Marzenko, Irenko no jestem taki Smerf Maruda i z natury pesymistka- co poradzić, trzeba ciągle coś zmieniać i poprawiać... Musicie jakoś znosić moje marudzenie, mam nadzieję, że nie zbojkotujecie przez to mojego wątku
Noemi wyszalałaś się na weselisku? No to dzisiaj pogoda w sam raz na odpoczynek za biurkiem... Nawet myśleć o niczym się nie chce .
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:33, 16 kwi 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)
Witaj Agnieszko, dziewczyno małej wiary... Ślicznie u Ciebie..........i duuuuużo tego piękna.
Mój dom i ogród w innym stylu, bo taki miałam...i musiałam się dostosować...
Ale jak widzę taki ogród...to pisałam już u Twojej sąsiadki, TO PIEJĘ z zachwytu.
Doceniam pracę..., efekt..., doceń i Ty

Dziękuję Aniu za odwiedziny i miłe słowa . Trochę wiary mi przybywa, zwłaszcza jak w końcu trawka zaczyna się zielenić i drzewka puszczają malutkie listki Oczywiście poza katalpami - one wciąż udają nieżywe . Podoba mi się Twój styl, zwłaszcza, że u Ciebie wszystko takie idealnie dograne, nawet piękne kute elementy mają swoje odzwierciedlenie w zawijaskach bukszpanowych .
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:28, 16 kwi 2012

Do góry
mira68 napisał(a)
Witaj Agnieszko prześledziłam twój wątek masz piękny ogród trochę z niego podgapiam mam pytanko w jakiej odległośći sadzić większe bukszpany .Pozdrawiam

Miro zadam to samo pytanie co Marzenka - zależy co chcesz z tych bukszpanów utworzyć i jakiej wielkości masz krzaczki? Jeśli taki żywopłocik jak u mnie, z krzaczków wysokości 30-40cm, to sadź jeden przy drugim - wchodzi ok.3-4szt.na metr bieżący (w zależności od tego, jak są rozrośnięte na boki).
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:24, 16 kwi 2012

Do góry
Dziękuję wszystkim za weekendowe odwiedzinki ! U mnie weekend jak zawsze - w sobotę harówa w ogrodzie do ciemnej nocy, a w niedzielę goście. Nie miałam nawet 5 minut czasu, żeby na ogrodowisko zerknąć . Dzięki, że o mnie pamiętacie !
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 09:40, 14 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
No i tak ukradkiem, w Pierwszą rocznicę urodzin słodkiego Damianka trzecia setka Irence stuknęła!!! GRATULACJE IRENKO!!!

Dzięki Wieloszko
Ogród z perspektywą na przyszłość 08:14, 14 kwi 2012

Do góry
A moja mama nie ma w ogródeczku (wielkości chustki do nosa) żadnych bukszpanów Ma za to świerka srebrego, po którymś Bożym Narodzeniu posadzonego w ogródeczku, który urósł wielgachny i już wchodzi na sąsiednie ogródeczki Szkoda że nie da się go przyciąć w cokolwiek, hihihi
Kiedyś będzie tu pięknie ... 08:10, 14 kwi 2012

Do góry
Wbrew wszelkim wrednym prognozom piekną mamy pogodę !!! Ruszam do ogrodu! Ty pewnie też dzisiaj ostro działasz - wszak majowy weekend i leżakowanie tuż, tuż...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:07, 14 kwi 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Agniszka wszystko masz ładne

Marzenko, ładne wszystko to masz TY, a ja może kiedyś będę mieć... Jeszcze parę lat i worek pieniędzy .
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 07:29, 14 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

To realizuj, a może między nie wciśniesz budleję miniaturę też cudna, kupiłam, bo zachwyciła mnie u Danusi

Mam nadzieję, ża jak do mnie przyjedziecie, to na żywo coś doradzicie, bo mam jedną ch....ą zagwozdkę - taką niesymetryczną trapezowatą rabatę widoczną z 4 stron i nic do niej dopasować nie mogę...

Agniszka wszystko masz ładne
Ogród w Holandii 00:00, 14 kwi 2012

Do góry
No to czekamy na tę jutrzejszą/dzisiejszą niespodziankę!!!
Miłego i pracowitego dnia dzisiejszego (u mnie pokazuje godz.00:00)
Miniaturowy ogródek 23:36, 13 kwi 2012

Do góry
GabiK kasę zbiera na realizację

Tak jak napisałaś u Danusi - dobrze, że Twój ogródeczek miniaturowy, bo przy takich sklepach, jak te w Waszej okolicy zbankrutować można
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies